Δείτε live: Ξεκίνησε η πομπή με τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα

Σάββατο 6 Μαΐου 2023


Με λαμπρότητα και με πλήθος συμβολισμών γίνεται σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, η πρώτη μετά από 70 χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ επιδιώκει να συμβολίσει τη σταθερότητα του θεσμού, συνδυάζοντας την παράδοση μιας χιλιετίας αλλά και πιο σύγχρονα στοιχεία.


Παρά την αδιαφορία που επέδειξαν αρχικά οι Βρετανοί, η στέψη αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την τελετή αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ στους δρομους του Λονδίνου εκτιμάται ότι βρίσκονται 2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Στις 12:20 ώρα Ελλάδος και υπό βροχή, ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα μπήκαν στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου και κατευθύνονται στο Αββαείο, συνοδεία στρατιωτικών τμημάτων. Η Αδαμάντινη άμαξα είναι η νεότερη και πλέον σύγχρονη βασιλική άμαξα, καθώς κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ. Ζυγίζει τρεις τόνους και σύρεται από έξι άλογα ράτσας Windsor Grey.


Την άμαξα συνοδεύουν περίπου 200 μέλη της μονάδας Συνοδείας του Μονάρχη, του έφιππου συντάγματος ιππικού του βασιλικού οίκου.


Στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετέβησαν στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) . Το βασιλικό ζεύγος πέρασε το βράδυ δειπνώντας ιδιωτικά στο Clarence House, που ήταν το σπίτι τους στο Λονδίνο για 20 χρόνια.



Κλείσιμο



Στις 13:00, γίνεται η είσοδός τους από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό, που θα ολοκληρωθεί στις 14:00 με τη στέψη.

Στο Λονδίνο έχει αρχίσει να πέφτει βροχή. Οι δρόμοι που μπορούν να σταθούν οι πολίτες έχουν γεμίσει και οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να σταματήσουν να προσέρχονται και να κατευθυνθούν στο Χάιντ Παρκ.




Νωρίτερα, ξεκίνησαν οι αφίξεις των 2.300 προσκεκλημένων στο Αββαείο. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών, βασιλείς και βασίλισσες, μέλη της βρετανικής αριστοκρατίας και εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Την τελετή παρακολουθούν και διασημότητες, όπως η Κέιτι Πέρι, ο Λάιονελ Ρίτσι, ο Άντριου Λόιντ Βέμπερ, ο Νικ Κέιβ και η Έμα Τόμσον. Στο Αββαείο έφτασε και η Τζιλ Μπάιντεν.

Αποδοκιμασίες εκδηλώθηκαν κατά του πρίγκιπα Άντριου, που μετέβη στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ νωρίτερα από τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς δεν είναι εργαζόμενο μέλος.



Γεμάτοι είναι και οι δρόμοι κατά μήκος της διαδρομής. Ήδη από χθες, πολλοί Βρετανοί κατασκήνωσαν με καρέκλες και σκηνές, θέλοντας να εξασφαλίσουν μία καλή θέση για να δουν τον μονάρχη.



Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις έξι ακτιβιστών κατά της μοναρχίας, στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της αντιμοναρχικής οργάνωσης.



Τις τελευταίες ημέρες, το κλίμα άρχισε να γίνεται πιο θετικό για τον βασιλιά Κάρολο. Τα ποσοστά δημοφιλίας του ανέβηκαν, καθώς νέα δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times, δείχνει ότι το 62% των Βρετανών θεωρούν ότι θα είναι ένας καλός βασιλιάς, έναντι μόλις 39% τον Μάρτιο. 

Σε ό,τι αφορά το θεσμό της μοναρχίας, το 60% τάσσεται υπέρ της διατήρησής του και το 26% επιθυμεί την αντικατάσταση του βασιλιά από εκλεγμένη κεφαλή του κράτους. Ωστόσο, ισχυρή είναι και η παρουσία πολέμιων της μοναρχίας, που βρίσκονται στην πλατεία Τραφάλγκαρ, ενώ η αστυνομία έκανε έξι συλλήψεις.


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template