Τσίπρας – Συμβόλαιο Αλλαγής: Στα 880 ευρώ ο κατώτατος μισθός εντός 2023, επαναφορά 13ης σύνταξης, αναστολή πλειστηριασμών

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023


Tα 11 σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λεγόμενο «Συμβόλαιο για τη Αλλαγή» παρουσίασε την Τετάρτη (3/5/2023) ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα, γιατί παρουσιάζουμε στον ελληνικό λαό, και ιδιαίτερα σε κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, το Συμβόλαιο Αλλαγής.
Ένα συμβόλαιο δικαιοσύνης και σταθερότητας.
Γιατί η ώρα των μεγάλων αποφάσεων πλησιάζει. Η ώρα που γράφεται η ιστορία πλησιάζει», είπε, ξεκινώντας την ομιλία του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήρθε και πάλι η ώρα της αλλαγής στη ζωή και την καθημερινότητα».
Έκανε λόγο για «χρέος» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει το «παρών στο νέο ραντεβού με την ιστορία», διαβεβαιώνοντας πως είναι «κατάλληλα προετοιμασμένοι», με πρόγραμμα ριζοσπαστικό αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα υλοποιήσιμο.

Τι προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Μεταξύ άλλων το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει: αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από 1/7/2023, ξεπάγωμα των τριετιών, αύξηση των μισθών στο Δημόσιο κατά 10%.
Επίσης προβλέπει επαναφορά της 13ης σύνταξης, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%, ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, αναστολή πλειστηριασμών.
Επιπλέον προβλέπει κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για τα εργασιακά, ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, κατάργηση του ΤΧΣ και η Εθνική Τράπεζα να αποτελέσει τον δημόσιο πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πρόγραμμα πρώτων 50 ημερών - Άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας:

Απέναντι στην πολιτική της ΝΔ που οδηγεί σε μια μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των λίγων και ισχυρών με επιδότηση αισχροκέρδειας, ανεξέλεγκτη την αγορά και εύνοια υπέρ των καρτέλ, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται για μια δέσμη άμεσων μέτρων εντός των πρώτων 50 ημερών της προοδευτικής διακυβέρνησης:
• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.
• Θεσμοθέτηση της ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο τομέα οι μισθοί θα αυξηθούν άμεσα κατά 10%.
• Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια και χορήγηση της αύξησης του 7,5% για το 2023 σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

• Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι την κατάθεση συνολικού σχεδίου αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και μόνιμων μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας.
• Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και με 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Δικαίωμα ένταξης στο σχήμα θα έχουν και όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση του 2019.
• Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στον ενεργειακό τομέα στο 5%, με άμεση επίπτωση στις τιμές χονδρεμπορικής και λιανικής.
• Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών που έχουν συσσωρευθεί στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων.
• Μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ρεύματος που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές (ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ).

• Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος, ειδικότερα τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
• Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
• Κατάργηση από την καταβολή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

• Αφαίρεση από τη “διευρυμένη” Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων των αρμοδιοτήτων νερού και απορριμμάτων, επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, μείωση του ΦΠΑ στο πόσιμο νερό στο 6% (από 13%) και στην αποχέτευση στο 13% (από 24%).1_36.jpg


2_58.jpg


3_39.jpg

4_32.jpg

5_15.jpg

6_19.jpg


7_16.jpg

8_13.jpg

9_11.jpg


11_10.jpg
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template