Αιφινιδιαστική κίνηση Meloni: Φορολογεί τα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών, στα ταμεία 2 δισ. ευρώ - Οι μετοχές στο -8%

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023


Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση της Giorgia Meloni, καθώς αποφάσισε την επιβολή επιπλέον εισφοράς για τα υπερκέρδη των ιταλικών τραπεζών
. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ειδήσεων ANSA, η εισφορά εντάχθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που καλύπτουν από άδειες ταξί έως ξένες επενδύσεις.
Ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ιταλία συμφώνησε σε «εισφορά 40% στα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και υποστήριξη στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Matteo Salvini, σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη.
Η απροσδόκητη κίνηση έγινε κατά τη διάρκεια της τελευταίας βραδινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
"Αρκεί να κοιτάξει κανείς τα κέρδη των τραπεζών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, αποτέλεσμα και των αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να συνειδητοποιήσει ότι δεν μιλάμε για μερικά εκατομμύρια, αλλά μιλάμε για δισεκατομμύρια", δήλωσε ο Salvini.
"Αν [είναι αλήθεια ότι] το κόστος της χρηματικής επιβάρυνσης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί και διπλασιαστεί, δεν έχει διπλασιαστεί εξίσου αυτό που δίνεται στους κατόχους τρεχούμενων λογαριασμών", σημείωσε.

Αυξημένα κέρδη λόγω υψηλών επιτοκίων

Τα κέρδη των ιταλικών τραπεζών αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς η άνοδος των επιτοκίων αύξησε τα έσοδα από δανεισμό.
Τον περασμένο μήνα, η Intesa Sanpaolo και η UniCredit αναθεώρησαν προς τα πάνω το guidance για το σύνολο του έτους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο λόγω της ταχείας σύσφιξης της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Sell off στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών

Στον απόηχο της είδησης για την έκτακτη εισφορά, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών καταγράφουν απώλειες άνω του -8%.
Οι ιταλικές τράπεζες, όπως η Intesa Sanpaolo και η UniCredit, υποχώρησαν περισσότερο από -8%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB διολίσθησε κατά -2%, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν κατά 1,8%.


Citi: Η έκτακτη εισφορά ισούται με το 19% των καθαρών κερδών του 2023

Ο εφάπαξ φόρος θα είναι ίσος με περίπου 19% των καθαρών κερδών των τραπεζών για το έτος, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi με βάση τα τρέχοντα διαθέσιμα στοιχεία.
"Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως ουσιαστικά αρνητικό για τις τράπεζες, δεδομένου του αντίκτυπου τόσο στο κεφάλαιο και τα κέρδη όσο και στο κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών.
Ο νέος προσομοιωμένος αντίκτυπος είναι επίσης υψηλότερος [από] την προσομοίωση που κάναμε τον Απρίλιο", δήλωσε η αναλύτρια της Citi Equity Research Azzurra Guelfi.
Ο φόρος θα εφαρμοστεί στα "υπερβάλλοντα" καθαρά έσοδα από τόκους τόσο το 2022 όσο και το 2023 που προκύπτουν από τα υψηλότερα επιτόκια, και θα εφαρμοστεί σε NII που υπερβαίνουν την ετήσια αύξηση 3% το 2022 από τα επίπεδα του 2021 και υπερβαίνουν την ετήσια αύξηση 6% το 2023 σε σχέση με το 2022.

Οι τράπεζες υποχρεούνται να καταβάλουν τον φόρο εντός έξι μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους.
"Η εισαγωγή αυτού του φόρου θα μπορούσε να οδηγήσει τις ιταλικές τράπεζες να αυξήσουν το κόστος των καταθέσεών τους προκειμένου να μειώσουν το επιπλέον κέρδος, και αυτό έρχεται μετά από έναν γύρο αποτελεσμάτων όπου κάθε τράπεζα αυξάνει τις προβλέψεις για το 2023 για το NII και υποθέτοντας επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2ο εξάμηνο (λόγω της αύξησης του beta των καταθέσεων, ακόμη και αν η προσδοκία είναι κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις)", δήλωσε η Citi.
"Δεν είναι σαφές εάν ο φόρος θα εφαρμοστεί μόνο στα εγχώρια NII (βασίζουμε την προσομοίωσή μας σε αυτό), και αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο για την UCI έναντι των ομοειδών (δεδομένου του διεθνούς franchise)".

www.bankingnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template