Zara: Πώς η βαθύπλουτη κληρονόμος του Amancio Ortega εκτόξευσε τα κέρδη

Κυριακή 16 Απριλίου 2023


Ένα χρόνο αφού πήρε στα χέρια της τα ηνία του μεγαλύτερου λιανοπωλητή μόδας στον κόσμο, η Marta Ortega προσπαθεί να φέρει τα πάνω κάνω στην εικόνα της θυγατρικής εταιρείας της Inditex, τη Zara, και να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές.


Αυτή η στρατηγική έχει ήδη βοηθήσει την Inditex να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη της, καθώς ο όμιλος μετακύλησε το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές μέσω αυξήσεων στις τελικές τιμές του.

Η Inditex ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση της ηγεσίας, όταν η Ortega, το νεότερο παιδί του ιδρυτή Amancio Ortega, έγινε μη εκτελεστική πρόεδρος την 1η Απριλίου πέρυσι, μόλις λίγους μήνες αφότου ο Oscar Maceiras ανέλαβε τη θέση του CEO.

Ο Amancio Ortega δημιούργησε το πρώτο κατάστημα Zara στα βορειοδυτικά της Ισπανίας το 1975. Ο όμιλος περιλαμβάνει πλέον επτά μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Pull&Bear και Bershka, αλλά η ναυαρχίδα Zara αντιπροσωπεύει το 73% των πωλήσεων, μεταδίδει το Reuters.

Η Marta Ortega ξεκίνησε από τα χαμηλά στην Inditex, στοιβάζοντας ρούχα στα ράφια σε ένα κατάστημα Bershka όταν ήταν 23 ετών.

«Την πρώτη μου εβδομάδα, πίστευα ότι δεν θα επιβίωνα», δήλωσε σε μία σπάνια συνέντευξή της στη Wall Street Journal. «Αλλά μετά, κάπως εθίζεσαι στο μαγαζί. Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν ποτέ. Είναι η καρδιά της εταιρείας».

Ο διορισμός της στην ηγετική θέση, αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, αλλά από τότε που η 39χρονη ξεκίνησε τον ρόλο, οι μετοχές της Inditex αυξήθηκαν περίπου κατά 50% και η εταιρεία ανέφερε τις ισχυρότερες πωλήσεις στην ιστορία της, το 2022.

«Πάντα έλεγα ότι θα αφιερώσω τη ζωή μου χτίζοντας πάνω στην κληρονομιά των γονιών μου», είπε η Ortega, όταν ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει την προεδρία της Inditex, αντικαθιστώντας τον Pablo Isla, που βρισκόταν σε αυτή τη θέση από το 2011.

«Ζω και αναπνέω για αυτή την εταιρεία από την παιδική μου ηλικία και έχω μάθει από όλους τους σπουδαίους επαγγελματίες με τους οποίους έχω δουλέψει τα τελευταία 15 χρόνια», τόνισε.

Όπως και άλλες οικογενειακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, η Inditex πρέπει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της οικογένειας και μιας ισχυρής δομής εταιρικής διακυβέρνησης την οποία μπορούν να εμπιστεύονται οι μέτοχοι. Η μετάβαση στην ηγεσία της Inditex πήγε ομαλά χάρη στην οικογένεια Ortega που εμπιστεύτηκε την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας σε επαγγελματίες στελέχη, σύμφωνα με τον Josep Tapies, καθηγητή στο IESE Business School στην Ισπανία. Ωστόσο, ορισμένοι μέτοχοι θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σκέψης της Ortega ως προέδρου.

«Ως επενδυτές, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συναντήσουμε τη Marta, κάτι που νομίζω ότι είναι κρίμα», δήλωσε η Ann Steele, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Columbia Threadneedle.

«Ακούμε πολλά, ότι ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του online, για την επέκταση του brand, αλλά δεν έχουμε την ευκαιρία να καθίσουμε μαζί της και να το συζητήσουμε αυτό,»
συμπλήρωσε.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template