Πολιτικό σεισμό προκαλεί ο Σκέρτσος για τις γερμανικές αποζημιώσεις: Ας τις ξεχάσουμε, προέχει η... κλιματική κρίση

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023


Δυναμιτίζεται το πολιτικό κλίμα στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο να βρίσκεται στο επίκεντρο με τις δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Ο υπουργός Επικρατείας με τα λεγόμενά του έστειλε μήνυμα παραίτησης από το μείζον ιστορικό θέμα και ενώ η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα αυτοχειρίας, μετά την ομολογία ενοχής του πρωθυπουργού για τις υποκλοπές
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις ο κ. Σκέρτσος εξέθεσε συνολικά την κυβέρνηση αλλά και παρέκαμψε μία πάγια ελληνική θέση, περί διεκδίκησής τους, παρά τα διαχρονικά προβλήματα και τα εμπόδια που κατά καιρούς υπήρξαν.
Ερωτηθείς, σε παρέμβασή στον τηλεοπτικό σταθμό TRT για το ιδιαιτέρως ευαίσθητο για όλους τους Έλληνες ο Άκης Σκέρτσος πέταξε τη βόμβα: «Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω».
Συγκεκριμένα, στην τελευταία ερώτηση της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος αναφέρεται στο βιβλίο «Γιαβόλ» του Γ. Χαρβαλιά για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ.
Ρώτησε ο δημοσιογράφος: «Γιατί καμία κυβέρνηση δεν ήρθε σε συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση στη Βουλή – και να πούμε ότι πάμε να το διεκδικήσουμε».

Σκέρτσος: Να κοιτάξουμε μπροστά όχι πίσω

Ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε πως «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν την απαξιώνω» και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει «να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις» σε θέματα όπως «η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση.
Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».
Σκέρτσος: Να κοιτάξουμε μπροστά όχι πίσω

Ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε πως «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν την απαξιώνω» και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει «να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις» σε θέματα όπως «η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση.
Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον».

Ολόκληρη η απάντηση Σκέρτσου:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη πολύ σημαντικές, μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον.
Είναι η κλιματική κρίση, είναι η ψηφιακή επέλαση, είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων στην Ευρώπη – να μην χάσουμε την παραγωγική μας βάση.
Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον.
Και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.
Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα μπρος και, προφανώς, χτίζουμε με πατριωτική ευθύνη – με υπεύθυνο πατριωτισμό – μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις

Ως απαράδεκτες και ανιστόρητες χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ τις δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι οι δηλώσεις Σκέρτσου έδωσαν «μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους».
«Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος”.
Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα.
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση.

«Καθαρή η θέση της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις»

Μετά τις έντονες αντιδράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με διευκρινιστική του δήλωση αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.
«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Scholz. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Δεν μας αξίζει μία χώρα φοβική που δεν διεκδικεί

Αιχμηρά σχολίασε ο Δημήτρης Μάντζος την αναφορά -δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου για «σωστή πλευρά της ιστορίας».
«Παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση, δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Μάντζος υπογράμμισε πως «δεν μας αξίζει μια χώρα φοβική, που δεν διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία.
Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα».
Πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο, ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, με σεβασμό και ιστορική συνείδηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης».
Κατάληξε με αιχμές προς τον κ. Σκέρτσο, λέγοντας πώς «αν εξακολουθεί να απορεί τι ανήκει πραγματικά στο παρελθόν, τον καλούμε να περιμένει εννέα ημέρες ακόμη».

ΚΚΕ: Πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία η προσπάθεια Σκέρτσου να ανασκευάσει

«Η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ανασκευάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, χαρακτηρίζοντάς τες τώρα ως “ανοικτό θέμα”, αποτελεί πρόκληση και προεκλογική κοροϊδία» σημειώνει το Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τους άνευ προηγουμένου ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις.
«Όπως, επίσης, υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις δεν τις διεκδίκησαν ποτέ ουσιαστικά», συμπληρώνει το ΚΚΕ στην ίδια ανακοίνωση και καταλήγει ως εξής: «Το ΚΚΕ ανέδειξε διαχρονικά και συνεχίζει να αναδεικνύει πολύμορφα το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων από τη Γερμανία, ως δικαίωμα του ελληνικού λαού και τις διεκδικεί στο σύνολό τους για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές στις υποδομές από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς που εκλάπησαν εκείνη την περίοδο».
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς στο πλαίσιο συνέντευξης για το πολύ ευαίσθητο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων (άγνωστο τι ακριβώς είχε στο μυαλό του) είχε υποστηρίξει ότι: «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών: Να τον αποδοκιμάσει ο Μητσοτάκης

Θυελλώδεις είναι οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Μετά την αντιπολίτευση, ήταν η σειρά του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών – Επανορθώσεων να στηλιτεύσει τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου, μέσω του Αριστομένη Συγγελάκη.
Ο συγγραμματέας του Συμβουλίου κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει δημόσια τον εκπρόσωπό του, τονίζοντας ότι η Γερμανία μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί με βλαβερό για τα εθνικά συμφέροντα, τρόπο, την αρχική τοποθέτηση Σκέρτσου. «Είμαστε εξοργισμένοι όλοι από αυτές τις ανιστόρητες, αναθεωρητικές και προσβλητικές προς τη μνήμη των θυμάτων της Κατοχής και επιζήμιες προς τη χώρα, δηλώσεις».
«Για πρώτη φορά ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει μια τόσο αισχρή τοποθέτηση, την οποία σήμερα με μια κυβίστηση επιχειρεί να διορθώσει.
Η βλάβη και η εκμετάλλευση που θα τύχει από τη Γερμανία η αρχική του τοποθέτηση είναι όνειδος και ο πρωθυπουργός, που κατάγεται από την αιματοβαμμένη Κρήτη, οφείλει δημόσια και με οξύτητα να τον αποδοκιμάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά στον Αθήνα 98,4 ο Αριστομένης Συγγελάκης.

ΠΟΑΕΑ: Αγγίζει τα όρια της Εθνικής Μειοδοσίας

Την έντονη αποδοκιμασία της για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο κ. Σκέρτσος δεν έχει καμιά θέση πλέον στην Κυβέρνηση, και μάλιστα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ελληνικής Κυβέρνησης, γιατί πρώτα και κύρια αγνοεί την ιστορία έρχεται σε αντίθεση με το φρόνημα του Ελληνικού Λαού και βυσσοδομεί εναντίον της Ιστορίας των θυμάτων του Ναζισμού, των εκατοντάδων ολοκαυτωμάτων και δολοφονιών αθώων Ελλήνων πολιτών, ακόμα και βρεφών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι οι Γερμανικές Αποζημιώσεις είναι ζήτημα του παρελθόντος (άρα δεν μας αφορά πλέον) είναι εντελώς απαράδεκτη και αγγίζει τα όρια της Εθνικής Μειοδοσίας. 

Ο κύριος Σκέρτσος δεν έχει καμιά θέση πλέον στην Κυβέρνηση, και μάλιστα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ελληνικής Κυβέρνησης, γιατί πρώτα και κύρια αγνοεί την ιστορία έρχεται σε αντίθεση με το φρόνημα του Ελληνικού Λαού και βυσσοδομεί εναντίον της Ιστορίας των θυμάτων του Ναζισμού, των εκατοντάδων ολοκαυτωμάτων και δολοφονιών αθώων Ελλήνων πολιτών, ακόμα και βρεφών.
Περισσότερο δε υβρίζει όλους τους αγωνιστές και τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, το σύνολο του Ελληνικού Αντάρτικου Κινήματος, και του Μεγαλειώδους Έπους της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια στο Γερμανό Κατακτητή και την Τριπλή Φασιστική Κατοχή της Πατρίδας μας

Είναι επίσης πολύ βαρύ το ατόπημά του γιατί αντιτίθεται στην ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής, όλων των κομμάτων του Δημοκρατικού Τόξου, που αποφάσισαν ότι θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις – Κυβέρνηση Πολιτικά Κόμματα Κοινοβούλιο και Λαός τις οφειλές και τις αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για τις καταστροφές και τα εγκλήματα της Κατοχής, αλλά και για το Κατοχικό Δάνειο και τους Πολιτιστικούς θησαυρούς που μας έκλεψαν οι Ναζί.
Γι’ αυτό αν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία πρέπει να είχε παραιτηθεί χθες, ή αν από τη στιγμή που δεν το κάνει πρέπει να αποπεμφθεί, γιατί δεν μπορεί θα φέρει τον τίτλο υπουργού της Ελληνικής Κυβέρνησης. Τα δικαιώματά μας στις απαιτήσεις μας για δικαιοσύνη και αποζημίωση εναντίον της Γερμανίας, δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση εναντίον του Γερμανικού Λαού, αλλά εναντίον του τότε Γερμανικού Ναζιστικού Κράτους και στα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας.
Επιτέλους από τώρα προεκλογικά να δεσμευτούν όλα τα κόμματα και η Κυβέρνηση που θα εκλεγεί μετά τις εκλογές ότι δεν θα απεμπολήσουν κανένα από τα απαράγραπτα δικαιώματά μας για δικαιοσύνη και αποζημίωση, και θα τα διεκδικούν μέχρι τη δικαίωσή μας με μεγαλύτερο σθένος και αποφασιστικότητα.

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template