Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια


Για τους παλιούς, φαίνεται μόλις σαν χθες που το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ήταν «μόνο» στα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια, μεταξύ του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και του QE (ποσοτική χαλάρωση) που έπαιξαν παιχνίδια με την ηθική, η Αμερική έχει πλέον φτάσει σε ένα ζοφερό οικονομικό ορόσημο -καθώς το εθνικό χρέος ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Tyler Durden/Ζerohedge

Το ρεκόρ υψηλού χρέους έρχεται καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν μετατραπεί σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, αφού η Fed προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που προκάλεσαν η ίδια, οι τράπεζες και οι δεινόσαυροι της «λευκής επιταγής».




Και, φυσικά, ο μόνος λόγος που κατάφεραν να το πετύχουν αυτό χωρίς (μέχρι πρόσφατα) τεράστιο πληθωρισμό, που όμως συνεχίζει να καίει τους καταναλωτές, είναι επειδή το δολάριο εξακολουθεί να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.


«Πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε σχετικά με την πορεία του αυξανόμενου χρέους μας αρχίζουν να φανερόνται καθώς και οι δύο αυξάνουμε το χρέος μας και αυξάνουμε τα επιτόκια μας», δήλωσε ο Michael Peterson, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Peter G. Peterson. στους NY Times. «Πάρα πολλοί άνθρωποι εφησυχάστηκαν για την πορεία του χρέους μας, εν μέρει επειδή τα επιτόκια ήταν τόσο χαμηλά».

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να προσθέσουν ένα επιπλέον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε όσα ξοδεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για πληρωμές τόκων αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ιδρύματος Peterson. Αυτό είναι πάνω από το ρεκόρ των 8,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε κόστος χρέους που προέβλεψε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τον Μάιο. Οι δαπάνες για τους τόκους θα μπορούσαν να υπερβούν αυτά που δαπανούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την εθνική άμυνα έως το 2029, εάν τα επιτόκια για το δημόσιο χρέος αυξηθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από ό,τι εκτιμάται για τα επόμενα χρόνια.

Η Fed, η οποία μείωσε τα επιτόκια σχεδόν στο μηδέν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έκτοτε άρχισε να τα αυξάνει για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πιο ταχύτατα εξελισσόμενο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Τα επιτόκια ορίζονται τώρα σε ένα εύρος μεταξύ 3 και 3,25% και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας τα είδαν να σκαρφαλώνουν στο 4,6% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους -από 3,8% σε προηγούμενη πρόβλεψη.
-NYT


Όπως σημειώνει ο Michael Maharrey του SchiffGold. Και λοιπόν;

Δεν υπάρχει τέλος στον δανεισμό και τις δαπάνες. Μόνο τον Αύγουστο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα 219,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ οι δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί κάπως με το τέλος των προγραμμάτων της εποχής της πανδημίας, η κυβέρνηση Biden συνεχίζει να καταναλώνει περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε μήνα. Με έναν μήνα να απομένει για το οικονομικό έτος, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει κάτι περισσότερο από 5,35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Και έρχονται περισσότερες δαπάνες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να χορηγεί κίνητρα για την COVID και θέλει περισσότερα. Το Κογκρέσο προώθησε πρόσφατα άλλο ένα τεράστιο νομοσχέδιο για τις δαπάνες. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταβάλλουν χρήματα στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Και δεν έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τον αντίκτυπο της διαγραφής των φοιτητικών δανείων.

Εκτός από την αύξηση των δαπανών, η αύξηση των επιτοκίων θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το χρέος. Κάθε αύξηση του επιτοκίου αυξάνει τα έξοδα τόκων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής στο δημοσιονομικό έτος 2022, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει διαθέσει 471 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει μόνο τις πληρωμές τόκων της κυβέρνησης.

Για να βάλουμε αυτόν τον αριθμό σε πλαίσιο, την ίδια χρονική στιγμή δημοσιονομικού έτους 2021 οι τόκοι του Υπουργείου Οικονομικών ήταν 356 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα, αντιπροσωπεύει μια αύξηση 30% από έτος σε έτος. Οι δαπάνες τόκων κατατάσσονται ως η έκτη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών του προϋπολογισμού, περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγο πιο κάτω δηλαδή από τις δαπάνες του Medicare. Εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά ή συνεχίσουν να αυξάνονται, τα έξοδα για τόκους θα μπορούσαν να ανέλθουν γρήγορα στις τρεις πρώτες ομοσπονδιακές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), θα συμβεί αυτό ακριβώς. Προβλέπει ότι οι πληρωμές τόκων θα τριπλασιαστούν από σχεδόν 400 δισεκατομμύρια δολάρια το δημοσιονομικό 2022 σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2032. Και η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή. Το CBO έκανε αυτή την εκτίμηση τον Μάιο. Τα επιτόκια είναι ήδη υψηλότερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάλυσή του.

Οι περισσότεροι απλώς αποσιωπούν το διαρκώς αυξανόμενο εθνικό χρέος. Όταν μιλάμε για το αυξανόμενο χρέος, η απάντηση είναι «Και τι έγινε;». Καταλαβαίνουν ότι αν δεν έχει ακόμα σημασία, δεν θα έχει σημασία αύριο. Είναι όμως έτσι;

Το πρόβλημα του χρέους

Ο James Madison θεωρούσε το χρέος μέρος μιας τριπλέτας εργαλείων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να καταπιέζει τους ανθρώπους.

Οι στρατοί, τα χρέη και οι φόροι είναι τα ΓΝΩΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ προκειμένου να τεθούν οι πολλοί στην κυριαρχία των λίγων».


Λοιπόν, πώς θα επηρεάσει πραγματικά τη ζωή μας αυτό το τεράστιο τεράστιο χρέος;

Καταρχήν, ένα μεγάλο εθνικό χρέος εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το the National Debt Clock, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι 125,12%. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας λόγος χρέους προς ΑΕΠ άνω του 90% επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη κατά περίπου 30%. Αυτό παγώνει αμέσως όσους υποστηρίζουν το «ξοδέψτε τώρα, ανησυχήστε για το χρέος αργότερα», μαζί με τον συχνό ισχυρισμό ότι «μπορούμε να ξεφύγουμε από το χρέος» που είναι πλέον δημοφιλής και στις δύο πλευρές του διαδρόμου του Καπιτωλίου.

Πιο άμεσα, το εθνικό χρέος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, καθώς αυξάνει τα επιτόκια ελπίζοντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται και να ξοδεύει χωρίς η Fed να έχει έσοδα από το χρέος. Η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να αγοράσει ομόλογα για να στηρίξει τη ζήτηση. Χωρίς την παρέμβαση της Fed στην αγορά ομολόγων, οι τιμές θα μειωθούν, οδηγώντας τα επιτόκια του αμερικανικού χρέους ακόμη υψηλότερα.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed δεν μπορεί να κερδίσει αυτή τη μάχη με τον πληθωρισμό. Και αυτό σημαίνει ότι καλύτερα να συνηθίσεις να ξοδεύεις περισσότερα για τα πάντα.



Έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτι αναγνώρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να περιορίσει τον πληθωρισμό εκτός εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες της. Με λίγα λόγια, οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι η Fed δεν μπορεί να ελέγξει τον πληθωρισμό από μόνη της. Η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ συμβάλλει στην πληθωριστική πίεση και καθιστά αδύνατο τη Fed να κάνει τη δουλειά της.

Η τάση του πληθωρισμού ελέγχεται πλήρως από τη νομισματική αρχή μόνο όταν το δημόσιο χρέος μπορεί να σταθεροποιηθεί επιτυχώς από αξιόπιστα μελλοντικά δημοσιονομικά σχέδια.
 

Όταν η δημοσιονομική αρχή δεν θεωρείται πλήρως υπεύθυνη για την κάλυψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών ανισορροπιών, ο ιδιωτικός τομέας αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εθνικού χρέους. Ως αποτέλεσμα, η μεγάλη δημοσιονομική ανισορροπία σε συνδυασμό με μια αποδυνάμωση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας μπορεί να οδηγήσει την τάση του πληθωρισμού να απομακρυνθεί από τον μακροπρόθεσμο στόχο που έχει επιλέξει η νομισματική αρχή».

Με άλλα λόγια, όταν πρόκειται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Fed μπλοφάρει επειδή κρατά ένα χαμένο άσσο στο χέρι. Οι αυξανόμενοι τόκοι του χρέους θα αναγκάσουν το εθνικό χρέος να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να παραδοθεί στον πληθωρισμό. 
Μακροπρόθεσμα, ο αχαλίνωτος δανεισμός και οι δαπάνες θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε σημείο που οι άνθρωποι θα χάσουν την πίστη τους στο δολάριο. Γίνεται ήδη λόγος για έναν κόσμο «μετά το δολάριο».

Η ουσία είναι ότι η αύξηση χρέους έχει συνέπειες. Και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές όταν τα κοτόπουλα θα μπουν στο κοτέτσι για να ξεκουραστούν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Να είστε κόσμιοι στα μηνύματά σας..Ας σεβαστούμε τον χώρο και τους σχολιαζοντες...