Ο άγνωστος Τούρκος που έγινε δισεκατομμυριούχος από το εμπόριο χρυσού

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023


Σε μια τραχιά, λοφώδη γωνιά της περιοχής της Ανατολίας που φημίζεται για τα αρχαία ερείπια της, είναι δύσκολο να μην προσέξει κανείς τα γραφεία από γυαλί και χάλυβα του διυλιστηρίου μετάλλων Ahlatci.

Με πρόσοψη ένα σιντριβάνι και ένα γιγαντιαίο γυάλινο διαμάντι, το κτίριο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της οικονομικής ανάπτυξης υπό τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. Είναι επίσης απόδειξη του τρόπου με τον οποίο ο Ahmet Ahlatci μεγαλούργησε στη σκιά ενός ηγέτη που διαμόρφωσε τη χώρα και την οικονομία της κατ’ εικόνα και ομοίωσή του.

Ο Ahmet Ahlatci ξεκίνησε την Ahlatci Holding, πριν από τέσσερις δεκαετίες, από ένα κοσμηματοπωλείο. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της Τουρκίας, με 43 επιχειρήσεις σε έξι κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών.

Καθώς ο Erdogan εδραιώνει την κυριαρχία του στην Τουρκία μετά από μια ακόμη εκλογική νίκη, ο 65χρονος Ahlatci είναι ήδη ένaς από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Η καθαρή του αξία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Ahlatci έχει ξεπεράσει μέλη δυναστειών όπως οι οικογένειες Koc και Sabanci, των οποίων οι βιομηχανικοί όμιλοι αποτελούν πυλώνες της οικονομίας για γενιές.
Η δύναμη πίσω από την ανάπτυξη του Ahlatci είναι ο χρυσός. Το μετάλλευμα έγινε πιο περιζήτητο καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και το νόμισμα υποβαθμίστηκε υπό την ανορθόδοξη προσέγγιση του Τούρκου προέδρου στην οικονομία.

Η Ahlatci Holdings δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι εξήγαγε χρυσό αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το 60% να κατευθύνεται στα ΗΑΕ, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους εμπορίας χρυσού στον κόσμο.

Τα Εμιράτα διαθέτουν άφθονους αγοραστές για κοσμήματα, αλλά έχουν σχετικά λίγους προμηθευτές, γεγονός που δίνει στην Τουρκία και σε εταιρείες όπως η Ahlatci, βασικό πλεονέκτημα.

Η Ahlatci έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, διαθέτει ένα εργοστάσιο ειδικά κατασκευασμένο για τη μετατροπή εξορυγμένων πετρωμάτων ή θραυσμάτων χρυσού σε ράβδους. Το 2011, η οικογένεια κατασκεύασε ένα διυλιστήριο πολύτιμων μετάλλων στο Corum, περίπου 600 χιλιόμετρα (373 μίλια) ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Είναι το νεότερο από τα πέντε εργοστάσια που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο.

Μέρος του χρυσού που φθάνει στην Ahlatci προέρχεται από την Ελβετία, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας σε χρυσό. Μια άλλη φημολογούμενη πηγή είναι η Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος Erdogan έχει στενές σχέσεις με τον Nicolas Maduro εδώ και χρόνια. Από το 2018 εκτιμάται ότι το Καράκας στέλνει χρυσό στα εργοστάσια της Ahlatci με αντάλλαγμα ρευστό και άλλες «εμπορικές διευκολύνσεις».

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template