Τουρκία: Μάχη «σώμα με σώμα» στα αποτελέσματα των εκλογών

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023


Όλο και πιο «σκληρή» αποδεικνύεται η μάχη μεταξύ των δύο κύριων αντιπάλων στις εκλογές στην Τουρκία, οι οποίοι διεκδικούν τη θέση της προεδρίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα τελευταία δεδομένα, από το 51% των ψήφων, οι οποίες έχουν μέχρι τώρα καταμετρηθεί, ο -για είκοσι χρόνια ηγέτης- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατέχει ποσοστό 52%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει 42,1% και ο Σινάν Ογάν, ένα 5,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού πρακτορείου Anadolu.



Την ίδια στιγμή, και οι δύο κύριες πλευρές φαίνεται να πανηγυρίζουν, με τον Κιλιτσντάρογλου από τη μία να γράφει tweet, λέγοντας «Είμαστε μπροστά», και τους οπαδούς του Ερντογάν από την άλλη, να έχουν βγει στους δρόμους, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Φαΐκ Οτζτράκ, εκπρόσωπος του CHP, του Κιλιτσντάρογλου, είπε ότι το κόμμα του βλέπει μια «θετική εικόνα» στα αποτελέσματα και κατηγόρησε το κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι χειραγωγεί τα δεδομένα που λαμβάνει.

«Το πρακτορείο Anadolu κάνει την παραδοσιακή του χειραγώγηση για τελευταία φορά. Αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή θα είναι σε επίπεδο ρεκόρ. Ζητάμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις δηλώσεις μας», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του AKP επικρίνει τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP, επέκρινε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για τα σχόλιά τους αναφορικά με τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Έκαναν μια πολύ βαριά δήλωση. Επιτίθενται στο πρακτορείο Anadolu και ανακοινώνουν εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια δικτατορική προσέγγιση. Είναι μια προσπάθεια δολοφονίας της εθνικής βούλησης», είπε.

Τόνισε τη σημασία της αναμονής για την καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων.

«Ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, ξαφνικά, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης και οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν βιαστικά στην τηλεόραση. Ως συνήθως, άρχισαν να λένε ότι το πρακτορείο Anadolu χειραγωγεί δεδομένα», τόνισε και πρόσθεσε: «Το πρακτορείο Anadolu λαμβάνει αυτά τα δεδομένα από κανονικούς ανθρώπους».

Συμπλήρωσε ότι «μόνο ο λαός μπορεί να μας φέρει [στην εξουσία] και μόνο ο λαός μπορεί να μας ρίξει».


47% – 47% το σκορ, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο δίκτυο Anka

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, η εικόνα είναι στην πραγματικότητα διαφορετική.

Όπως δείχνει το ειδησεογραφικό δίκτυο Anka, ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 47,2%, ο Ερντογάν 47% και ο Ογάν 5,3%.

Το δίκτυο HalkTV, μεταδίδει πως ο Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει 47,6% και ο Ερντογάν 46,5%.

Τούρκος αναλυτής: Καθοριστικής σημασίας οι ψήφοι στις μεγάλες πόλεις

Στο Al Jazeera μίλησε ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Χακάν Ακμπάς, ο οποίος επισήμανε ότι δεν αποκλείεται να έχουμε ανατροπή των δεδομένων στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε, το ποσοστό ενσωμάτωσης από τις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα, η Κωνσταντινούπολη, η Προύσα και τα Άδανα είναι ακόμα χαμηλό.

«Είναι σημαντικό το ποσοστό που συγκεντρώνει τώρα ο Ερντογάν, αλλά θα περιμένω», είπε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, από τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες ψήφους, οι οποίες προέρχονται κυρίως από την Ανατολή και μικρότερες περιοχές και δείχνουν προβάδισμα στον -μέχρι τώρα- Τούρκο πρόεδρο.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι του έκαναν εντύπωση τα ποσοστά από τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές που δίνουν ισχυρό προβάδισμα στον Ερντογάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ποσοστό του Σινάν Ογάν, που υπερβαίνει το 5%, «συνιστά έκπληξη και αυτό μας δείχνει ότι ενδέχεται να πάμε σε β’ γύρο».

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template