Μέρισμα 100 εκατ. ετησίως «υπόσχεται» η Οcean Rig Ο Γιώργος Οικονόμου ιδρύει νέα εταιρεία στις γεωτρήσεις

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μερίσματα τουλάχιστον 100 εκατ. δολ. το χρόνο υπόσχεται ο Ελληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου με μία νέα εταιρεία που σχεδιάζει να δημιουργήσει μέσω της Οcean Rig στον κλάδο θαλασσίων γεωτρήσεων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryhsips και της Ocean Rig, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία τύπου Master Limited Partnership (MLP), θυγατρική της Ocean Rig, η οποία θα δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες γεωτρήσεις, θα εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και θα διανέμει σε τριμηνιαία βάση μέρισμα 25 εκατ. δολ.
Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και για την Dryhsips, η οποία ελέγχει το 59,4% της Ocean Rig.

Η μητρική πάνω από 1 δισ. δολ.

Στο μεταξύ, η μητρική εταιρεία της Ocean Rig, η Dryships, έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα, κατά το εννεάμηνο του 2013, γεγονός που οφείλεται πρωτίστως στην Ocean Rig.
Τα συνολικά έσοδα της Dryships ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2013 στο 1,060 δισ. δολ., έναντι 927,27 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Η Dryships, μέσω της Ocean Rig που στη χώρα μας συμφώνησε στη δημιουργία της OceanEnergean με την Energean Oil & Gas, ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2013 έσοδα στον κλάδο των θαλασσίων γεωτρήσεων ύψους 834,79 εκατ. δολαρίων, έναντι εσόδων 712,15 εκατ. δολ. το ίδιο διάστημα του 2012.



Ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dryhsips και της Ocean Rig, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μία νέα εταιρεία τύπου Master Limited Partnership (MLP).

Tα μεγέθη της Dryships


Αντιθέτως, στον τομέα του ξηρού φορτίου τα έσοδα της Dryships μειώθηκαν και ανήλθαν στα 138 εκατ. δολ., έναντι 186,38 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ στον τομέα δεξαμενοπλοίων αυξήθηκαν σημαντικά, στα 87,8 εκατ. δολ., έναντι 28,7 εκατ. δολ. το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Παρά την αύξηση των εσόδων, η Dryships κατέγραψε αυξημένες ζημιές ύψους 189,7 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 134,1 εκατ. δολ. το εννεάμηνο του 2012.

Σε αντίθεση με την Dryships, η θυγατρική της Ocean Rig στο εννεάμηνο του 2013 παρουσίασε κέρδη ύψους 23,659 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 61,32 εκατ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το τρίτο τρίμηνο, πάντως, ήταν ζημιογόνο για την εταιρεία. Οι ζημίες ανήλθαν στα 21,5 εκατ. δολ., έναντι ζημιών 12,2 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 161,4 εκατ. δολ., έναντι 122,5 εκατ. δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου

Στα ζημιογόνα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2013 περιλαμβάνονται και έκτακτα κόστη ύψους 61,1 εκατ. δολ. από την αποπληρωμή δανείου 800 εκατ. δολ. και τη σύναψη νέων δανειακών συμβάσεων ύψους 495 εκατ. δολ. η κάθε μία.

Επίσης, το τρίτο τρίμηνο του 2013 η Dryhsips ανακοίνωσε έσοδα ύψους 404,941 εκατ. δολ. έναντι 343,639 εκατ. δολ. πέρυσι και ζημιές ύψους 63,9 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 51,3 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Ο οικονομικός διευθυντής τη Dryships, Ziad Nakhleh, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με θεσμικούς επενδυτές δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα ναυπηγεία Jiangsu Rongsheng Heavy Industries να μην ολοκληρώσουν τελικά την κατασκευή των τεσσάρων πλοίων τύπου panamax, που έχει υπό παραγγελία η εταιρεία.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι η Dryhsips θα χρειαστεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της κατά 130 εκατ. δολ. μέχρι το τέλος του έτους, ένα πόσο πολύ χαμηλότερο από τα 230 εκατ. δολ. που είχαν αναφερθεί ως εκτίμηση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Ανακάμπτει το ξηρό φορτίο

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου εκτίμησε ότι στο ξηρό φορτίο αναμένεται μία ανάκαμψη για το 2014, από την οποία θα επωφεληθεί και η Dryships, η οποία ελέγχει ένα στόλο από 42 πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου.

Θετικές εξελίξεις αναμένει και για τον κλάδο των δεξαμενοπλοίων, όπου η Dryships έχει επίσης παρουσία με δέκα πλοία, ενώ σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες γεωτρήσεις σημείωσε ότι οι προσδοκίες είναι θετικές, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων της Οcean Rig ανέρχεται σε 5,8 δισ. δολ.
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template