ΖΩΗΣ ΚΟΛΙΟΣ-Η Οδύσσεια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016


Μια συνέντευξη φωτιά δημοσιεύει στο κυριακάτικο φύλο του ο Ελεύθερος Τύπος του αντιπροεδρου του Οικονομικού Επιμεητηρίου Ελλαδας Ζώη Κολιού.
Αξίζει να το διαβάσετε...
Θέλοντας να αποτυπώσω την πραγματική εικόνα της σημερινής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα , έκανα μια μικρή αναδρομή , σε όλα αυτά που ακούγονται από τα ΜΜΕ και που γράφονται από τον τύπο, τους τελευταίους μήνες στη Χώρα μας .
Χωρίς μεγάλη έκπληξη , διαπίστωσα, αν και το γνώριζα , ότι όλες οι αναφορές που γίνονται , έχουν να κάνουν μόνο με μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν . Πρόστιμο για το ένα , πρόστιμο για το άλλο , ελάφρυνση προστίμου για το τρίτο , επιβάρυνση προστίμου για το άλλο , όλα φέρνουν γύρω-γύρω από το «ψητό» , αλλά για την ουσία , «το ψητό», κουβέντα από κανέναν .
Μεγάλα λόγια , λόγια βαριά , που ακούγονται φιλόδοξα, που ακούγονται πολλές φορές δίκαια , αλλά όμως , για εμάς που ξέρουμε , μας προκαλούν θυμό ή γελάμε τις περισσότερες φορές .

Θα προσπαθήσω λοιπόν σήμερα , μέσα από το άρθρο μου αυτό , περιεκτικά και ουσιαστικά, να αποτυπώσω όλη την αλήθεια και την πραγματικότητα ώστε να δώσει ο κάθε αναγνώστης, μόνος του την απάντηση : Υπάρχει Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα ;
Σημαντικό δε είναι να τονίσω εδώ , ότι μιλάμε πάντα και ακολουθούμε , την οδό της Νομιμότητας , της Ηθικής και της Πατριωτικής συνείδησης .

Με τον όρο «επιχειρηματίας» εννοούμε , κάθε φυσικό πρόσωπο , που είτε ως άτομο (ατομική επιχείρηση) , είτε σε ένα εταιρικό σχήμα (Ο.Ε., Ε.Ε. , Ε.Π.Ε. , Ι.Κ.Ε., Α.Ε. , Κ/Ξ κλπ) , αποφασίζει να επενδύσει από 1 ευρώ έως κάποια εκατομμύρια ευρώ , στην Χώρα μας , που λέγεται Ελλάδα και περικλείεται από τα γνωστά Διεθνώς αναγνωρισμένα στερεά ή υδάτινα σύνορά μας . Και δίνω αυτές τις διευκρινίσεις , γιατί πολλές φορές , ακούω Πολιτικούς να μιλάνε , και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι μιλάμε για την ίδια Χώρα . Εγώ πάντως μιλάω για την Ελλάδα μας .

Θα αναφερθώ σε ένα Παράδειγμα , όπου η επέκτασή του φυσικά αφορά όλους μας , τα παιδιά μας , κάθε Έλληνα , αλλά εδώ και κάθε Ξένο επενδυτή-Επιχειρηματία .

Στη Χώρα μας αυτή , βρίσκονται τρία (3) νέα παιδιά , που έχουν τελειώσει ο ένας μια Πανεπιστημιακή σχολή , πχ Οικονομικό , ο άλλος τελείωσε το στρατιωτικό και είναι άνεργος και η κυρία (έχουμε και γυναίκα στην παρέα) , είναι παντρεμένη με ένα παιδάκι και εργάζεται με ημιαπασχόληση σε μια εταιρεία . Φίλοι από το σχολείο οι τρεις τους , αποφασίζουν , να ανοίξουν ένα καφέ στην γειτονιά τους . Υπολογίζουν λοιπόν το κόστος της επένδυσης και βλέπουν ότι για να ανοίξουν ένα αξιόλογο καφέ , με τραπεζοκαθίσματα και λοιπό εξοπλισμό , θα χρειαστούν 75.000 ευρώ .
Ας δούμε λοιπόν αυτοί οι τρεις νέοι άνθρωποι , τι θα αντιμετωπίσουν .

1.Λογιστής-Φοροτεχνικός

Που θα τους συμβουλεύσει σωστά και θα τους δημιουργήσει το Νομικό πρόσωπο που θα τους εκπροσωπεί .
Η πρώτη ερώτηση λοιπόν θα είναι :το Εταιρικό Κεφάλαιο των 75.000 ευρώ , «πόθεν έσχες»; Που θα βρούν αυτοί οι τρεις νέοι τα χρήματα ; Η λογική απάντηση είναι , ότι θα τους τα δώσουν οι γονείς τους . Και πάλι όμως ο Φοροτεχνικός δεν καλύπτεται . Για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι , να νομιμοποιήσουν τα 25.000 ευρώ ο καθένας , έστω και από τους γονείς τους , θα πρέπει ο κάθε γονέας , να έχει τη δυνατότητα , όχι να τα έχει , αλλά να μπορεί τα τελευταία 10 χρόνια , μέσα από τις δηλώσεις του να τα έχει φορολογημένα και μη αναλωθέντα !!!!! Μετά από τα 8 χρόνια της μεγάλης κρίσης που βιώνουμε όλοι μας , προσωπική μου άποψη είναι πως ούτε το 5% των Ελλήνων δεν έχει τη δυνατότητα αυτή . Η επόμενη απάντηση είναι , να προχωρήσουν οι τρεις νέοι σε «Τραπεζικό δανεισμό» .

 Εδώ απλώς γελάμε και δεν νομίζω πως αξίζει να σχολιάσουμε . Η Τρίτη λογικά απάντηση είναι , να απευθυνθούν σε κάποιον Κρατικό Φορέα να τους συμπαρασταθεί και να εγγυηθεί για αυτούς . Εδώ νομίζω απλώς , πως σκάμε στα γέλια . Νόμιμα , ηθικά και Πατριωτικά , αυτοί οι τρείς άνθρωποι , δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανοίξουν οποιαδήποτε επιχείρηση . Εδώ , έρχεται ο πρώτος συμβιβασμός με την «μη νομιμότητα» . Δημιουργούμε μια εταιρεία με κεφάλαιο 1.000 ευρώ και ο Θεός βοηθός .
Το παραπάνω θέμα , που ο καημένος ο Θεούλης μας δεν μπορεί να βοηθήσει , είναι μια τεράστια παγίδα , που σε τέτοιες καταστάσεις , οδηγούνται «αναγκαστικά» οι επιχειρηματίες , που έχουν όμως το χαρακτηριστικό της «μη νόμιμης προσωρινότητας» και έχουν το μεγάλο πρόβλημα στη συνέχεια . Γιατί μικρό κεφάλαιο , σημαίνει πολλές φορές και μικρή λήψη τιμολογίων , άρα πληρωμή με «μαύρα» χρήματα , που είναι ακατόρθωτο σήμερα να τα βρείς κλπ κλπ . Και για ορισμένους πιο προχωρημένους (συναδέλφους , δικηγόρους κλπ ) , ακόμη και τα Β΄κατηγορίας βιβλία , που δεν έχουν ταμείο άρα έλεγχο , το «πόθεν έσχες» των κεφαλαίων για τις αγορές , αν και δεν αποτυπώνεται , ισχύει κανονικά !!

2.Μισθωτήριο έδρας και άδειες λειτουργίας
Μπορεί ένας Χώρος να φαίνεται κατάλληλος για μια δραστηριότητα , αλλά πολλές φορές στη διαδικασία , ο χώρος αυτός «πάσχει» από λεπτομέρειες που μπορεί να είναι απλές , αλλά και πάρα πολύ δύσκολες . Ας δούμε μερικές : Άδεια χρήσης χώρου , που σημαίνει ότι πρέπει να προβλέπεται από τον κανονισμό της Πολυκατοικίας η χρήση του χώρου για το συγκεκριμένο κατάστημα , που σημαίνει ότι αν θέλει αλλαγή και διαφωνήσει ένας από τους ιδιοκτήτες ....τέλος οι χαρές . Μετά απαραίτητο πλέον είναι το «ενεργειακό πιστοποιητικό» που σημαίνει Εξειδικευμένος Μηχανικός , που συγκεντρώνεις από την αρχική άδεια οικοδομής έως ..τα πάντα . Μετά αρχίζουν οι άδειες από τον τοπικό Δήμο , από την Πυροσβεστική , από τον ιερέα , από το κοντινότερο σχολείο και συνεχίζεται το ποίημα . Μάλιστα , τώρα τελευταία , ακούγεται ότι όλα αυτά θα καταργηθούν και εγώ καλόπιστα (για να συνεχίσω κιόλας ) , δέχομαι ότι όλα αυτά καταργούνται και αύριο τα παιδιά ανοίγουν .

3.Εγγραφή στον ΟΑΕΕ

Αφού λοιπόν θα εργάζονται και οι τρεις και θα είναι και όλοι διαχειριστές , άρα θα ευθύνονται εις ολόκληρον και απεριόριστα οι τρεις και ο καθένας ξεχωριστά με την ατομική τους περιουσία , θα πρέπει να είναι και οι τρεις εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ παλιά) . Μάλιστα , με τα νέα μέτρα , ενώ έως 31-12-2016 , όποιος ήταν γραμμένος σε ένα ασφαλιστικό φορέα πχ. ΙΚΑ , λάμβανε απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ , από 1-1-2017 , ασφαλίζεσαι παντού !!!! Και στο ΙΚΑ , και στον ΟΑΕΕ και στο οποιαδήποτε ταμείο είναι αρμόδιο για κάποια δραστηριότητα άλλη που ασκείς . Αν λοιπόν έχεις και ένα χωραφάκι στο χωριο με λίγες ελιές , θα γραφτείς και θα πληρώνεις και ΟΓΑ . Αυτός ο παραπάνω , δημιουργεί μια παγκόσμια τάξη απασχολούμενων , που θα ονομαστούν από 1-1-2017 , μισθωτογεωργοκτηνοτροφοεπιχειρηματιοκαφετζήδες και μην μας ζητήσουν μετάφραση από την Τρόικα , δεν θα μπορέσουμε να τους εξυπηρετήσουμε. Και δεν θέλω , για να μην κουράσω , να κάνω αναφορά σε όλον τον υπόλοιπο Κόσμο τι γίνεται , γιατί ...θα απογοητεύσω πάρα πολύ κόσμο .

4.ΓΕΜΗ , Έναρξη Δ.Ο.Υ.
Εδώ τα πράγματα έχουν πραγματικά απλοποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια , αλλά μην πιστέψει κανένας αυτά τα δήθεν «ενός βήματος» και μιας ημέρας έναρξη !!! Το δεκαήμερο είναι το ελάχιστο , ο μήνας είναι μέσα στα πλαίσια της υπερβολής . Σε 15-20 ημέρες πάντως , οι τρεις νέοι , θα έχουν ΑΦΜ . Και μόνο τότε θα μπορούν να εργασθούν στον χώρο , να αρχίσουν να κάνουν επισκευές , παρεμβάσεις κλπ . Αν με ρωτήσει κανένας τώρα , αν για να ρίξουν μια μεσοτοιχία , χρειάζονται άδεια από την Πολεοδομία και όλα τα σχετικά ή τον γκρεμίζουμε νύχτα και όλα μέλι-γάλα , δεν θα τοποθετηθώ . Ή ας μην μπούμε στο ερώτημα , αν υπάρχει έστω και ένας που να περιμένει να γίνουν όλα αυτά για να επισκευάσει έναν χώρο !!! Ας μην συζητήσουμε επίσης , αν δεν ανατεθεί το έργο σε επίσημο εργολάβο , και αν ανατεθεί στον φίλο τον Άλφα , να πάρει τρεις εργάτες και να κάνει διαμόρφωση χώρου , αν περάσει (σπάνια , αλλά από κανένα κακόβουλο γείτονα ) το ΙΚΑ μετά από καταγγελία και τους πιάσει να εργάζονται , τι θα σημαίνει αυτό και για ποιον !!!! Δύσκολα ερωτήματα !!!!

5.Η επιχείρηση λειτουργεί – Εγκαίνια
Ενώ ο ΟΑΕΕ τρέχει και χρεώνει 290 ε το μήνα(και πάνω ) από την ημέρα της Έναρξης στη Δ.Ο.Υ. , η δημιουργία της επιχείρησης και η ημερομηνία εγκαινίων , μπορεί να είναι μετά από 3-4 μήνες . Για τον ΟΑΕΕ αυτό δεν μετράει . Καλώς . Αρχίζουν οι προσλήψεις προσωπικού , ανά κατηγορία και υποχρεωτικά όλοι από την πρώτη στιγμή εμφάνισης στην επιχείρηση . Αν λοιπόν ένας , έρθει για δοκιμή , να δούμε αν ξέρει να κρατάει τον δίσκο ρε παιδάκι μου , και τύχει (που πάντα τυχαίνει ) να περάσει το ΙΚΑ για έλεγχο , τότε το πρόστιμο είναι 10.500 ε . 

Αν κάποιος εργαζόμενος αρρωστήσει και έρθει κάποιος άλλος να τον αντικαταστήσει και δεν είναι δηλωμένος στο ωρομίσθιο πρόγραμμα της επιθεώρησης Εργασίας ακριβώς με την ώρα εισόδου και με την ώρα εξόδου , πάλι πρόστιμο . Πρόστιμο επιβάλλεται και αν η παραπάνω κατάσταση δεν είναι εμφανώς (κατά τον ελεγκτή) αναρτημένη . 

Πρόστιμο επιβάλεται ακόμη αν δεν υπάρχουν όλες οι μισθολογικές καταστάσεις όλων των μηνών , πρόστιμο αν δεν υπάρχει βιβλίο αδειών και φυσικά οι εξοφλητικές αποδείξεις της μισθοδοσίας , ενώ βαρύ πρόστιμο και ποινικό , έχει το βιβλίο και οι υποδείξεις του Τεχνiκού Ασφαλείας .Και πολλά άλλα πρόστιμα ακόμη .
Έκδοση όλων των αποδείξεων , διαφύλαξη όλων των αποδείξεων , αλλά και αν ακόμη , ο πελάτης που πινει καφέ , πήρε την απόδειξη από το καλά τοποθετημένο ποτηράκι , έγραψε το τηλέφωνό του σε μια δεσποινίδα και της το έδωσε , το πρόστιμο θα το υποστεί ο επιχειρηματίας . Και τις συνέπειες αυτού . Για να δείτε και τον παραλογισμό της υπόθεσης θα αναφέρω το εξής περιστατικό . Στα εγκαίνια λοιπόν μιας επιχείρησης , οι συγγενείς και οι φίλοι , έφεραν σε μια επιχείρηση , αλλος γλάστρες , άλλος ένα πίνακα ζωγραφικής , άλλος ένα σετ για το γραφείο και διάφορα αλλα δώρα . Σε έλεγχο το ΣΔΟΕ μετά από μια εβδομάδα , καταλόγισε ως μη λήψη τιμολογίων αγορών , όλα τα παραπάνω . Το πρόστιμο πληρώθηκε κανονικά . Ουδέν σχόλιο .

6.Φορολογίες και υποχρεώσεις

Η καφετέρεια του παραδείγματός μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά . Πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις , ΦΠΑ , ΟΑΕΕ , Δήμος , ΓΕΜΗ , Επιμελλητήρια , τα πάντα . Η εταιρεία αποκτά και εταιρικό λογαριασμό ,POS, όλα χτυπημένα , όλα αγορασμενα με τιμολόγιο και τα καθαρά Κέρδη στο τέλος της Χρήσεως είναι 100.000 ευρώ . Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα .
Φόρος εισοδήματος 33% -36% δηλαδή 100.000 χ 33 ή 36% = 36.000 ε (Μ.Ο. ανάλογα με την εταιρική μορφή είναι το 33-36% .Δεν υπολογίζω φόρο μερίσματος)
Προκατ.φ.εισοδήμ. 100% επί του φόρου = 36.000 ε
Φόρος επιτηδεύματος = 1.000 ε
Φόρος Αλλυλεγγύης 10% επί των 100.000 = 10.000 ε
Εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε , ότι για τα καθαρά κέρδη των 100.000 ε , η είσπραξη ήταν 124.000 ευρώ και άρα τα 24.000 ε έχουν ήδη πληρωθεί στη Δ.Ο.Υ.
Έτσι για να έχουμε μια συνολική εικόνα , στα 124.000 ευρώ που είναι το αποτέλεσμα των καθαρών κερδών , όχι του τζίρου , δηλαδή έχουν αφαιρεθεί και όλες οι πληρωμές μισθών , ΙΚΑ , ενοικίων κλπ , έχουμε σε πρώτη φάση Φόρους στο Δημόσιο 107.000 ευρώ . Δεν τελειώσαμε όμως . Στα 100.000 ε οι εισφορές στον ΟΑΕΕ , ανέρχονται στο 27% και για τους τρεις , οι οποίες είναι άλλα 27.000 ευρώ . Σύνολο 107.000+27.000 = 134.000 ευρώ . Και προσέξτε !!! Μην νομίζετε ότι αφαιρούνται από τα κερδη κλπ, τα παραμύθια που λένε . Αυτά είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε τον επόμενο χρόνο , αφού προσδιοριστούν τα Καθαρά Κέρδη . Και θα αφαιρεθούν από τα έσοδα του επόμενου φυσικά και θα καταλογιστούν άλλα τον επόμενο κλπ κλπ .
Και φυσικά , κάποια μελλοντική περαίωση φορολογική της χρήσης , θα είναι και ένα κόστος 4-5.000 ευρώ . Για έλεγχο ..ας μη μιλήσουμε καθόλου . Και το ποιο τραγικό ; Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις , ΔΕΝ εκπίπτουν φορολογικά σαν έξοδα !!!!!!
Τώρα ,ζητάμε (το Κράτος ) , οι τρεις αυτοί επιχειρηματίες , να εργάζονται δωρεάν για τον εαυτό τους , δεν θα λαμβάνουν καμία νόμιμη αμοιβή για το σπίτι τους και για τα έξοδά τους , μόνο και μόνο για να λένε πως είναι επιχειρηματίες ; Μάλλον .

Και δεν είναι μόνο αυτά . Αλλά νομίζω πως αρκούν για να περιγράψουμε λίγο την επιχειρηματικότητα που μας ζητούν να ασκήσουμε στην Ελλάδα μας .
Την Επιχειρηματικότητα που θα φέρει θέσεις εργασίας.
Την Επιχειρηματικότητα που θα φέρει Ανάπτυξη .
Την Επιχειρηματικότητα που θα γυρίσει την Ελλάδα στο δρόμο της Προόδου .
Και όλα αυτά γίνονται , σε μια γειτονιά Κρατών , όπου τα άλλα Κράτη-γείτονες , έχουν Φόρους από 0% έως 10% !!!!!! Τραγικό !!


Είναι και άλλα πολλά που θέλω να γράψω .Αλλά επειδή είναι πολύ βαριά ως θέματα , θα γράψω μόνο ένα παράδειγμα και θα κλείσω εδώ .
Πελάτης μου , έχει εδώ και 45 χρόνια επιχείρηση . Είχε πάνω από 300 άτομα όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμενους , εκ των οποίων πάνω από 250 έχουν βγει στη σύνταξη από αυτόν . Τα τελευταία 8 χρόνια , όπως και το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα , για να πληρώνει τους τελευταίους του εργαζόμενους , δεν μπόρεσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές , με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάνω από 80.000 ε απλήρωτο κεφάλαιο . Τα προβλήματα , τον ανάγκασαν να κλείσει την επιχείρησή του , να μην μπορεί να κάνει τα χαρτιά για σύνταξη και να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας . Αυτή είναι η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα .
Και επειδή ,σε όλα αυτά υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας , με τις αποφάσεις μας ή με τις Πολιτικές επιλογές μας . Εγώ , θέλω να ζητήσω συγνώμη , από τους δυο γιούς μου Θράσο και Γιώργο Κολιό και από όλα τα νέα παιδιά , για την Ελλάδα που τους παραδίδουμε .
Ζώης Θρ. Κολιός

Οικονομολόγος –Λογιστής
Φοροτεχνικός Σύμβουλος
Αντιπρόεδρος Οικονομ. Επιμελ. Ελλάδας
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template