Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Ο δισεκατομμυριούχος από τη Νίσυρο: Η αντισυμβατική συμβουλή του σε όποιον θέλει να επιτύχει


Ο 74χρονος σήμερα Τζον Κατσιματίδης γεννήθηκε το 1948 στη Νίσυρο, αλλά η οικογένειά του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν εκείνος ήταν μόλις έξι μηνών.
Σήμερα, διαθέτει μια αυτοκρατορία αξίας 4 δισεκατομμυρίων που περιλαμβάνει από αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέχρι διυλιστήρια πετρελαίου μέχρι και τη δική του ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν και επικρίνει τους σημερινούς νέους γιατί είναι «πολύ απασχολημένοι στο TikTok» για να χτίσουν την καριέρα τους.

Το μυστικό της επιτυχίας του, όπως λέει, είναι η σκληρή δουλειά. «Εάν δουλεύεις 100 ώρες την εβδομάδα χωρίς αποτέλεσμα, πρέπει να δουλέψεις 120», είπε ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος στην Daily Mail. «Δεν μπορείς να κερδίσεις εάν φοβάσαι να χάσεις», προσθέτει. φωτ.: AP

Την αξία της σκληρής δουλειάς την έμαθε σε νεαρή ηλικία από τη μητέρα του, Δέσποινα.
Ήταν εκείνη που τον έσπρωξε να πιάσει την πρώτη του δουλειά, σε ένα μπακάλικο της γειτονιάς. «Όταν τελείωσα το λύκειο, ήμουν έτοιμος να κοιμηθώ στον καναπέ για ολόκληρο το καλοκαίρι και να βλέπω τηλεόραση. Η μητέρα μου με πέταξε από τον καναπέ και, υποθέτω ότι είμαι των άκρων, γιατί σύντομα κατέληξα να δουλεύω 70 ώρες την εβδομάδα», θυμάται.


Στο τέλος κάθε μέρας, φρόντιζε τα πάντα να είναι τέλεια για το άνοιγμα του μαγαζιού την επόμενη μέρα. «Αυτό μου έμαθε την υπευθυνότητα της τελειότητας», σημειώνει ο Κατσιματίδης, εξηγώντας πως αυτή η συνήθεια ήταν ένα από τα θεμέλια πάνω στα οποία έχτισε την μετέπειτα επιτυχία του.

Παρότι φοίτησε στο New York University, εγκατέλειψε τις σπουδές του λίγο πριν από το πτυχίο, για να γίνει μέτοχος στο πρώτο του σούπερ μάρκετ, εκεί όπου ήταν έως τη στιγμή εκείνη απλός υπάλληλος.

Γρήγορα επέκτεινε την επιχείρηση και στα 24 του έβγαζε ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.
Η συμβουλή του


Όταν τον ρωτούν για την καλύτερη συμβουλή που μπορεί να δώσει σε εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν στην καριέρα τους, ο Κατσιματίδης δίνει μια απροσδόκητη απάντηση: «Να προσλαμβάνετε ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από εσάς».

«Εγώ είχα μηδενικό υπόβαθρο στα οικονομικά, αλλά έκανα καλές προσλήψεις. Και έχτισα μια σπουδαία σχέση με τους ανθρώπους στις business των τροφίμων και του real estate και κατέληξα με πολλούς μέντορες», λέει.

«Πάντα να εξασφαλίζετε μια καλή εκπαίδευση. Εγώ φρόντισα και τα δύο μου παιδιά να πάρουν την καλύτερη μόρφωση και αυτό τα βοήθησε να κάνουν φίλους σε όλο τον κόσμο. Και μετά, είναι απλά ένας συνδυασμός του να έχεις καλή μόρφωση, να μένεις έξω από μπλεξίματα και να δουλεύεις πιο σκληρά»
, εξηγεί.

Το πρόβλημα που βλέπει σήμερα ο Κατσιματίδης με τη νέα γενιά είναι ότι «τα παιδιά είναι απασχολημένα να παίζουν στο TikTok». Και προσθέτει: «Όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο πιο εύκολα κερδίζεις. Κοιτάξτε ανθρώπους που δουλεύουν μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα και θα σας δείξω αποτυχημένους», τονίζει.

O Κατσιματίδης έγραψε ένα νέο βιβλίο, με τίτλο «How Far Do You Want to Go? Lessons From a Common-Sense Billionaire», καθώς όπως εξηγεί, ήθελε να θυμίσει την καριέρα του στα μέλη της οικογένειάς του, αλλά και να καθοδηγήσει άλλους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές. Και όπως λέει, πολλοί μπαμπάδες και παππούδες αγοράζουν το βιβλίο του για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για να τους μάθουν μερικά μαθήματα.

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...