Ξεκίνησαν με 17 καμαμπέρ, έγιναν μια δυναστεία με περιουσία 15 δισ. δολαρίων

Τετάρτη 3 Μαΐου 2023


Μετά τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και την πλουσιότερη γυναίκα, τώρα η Γαλλία, φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων.


Κατά τη διάρκεια τριών γενεών, η μυστικοπαθής οικογένεια Besnier μεγάλωσε αυτό που ξεκίνησε ως μια βιοτεχνική επιχείρηση τυροκομίας στη βορειοδυτική Γαλλία, στο Groupe Lactalis, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων παγκοσμίως. 

Τα τρία αδέρφια – ο Jean-Michel, 55, ο Emmanuel, 52, και η Marie, 42- που είναι ιδιοκτήτες, έχουν τώρα συνολική αξία 14,7 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η περιουσία των Besnier απεικονίζει την παγκόσμια εμβέλεια των υπερπλούσιων της Γαλλίας. Πρόκειται για άτομα που βρίσκονται στο τιμόνι εταιρειών, οι οποίες ξεκίνησαν από μικρές δραστηριότητες και εξελίχθηκαν σε κολοσσούς του κλάδου τους, μέσω της οργανικής επέκτασης και των εξαγορών. 

Η χώρα κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο στον τομέα της πολυτέλειας μέσω οικογενειακών επιχειρήσεων, όπως η LVMH και η Hermes International, ενώ οι απόγονοι της Dassault κυριαρχούν στην αεροπορία και οι Saades στη ναυτιλία.

Η ιστορία του Groupe Lactalis

Ο πληθωρισμός συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων του Groupe Lactalis κατά 28% πέρυσι στα 28,3 δισ. ευρώ, ενώ το υψηλότερο κόστος οδήγησε τα καθαρά κέρδη σε πτώση 14% στα 384 εκατ. ευρώ και στη συμπίεση των αποδόσεων στο 1,4%, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Ο παραγωγός γαλακτοκομικών, αντιμετώπισε δυσκολίες έχοντας πάνω από 20% υψηλότερο κόστος, παρά τις σημαντικές προσπάθειες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο τόνισε, ότι έχει γίνει η 10η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων στον κόσμο από άποψη πωλήσεων, ακριβώς πιο πάνω από την ανταγωνιστική Danone και κάτω από τη Heineken.φωτ.: Shutterstock

Το Groupe Lactalis έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 1933, όταν ο ιδρυτής Andre Besnier έφτιαξε την πρώτη του ντουζίνα τυριά καμαμπέρ -17 για την ακρίβεια- χρησιμοποιώντας γάλα που συλλέγεται κοντά στη πατρίδα του, το Laval, όπου η εταιρεία εξακολουθεί να εδρεύει. 

Με τα χρόνια επεκτάθηκε σε προϊόντα όπως το βούτυρο και η κρέμα. Ο γιος του, Michel, ανέλαβε το 1955 μετά τον θάνατο του Andre, δημιουργώντας το brand President, εξάγοντας μπρι στις ΗΠΑ και κάνοντας τις πρώτες εξαγορές.

Όταν ο Michel πέθανε ξαφνικά το 2000, ο Emmanuel ανέλαβε το τιμόνι σε ηλικία 29 ετών και έκτοτε είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Έχει επιβλέψει περίπου 100 εξαγορές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την ιταλική εταιρεία παραγωγής μοτσαρέλας Galbani μέχρι επιχειρήσεις για βρεφικά γάλατα και γιαούρτι. Ο αδερφός του Emmanuel, Jean-Michel, και η αδερφή του, Marie, είναι διευθυντές.

Το Groupe Lactalis ανέβηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης της Rabobank Global Dairy Top 20 το 2021, ξεπερνώντας τη Nestle αφού συμφώνησε να αγοράσει την επιχείρηση φυσικών τυριών της Kraft Heinz για 3,2 δισ. δολάρια. Η γαλλική εταιρεία πήρε τα εμπορικά σήματα Cracker Barrel και Knudsen σε αυτή τη συμφωνία, αλλά όχι τα Philadelphia, Velveeta και Cheez Whiz.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template