Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ: Πρωταθλήτρια η Χιλή επικράτησε της Αργεντινής 4-1 στα πέναλτυ

Έγραψε ιστορία η Χιλή! Η "ρόχα" επικράτησε με 4-1 στα πέναλτι της Αργεντινής στον τελικό του Κόπα Αμέρικα και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της. Δεύτερος συνεχόμενος χαμένος τελικός για το Λέο Μέσι με την "αλμπισελέστε" μετά από αυτόν του Μουντιάλ του 2014.

Η εξέλιξη του αγώνα

Με 4-3-1-2 παρέταξε τη διοργανώτρια Χιλή ο τεχνικός της ομάδας,Χόρχε Σαμπάολι, έχοντας τους Σάντσες και Βάργκας στην επίθεση και τον Αρτούρο Βιδάλ σε ελεύθερο ρόλο στο χώρο του κέντρου. Από την άλλη ο Χεράρδο Μαρτίνο επέλεξε για την Αργεντινή το κλασσικό 4-3-3 με την τριπλέτα Ντι Μαρία, Αγουέρο και Μέσι να δεσπόζει μπροστά.

"Διαβασμένοι" φάνηκαν να είναι οι Χιλιανοί στο μαρκάρισμα του σούπερ-σταρ της "αλμπισελέστε", Λέο Μέσι, τον οποίο δεν άφηναν να "πάρει ανάσα", με δύο παίκτες συνεχώς κολλημένους επάνω του
. Το ματς πήγε από νωρίς στη δύναμη, με τους διοργανωτές να μην θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν χώρους στην ταχύτατη επίθεση της Αργεντινής.

Η πρώτη σημαντική ευκαιρία καταγράφηκε στο 11ο λεπτό όταν ο Βιδάλ έκανε το γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή, με τον Ρομέρο να βρίσκεται σε ετοιμότητα.


Η απάντηση της Αργεντινής στην ευκαιρία του Βιδάλ ήρθε εννιά λεπτά αργότερα. Ο Μέσι εκτέλεσε το φάουλ από πλάγια θέση αλλά την κεφαλιά του Αγκουέρο στο πρώτο δοκάρι απέκρουσε ο Μπράβο.


Άτυχος στάθηκε στο 25ο λεπτό ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο οποίος υπέστη τράβηγμα και έγινε αναγκαστική αλλαγή, με τη θέση του να παίρνει οΕζεκίελ Λαβέτσι. Η τελευταία καλή φάση για το πρώτο μέρος ήρθε στις καθυστερήσεις με τον Παστόρε να στρώνει όμορφα στον Λαβέτσι μετά από ατομική ενέργεια, αλλά το σουτ του τελευταίου απέκρουσε οΜπράβο.

Η Αργεντινή ισορρόπησε κάπως το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, κρατώντας τη κατοχή της μπάλας. Τα σκληρά μαρκαρίσματα συνεχίστηκαν όμως και στο 70' ο Βιδάλ λίγο έλειψε να αποχωρήσει αναγκαστικά από το γήπεδο. Ωστόσο ο σκληροτράχηλος μέσος έδειξε να μην "μασάει" και συνέχισε κανονικά το παιχνίδι. Η κορυφαία φάση του δευτέρου 45λεπτου ανήκε στη Χιλή και είχε πρωταγωνιστή τον Αλέξις Σάντσες. Ο επιθετικός της "ρόχα" δέχθηκε μια υπέροχη μπαλιά μέσα στην περιοχή, έπιασε το γυριστό σουτ, όμως αυτό πέρασε ελάχιστα δίπλα από το δοκάρι του Ρομέρο.


Κι ενώ όλα έδειχναν πως δεν θα είχαμε άλλη φάση μέχρι τη λήξη του αγώνα, η Αργεντινή έφτασε μια "ανάσα" από το γκολ στο 92' με τον Ιγκουαΐν να κάνει την προβολή από πλάγια θέση και τη μπάλα να καταλήγει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων της Χιλής. Το 0-0 δεν άλλαξε και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.




Παράταση και πέναλτι

Η κούραση στα πόδια των 22 ποδοσφαιριστών ήταν εμφανής στο έξτρα χρόνο της παράτασης. Ο ρυθμός ήταν αργός με τις δύο ομάδες να κοιτούν πρωτίστως τα μετόπισθεν. Η Χιλή απείλησε πρώτη με τον Ντίας να επιχειρεί ένα σουτ εντός περιοχής στο 97ο λεπτό με τη μπάλα να περνά απελπιστικά άουτ. Στο φινάλε του πρώτου 15λέπτου ο Σάντσες έφυγε ταχύτατα στην αντεπίθεση με καλές προϋποθέσεις, όμως δεν κατάφερε να βρει στόχο.

Μια από τα ίδια και στο δεύτερο μέρος του έξτρα χρόνου. Καθαρό μυαλό δεν υπήρχε, με τους ποδοσφαιριστές να επιδίδονται κυρίως σε ατομικές προσπάθειες. Παράλληλα, οι κράμπες έκαναν κι αυτές την εμφάνισή τους, με το χρόνο να κυλάει χωρίς πολλές φάσεις. Κάπως έτσι λοιπόν οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση προκειμένου να βρεθεί ο τελικός νικητής.

Εκεί οι Χιλιανοί ήταν εύστοχοι, εν αντιθέσει με τους Αργεντίνους και έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Να σημειωθεί πως ο Αλέξις Σάντσες που ανέλαβε την τελευταία εκτέλεση, δεν δίστασε να την κάνει αλά πανένκα!

Αναλυτικά οι εκτελέσεις:

Χιλή: Φερνάντες (εύστοχος), Βιδάλ (εύστοχος), Αράνγκις (εύστοχος), Σάντσες (εύστοχος)

Αργεντινή: Μέσι (εύστοχος), Ιγκουαΐν (άστοχος), Μπανέγκα (άστοχος)


Οι συνθέσεις:

Χιλή (Χόρχε Σαμπαόλι): Μπράβο, Ίσλα, Μεδέλ, Φρανσίσκο Σίλβα, Μποσεζούρ, Μαρσέλο Ντίας, Αράνγκις, Βιδάλ, Βαλδίβια (75' Φερνάντες), Αλέξις Σάντσες, Ε. Βάργκας (95' Ενρίκες)

Αργεντινή (Χεράρδο Μαρτίνο): Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμιτσέλις, Οταμέντι, Ρόχο, Μαστσεράνο, Λούκας Μπίγλια, Παστόρε (81' Μπανέγκα), Ντι Μαρία΄(29' Λαβέτσι), Μέσι, Αγκουέρο (74' Ιγκουαΐν)
Η απονομή

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...