John Marks Templeton: Απλά μαθήματα για το χρήμα από τον καλύτερο επενδυτή του 20ου αιώνα

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023


29 Νοεμβρίου 1912

Γεννιέται στο Τεννεσί ο John Marks Templeton, ο «πατέρας» των διεθνών επενδύσεων και ένας από τους καλύτερους επενδυτές του 20ου αιώνα. Έχοντας ζήσει πρακτικά όλα τα μεγάλα γεγονότα του περασμένου αιώνα, έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της γης αλλά και ένας σπουδαίος φιλάνθρωπος.

Πλήρωσε τις σπουδές του στο Γέιλ με τα χρήματα που κέρδιζε στο πόκερ και το 1934 όταν αποφοίτησε, ήταν ένας από τους καλύτερους της τάξης του.

Με τον πλανήτη να μαστίζεται ακόμα από τις συνέπειες του Μεγάλου Κραχ και της Μεγάλης Ύφεσης, ταξίδεψε στη Βρετανία για να σπουδάσει στην Οξφόρδη. Υπήρξε μαθητής του Benjamin Graham, που θα έμενε γνωστός ως «ο πατέρας του value investing».

Ο Templeton μάθαινε γρήγορα και εφάρμοζε τη στρατηγική του «αγόρασε χαμηλά, πούλα ψηλά», αγοράζοντας 100 μετοχές από κάθε εταιρεία του New York Stock Exchange που είχε τιμή χαμηλότερη του 1 δολαρίου. Λέγεται ότι το έκανε στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα να βγάλει ένα μεγάλο κέρδος μόλις η αμερικανική βιομηχανία άρχισε να ανοίγει το βήμα της.

Πλούσιος πια, ο Templeton έγινε δισεκατομμυριούχος ως πρωτοπόρος των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στο εξωτερικό. Το Templeton Growth Fund, το οποίο ίδρυσε το 1954 (και σήμερα αποτελεί μέρος της Franklin Templeton), ήταν το πρώτο που επένδυσε σε αναδυόμενες τότε αγορές όπως η Ιαπωνία και σε νέους, ανερχόμενους τομείς, όπως η πυρηνική ενέργεια και τα ηλεκτρονικά.

«Τα bull markets γεννιόνται στην απαισιοδοξία, μεγαλώνουν στην επιφυλακτικότητα, ωριμάζουν στην αισιοδοξία και πεθαίνουν στην ευφορία. Η εποχή της μέγιστης απαισιοδοξίας είναι η καλύτερη στιγμή για να αγοράσει κανείς και η εποχή της μέγιστης αισιοδοξίας είναι η καλύτερη στιγμή για να πουλήσει», έλεγε.

Το 1999, ο Templeton ανακηρύχθηκε «ο καλύτερος επενδυτής διεθνών μετοχών του 20ου αιώνα» από το περιοδικό Money.
Ως επενδυτής, εστίαζε στα θεμελιώδη στοιχεία αντί για την τεχνική ανάλυση και πίστευε βαθιά στο να πηγαίνει «κόντρα» στην ευρέως διαδεδομένη άποψη. Το μυστικό της περιουσίας του; Η ικανότητά του να παραμένει θετικός, ψύχραιμος και πειθαρχημένος σε κάθε στιγμή, έλεγε.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Templeton δώρισε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 1987 χρίστηκε ιππότης στη Βρετανία για το φιλανθρωπικό του έργο. Ίδρυσε το John Templeton Foundation, έναν υπερ-θρησκευτικό οργανισμό αφιερωμένο στην πνευματική κατανόηση μέσω της επιστημονικής έρευνας. Για αυτό και το 2007, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε ανάμεσα στις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου.

Παρότι ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, απέρριπτε τον καταναλωτισμό, ζούσε λιτά και απέφευγε τις πολυτέλειες.

Πέθανε το 2008, σε ηλικία 95 ετών.

Η σοφία του John Templeton

– Οι πιο ακριβές λέξεις στην αγγλική γλώσσα είναι «αυτή η φορά είναι διαφορετική» («This time it’s different»).

– Αν θέλεις να γίνεις πραγματικά πλούσιος, πρέπει να βάλεις τα χρήματά σου να δουλεύουν για εσένα.

– Εάν βγάζεις ένα δολάριο και ξοδεύεις ένα δολάριο, τότε θα αποτύχεις. Αλλά εάν βγάζεις ένα δολάριο και ξοδεύεις 90 σεντς, είσαι στον δρόμο για την επιτυχία.

– Καθυστέρησε την ευχαρίστηση μέχρι να γίνει η δουλειά.

– Η επιτυχία αποτελείται από μια σειρά μικρές καθημερινές νίκες.

– Η καλύτερη στιγμή για να επενδύσεις είναι όταν έχεις χρήματα.


ADVERTISING


– Είναι καλό να είσαι σημαντικός, αλλά είναι πιο σημαντικό να είσαι καλός.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template