Αύξηση κερδών για την efood για το 2022

Τρίτη 30 Μαΐου 2023


Την ανοδική πορεία της συνέχισε και το 2022 η efood,
καταγράφοντας νέα αύξηση στον κύκλο εργασιών, αλλά και στα κέρδη, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της στην κατηγορία της ηλεκτρονικής παραγγελιοληψίας έτοιμων γευμάτων – και όχι μόνον. Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 135,61 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2021 και κατά 194 φορές πάνω από μόλις οκτώ χρόνια πριν, το 2014 όταν δεν έφτανε ούτε το 1 εκατ. ευρώ και περιοριζόταν στις 700.000 ευρώ.


Βεβαίως από τότε έχουν συντελεστεί πολλές αλλαγές στην εταιρεία, η οποία το 2015 εξαγοράστηκε από τη γερμανική Delivery Hero, με πλέον καθοριστικούς σταθμούς τη συνεργασία με τη «Σκλαβενίτης» το 2020, λίγο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, την απόφαση να εισέλθει και στη διανομή, πέρα από την παραγγελιοληψία, και την εξαγορά το 2021 των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη (etable, delivery.gr, INKAT και ΑΛΦΑ Διανομές) με την οποία επέκτεινε μεταξύ άλλων τις δραστηριότητές της στη χονδρική ζαχαρωδών, αλλά και στη μικρή λιανική μέσω του δικτύου των μίνι μάρκετ Kiosky’s.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της βεβαίως προέρχεται από το βασικό της αντικείμενο που είναι η ηλεκτρονική παραγγελιοληψία και ειδικότερα από τις προμήθειες που λαμβάνει ανά παραγγελία από τα συνεργαζόμενα καταστήματα, καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εγκαταλείπουν την παραδοσιακή μέθοδο της τηλεφωνικής παραγγελίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας από τα 135,61 εκατ. ευρώ που ήταν ο κύκλος εργασιών της το 2022, τα 88,20 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τις προμήθειες, αυξημένα μάλιστα κατά 11 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το 2021 (77,15 εκατ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της efood να εισέλθει και στην υπηρεσία της διανομής, επιβάλλονται πρόσθετες προμήθειες στα συνεργαζόμενα καταστήματα.

Αλλη σημαντική πηγή εσόδων για την εταιρεία αποδεικνύεται η παροχή υπηρεσιών marketing και διαφήμισης των καταστημάτων που βρίσκονται στην πλατφόρμα της. Τα έσοδα από αυτές τις υπηρεσίες διαμορφώθηκαν το 2022 σε 32,03 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,6 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το 2021 (24,44 εκατ. ευρώ). 

Η προσθήκη νέων εταιρειών και η περαιτέρω οργανική ανάπτυξη της efood είχε ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε 660 από 576 το 2021, οι οποίοι είναι όλοι μισθωτοί.

Τα κέρδη μετά από φόρους επίσης ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν το 2022 σε 25,16 εκατ. ευρώ από 17,67 εκατ. ευρώ το 2021.


Σημειώνεται ότι για την ώρα η etable και η delivery.gr έχουν απορροφηθεί από την Online Delivery με το πλάνο της εταιρείας να περιλαμβάνει την προοδευτική απορρόφηση και των άλλων δύο εταιρειών του ομίλου Μούχαλη που εξαγοράστηκαν το 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά αποτυπώνεται η ύπαρξη δανειακών υποχρεώσεων 7 εκατ. ευρώ. Αυτές αφορούν ανάληψη εγγυήσεων για υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη που εξαγοράστηκαν, προς αντικατάσταση των παλιών εγγυητών. Η εταιρεία έχει μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις και αυξημένη ρευστότητα με τα ταμειακά της διαθέσιμα να ανέρχονται σε 34,7 εκατ. ευρώ
.

πηγή

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template