Παρέμβαση Γιάνη Βαρουφάκη: Οι τράπεζες κρατούν την κοινωνία όμηρο – Γιατί σε λίγο καιρό θα είναι εντελώς αχρείαστες

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023


Κατά των τραπεζών στρέφεται για άλλη μία φορά ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στο Project Syndicate.Όπως υποστηρίζει, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παγκοσμίως, κρατούν όμηρους τους πολίτες, ωστόσο υπάρχει… λύση.

Ειδικότερα, «όταν η First Republic Bank πτώχευσε, η Federal Deposit Insurance Corporation προσπάθησε, με το ντουφέκι, να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της στην JPMorgan Chase.
Αυτό παραβίαζε τον βασικό κανόνα της FDIC, ότι καμία τράπεζα που κατέχει περισσότερο από το 10% των ασφαλισμένων καταθέσεων στις ΗΠΑ δεν μπορεί να επεκταθεί απορροφώντας άλλη τράπεζα των ΗΠΑ.
Όμως, επειδή διαφορετικά θα έπεφτε στις πλάτες των φορολογουμένων το κόστος άλλης μιας διάσωσης, οι αμερικανικές αρχές των ΗΠΑ επέτρεψαν –πράγματι, βοήθησαν– τη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ήδη ένα ίδρυμα υπερβολικά μεγάλο για να αποτύχει (TBTF), να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.
Σε μια σπάνια επίδειξη πολιτικής σύμπνοιας, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικρότησαν τις ενέργειες της FDIC…
Χάρηκαν δε που η JPMorgan είχε παρέμβει με ένα σχέδιο το οποίο δεν θα επιβάρυνε τον δήμοσιο τομέα και το φορολογικό σώμα.

Δυστυχώς, όμως, η αλήθεια είναι λιγότερο... ηρωική: ο Jamie Dimon, ο πανταχού παρών επικεφαλής της JPMorgan Chase, διαπραγματεύτηκε μια πιστωτική γραμμή 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια συμφωνία κατανομής των ζημιών με την FDIC που θα προκαλέσει "χτύπημα" 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους φορολογούμενους των ΗΠΑ.
Εν ολίγοις, η απόφαση για τη First Republic επιβάρυνε τους Αμερικανούς με ένα βαρύ φορολογικό λογαριασμό όσο και με μεγάλους συστημικούς κινδύνους που ενυπάρχουν σε μια τράπεζα TBTF.

Προάγγελος

Η "Πρώτη Δημοκρατία" ήταν μικρή, αλλά η μοίρα της είναι προάγγελος μεγαλύτερων πραγμάτων.
Λόγω της αύξησης των τιμών και (σε μικρότερο βαθμό) των μισθών, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος συρρικνώθηκε.
Όμως, η ενίσχυση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου να μπει τέλος στις πληθωριστικές αυξήσεις, είχε ως αποτέλεσμα η αξία των ομολόγων που ήταν εγγεγραμμένα στα τραπεζικά βιβλία να μειωθεί…
(γιατί κάποιος να αγοράσει ένα ομόλογο χαμηλής απόδοσης από δεύτερο χέρι όταν μπορεί να αγοράσει ένα νεοεκδοθέν ομόλογο υψηλότερης απόδοσης;).
Και δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι τράπεζες είναι τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, ακολούθησαν χρεοκοπίες όπως αυτές της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic.
Αυτό το ντόμινο μετάδοσης είναι απίθανο να τελειώσει σύντομα.
Ακόμα περισσότερες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν, κάτι που θα καταστήσει τα TBTF ακόμη μεγαλύτερες συστημικές απειλές για την κοινωνία.
Εκτός από την εκστρατεία παραπλάνησης του κοινού, ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί, οι αρχές καλλιεεργούν το έδαφος για μια μελλοντική τραπεζική κρίση, η οποία θα αναγκάσει ένα εξοργισμένο κοινό να πληρώσει ακόμη περισσότερα.

Εναλλακτική

Υπάρχει όμως μια εναλλακτική για την απορρόφηση μικρών τραπεζών όπως η First Republic από μεγατράπεζες όπως η JPMorgan.
Και δεν μετατοπίζει το κόστος της υποστήριξης ανασφάλιστων καταθέσεων στον φορολογούμενο: καταθετικούς λογαριασμούς της Fed ή, ισοδύναμα, τη σταδιακή διάθεση ενός ψηφιακού δολαρίου που εκδόθηκε.
Σκεφτείτε πώς θα είχε λειτουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας ή CBDC στην περίπτωση της First Republic.
Αντί να εγγυάται η FDIC τα χρήματα των φορολογουμένων, η Fed θα μπορούσε να δημιουργήσει ψηφιακούς λογαριασμούς (ή πορτοφόλια) για τους καταθέτες της First Republic και θα τους πίστωνε.
Οι καταθέτες μπορούν να διακρατούν χρήματα στον νέο λογαριασμό που θα τους παρείχε η Fed πραγματοποιώντας πληρωμές από αυτόν, χρησιμοποιώντας ένα όνομα χρήστη και PIN τα οποία θα έδινε η κεντρική τράπεζα.
Πέρα από τα παραπάνω, οι καταθέσεις τους θα είναι de facto εγγυημένες από τη Fed χωρίς καμία ανάγκη επιβάρυνσης των φορολογουμέων ή επιβολής χρεώσεων από τις τράπεζες.
Εάν η Fed ανησυχεί ότι, ενισχύοντας την προσφορά χρήματος, η σχετική αύξηση στον ισολογισμό της θα είναι πληθωριστική, μπορεί να αποστειρώσει το νέο χρήμα πουλώντας ισοδύναμη αξία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων (όπως στεγαστικά δάνεια και ομόλογα) κατέχει ήδη.
Στο τέλος της ημέρας, οι φορολογούμενοι θα ήταν πλήρως θωρακισμένοι ενώ οι megabanks, όπως η JPMorgan, δεν θα μπορούσαν να μεγαλώσουν περισσότερο.
Στην πραγματικότητα, η Wall Street αντιμετωπίζει επιτέλους ευπρόσδεκτο ανταγωνισμό από τους λογαριασμούς της Fed.
Σκέφτομαι τους εξοργισμένους αντιπάλους των CBDC να σπεύδουν στα πληκτρολόγιά τους να με καταγγείλουν ότι βοήθησα την άθλια προσπάθεια του Μεγάλου Αδελφού να αποκτήσει τον έλεγχο σε κάθε συναλλαγή.
Αλλά γαβγίζουν σε λάθος δέντρο.
Το ψηφιακό χρήμα είναι ήδη εδώ, εξαλείφοντας όλο και περισσότερο τις πληρωμές σε μετρητά. Στο τέλος, η εφορία, το FBI, ακόμη και η τοπική αστυνομία έχουν άμεση πρόσβαση στις πληρωμές μας.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, δεν χρειάστηκε CBDC για να παγώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οδηγών φορτηγών που διαμαρτύρονταν κατά του εμβολιασμού.
Οι τράπεζες και η Big Tech αποκόπτουν αρνούνται να συναλλάσσονται με άτομα των οποίων οι απόψεις κρίνονται ακατάλληλες.
Με άλλα λόγια, ζούμε ήδη σε μια τεχνοφεουδαρχική κοινωνία όπου πρέπει να ζητήσουμε από την τράπεζά μας, και έμμεσα την κυβέρνησή μας, άδεια πληρωμής.
Οι ψηφιακές πληρωμές μας μπορούν να παρεμποδιστούν κεντρικά από εταιρείες πιστωτικών καρτών, τράπεζες, γραφειοκράτες και άλλους, αδιαφανείς μεσάζοντες.
Ίσως, τα CBDC μπορούν να ενισχύσουν το απόρρητο των πολιτών σε σχέση με το τρέχον status quo και να μας προστατεύσουν.
Οι έλεγχοι και τα ισοζύγια μπορούν να εισαχθούν με βάση δύο χωριστά συστήματα διαχείρισης δεδομένων.
Το σύστημα που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς της Fed μπορεί να γίνει εντελώς ανώνυμο (όπως ακριβώς οι λογαριασμοί κρυπτογράφησης είναι ανώνυμοι και προσδιορίζονται από μια μεγάλη σειρά αριθμών), ενώ ένα ξεχωριστό σύστημα που εποπτεύεται από τις αρμόδιες αρχές μπορεί να ασκήσει ελέγχους για παράνομες δραστηριότητες όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.
Έτσι, μια σωστή και δημοκρατικά ελεγχόμενη ανάπτυξη του CBDC μπορεί να αποφέρει τα συνδυασμένα οφέλη της ενίσχυσης της είσπραξης φόρων, της καταπολέμησης του αποπληθωρισμού και της ενίσχυσης προστασία έναντι του Μεγάλου Αδελφού.
Λοιπόν, γιατί τόσο πολύ δηλητήριο κατά των CBDC από αυτούς που δεν ενοχλούνται από την επιτήρηση και τον έλεγχο που ήδη ασκείται πάνω μας από το ελεγχόμενο από τη Wall Street ψηφιακό χρήμα; Ποιος πραγματικά φοβάται τα CBDC;

Μια φορά κι έναν καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό, η απληστία των καπνοβιομηχανιών διοχετεύτηκε μέσω της ελευθεριακής οργής για τον περιορισμό της ελευθερίας των καπνιστών να επιλέγουν τον καρκίνο.
Αυτήν τη φορά, η αγανάκτηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών που πανικοβάλλονται με την προοπτική των λογαριασμών των κεντρικών τραπεζών.
Ο Dimon και οι άλλοι δεσπότες του σύμπαντος των TBTF έχουν δίκιο που φοβούνται, επειδή ένα CBDC θα απειλούσε την αυτοκρατορία τους.
Και οι τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο έχουν δίκιο να φοβούνται ότι πολλές από τις προσοδοφόρες υπηρεσίες τους θα είναι πλέον αχρείαστες.
Με αυτές τις υπηρεσίες – διατήρηση καταθέσεων, διεκπεραίωση πληρωμών κ.λπ. – "αποδιαμεσολαβημένες", ξαφνικά δεν θα μπορούν να κρατήσουν όμηρους τις κοινωνίες».

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template