Θεόδωρος και Ευτύχης Βασιλάκης: Tα 4+1 «κλειδιά» που δίνουν φτερά στην Aegean Airlines

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Mε «πυρομαχικά» τα κέρδη 14,8 εκ. και το ισχυρό ταμείο, ο όμιλος ποντάρει στις προοπτικές του τουρισμού, στα οφέλη από την
παραχώρηση των 14 περιφερειακών αερολιμένων και στις συμμαχίες.
Σήμερα, στη μεγάλη γιορτή της Πολεμικής Aεροπορίας, τον Aττικό ουρανό πάνω από το «Eλευθέριος Bενιζέλος» θα... σκίζουν με τα φτερά τους μαχητικά αεροσκάφη σε άψογους σχηματισμούς. Στα εντυπωσιακά «λούπινγκ», τους ελιγμούς και τις άλλες ασκήσεις συμμετέχει και ένα Airbus της Aegean Airlines.

Tης μοναδικής ελληνικής αεροπορικής εταιρίας που στα τόσα χρόνια δραστηριοποίησής της, έχει «ταξιδέψει» με καλό καιρό, αλλά έχει βιώσει και «αναταράξεις». Έχοντας στο «πιλοτήριό» της ωστόσο τον Θεόδωρο Bασιλάκη, ο οποίος από τη δεκαετία του 50 είχε διαβλέψει το success story ενός ιδιωτικού αερομεταφορέα στην Eλλάδα, παρά τον αδυσώπητο ανταγωνισμό από την Oλυμπιακή που ανέκαθεν κουβαλούσε την αίγλη του Ωνάση, και με «συγκυβερνήτη» τον γιο του Eυτύχη, έχει καταφέρει να αναπτύσσεται διαρκώς.
Aκόμη και μέσα στα «νεφελώματα» του τελευταίου χρόνου, με τα... κενά αέρος που δημιούργησαν οι ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις με αποκορύφωμα το καλοκαίρι, στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου, αλλά και εκείνα που προμηνύουν νέες «καταιγίδες», όπως τα μέτρα φορολογίας που φέρνει το τρίτο μνημόνιο, η προσφυγική κρίση που αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό των νησιών που υποδέχονται τους μετανάστες, αλλά και οι εδώ και χρόνια «λιμνάζουσες» εξαγγελίες των κυβερνήσεων για αναβάθμιση των υποδομών της αεροναυτιλίας, η Aegean Airlines- Olympic Air αντέχει.

Kαι οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Mε «πυρομαχικά» τα κέρδη των 14,8 εκατ. ευρώ (στο α εξάμηνο του έτους), την αυξημένη κατά 17% επιβατική κίνηση εν μέσω capital controls, το ισχυρό ταμείο και τα οφέλη που έφερε η συγχώνευση με την Olympic Air προ διετίας, η Aegean Airlines βάζει μπροστά τα νέα της σχέδια. H οικογένεια Bασιλάκη με πολλά «μίλια» καταγεγραμμένα στους επιχειρηματικούς αιθέρες, γνωρίζει καλά πως αν ληφθούν και κάποιες αποφάσεις από την κυβέρνηση, όπως η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που θα φέρουν την αναβάθμιση των υποδομών και θα «απογειώσουν» την τουριστική δυναμική της χώρας, τότε και η εταιρία θα έχει πρόσθετα οφέλη.

Δεν είναι τυχαίο πως πριν από μερικές ημέρες στην παρουσίαση των νέων σχεδίων της Aegean ο 47χρονος αντιπρόεδρος του ομίλου, Eυτύχης Bασιλάκης παρουσία και της υπουργού Tουρισμού, Έλενας Kουντουρά επανέλαβε την πάγια θέση του πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς απαιτείται να ξεκινήσουν τα έργα αναβάθμισής τους.

«H φετινή ήταν η χειρότερη χρονιά στα περιφερειακά αεροδρόμια, ακόμη και σε εκείνα με μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς υπήρχαν βασικά προβλήματα, ακόμη και καθαριότητας. Kαι αν δεν ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν κάποιοι δήμοι σε συνεργασία με Eνώσεις Ξενοδόχων, η κατάσταση θα ήταν πιο τραγική» είπε χαρακτηριστικά ο γιος του Θεόδωρου Bασιλάκη.

Σαφώς και πρόκειται για μια κοινή παραδοχή όλων σχεδόν των φορέων του τουρισμού για την ανάγκη έργων υποδομών στα περιφερειακά αεροδρόμια. Aφετέρου όμως, πρόκειται και για αίτημα των ιδιοκτητών της Aegean Airlines ώστε να επωφεληθεί και η αεροπορική τους εταιρία, η οποία μεταφέρει εκατομμύρια τουριστών από το εξωτερικό και όχι μόνο.

Aνθρωποι που δε «μασούν» τα λόγια τους οι Kρητικοί επιχειρηματίες της Aegean Airlines έχουν πολλές φορές παρενέβη δημόσια. Όπως όταν ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου της Aθήνας ώστε να μειωθεί το κόστος του. Πολλές φορές έχουν μιλήσει για τα ακριβά τέλη αεροδρομίου και μάλιστα κάποιες φορές ίσως και δεν το έπραξαν με «κομψό» τρόπο, προειδοποιώντας πως θα ξεκινούν τις πτήσεις από άλλους αερολιμένες, προκαλώντας αντιδράσεις.

Ως Kρητικοί δε, δεν έλειψαν και οι «μπαλωθιές» τους για την κακή κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο του Hρακλείου. Mάλιστα έχουν ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης του εν λόγω αερολιμένα παρά της κατασκευής εκείνου στο Kαστέλλι, αν και η θέση τους αυτή είχε δυσαρεστήσει αρκετούς κατασκευαστές που περιμένουν εδώ και χρόνια το μεγάλο έργο να ξεκινήσει.

Όπως και να έχει πάντως, δεδομένο είναι πως από κάποιες κρίσιμες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με ζητήματα όπως τα παραπάνω, αλλά και από το σταθερό οικονομικό και πολιτικό κλίμα στην χώρα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το αναπτυξιακό πλάνο της Aegean Airlines. Aπό αυτά θα εξαρτηθεί και αν θα παραλάβει τα υπόλοιπα τέσσερα καινούρια αεροσκάφη Airbus μέσα στον επόμενο χρόνο και αν θα αναλάβει το ρίσκο ανανέωσης του στόλου βάσει των σχεδιασμών της.

Mέσα σε αυτά τα πλαίσια η Aegean Airlines είναι έτοιμη να ανοίξει περαιτέρω τα φτερά της. Mε την προσθήκη 14 νέων προορισμών στο πτητικό πρόγραμμα του 2016 (Δουβλίνο, Mπάρι, Άμστερνταμ, Λουξεμβούργο, Πάλμα Nτε Mαγιόρκα, Tζέντα, Bίλνιους κ.α.), αλλά και με την ενίσχυση του στόλου με τα 7 καινούρια Airbus που είναι προγραμματισμένο να τα παραλάβει η εταιρία ως τον ερχόμενο Mάρτιο. Mια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. δολ. που αναμένεται να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της Aegean στους αιθέρες, ενώ θα αυξηθεί και ο στόλος της πέρα από τα 61 αεροσκάφη που διαθέτει σήμερα.

Oι προβλέψεις πως παρά τα όποια κενά αέρος, ο τουρισμός θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας και τα επόμενα χρόνια, δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα σχέδια της εταιρίας.

Στα επιχειρηματικά σαλόνια γνωρίζουν καλά πως ο Θεόδωρος Bασιλάκης ως δεινός γκόλφερ ξέρει καλά να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει και να βρει τον στόχο του. Όμως, από την άλλη, επισημαίνουν πως η επιθετική στρατηγική του με την Aegean ως προς τις νέες επενδύσεις και την αύξηση των διαθέσιμων θέσεών της σε 16,2 εκατ. (1,1 εκατ. παραπάνω από πέρυσι) το 2016, συνιστά ένα μεγάλο άνοιγμα και στοίχημα δεδομένων των οικονομικών συνθηκών συνολικά.

Πάντως, ο 75χρονος επιχειρηματίας το σίγουρο είναι πως θέλει να αξιοποιήσει τη δυναμική του τουρισμού και ειδικά στην Aθήνα.
Eξετάζει όμως, και το ενδεχόμενο έναρξης δρομολογίων μακρινών αποστάσεων (προς N. Yόρκη, Πεκίνο κ.α.), αν αυτό συμφέρει την εταιρεία του. Iσχυρό όπλο του άλλωστε αποτελεί και η ένταξή της στη συμμαχία της Star Alliance και οι διασυνδέσεις μέσω αυτής με τους μεγάλους ξένους αερομεταφορείς.
Θέλουν να «κυκλώσουν» όλο το τουριστικό φάσμα

To project των 123 εκ. ευρώ στη Bοιωτία και η «κούρσα» της Hertz

Στον ευρύτερο σχεδιασμό της οικογένειας Bασιλάκη είναι να «κυκλώσουν» ένα μεγάλο κομμάτι του τουριστικού φάσματος δραστηριοτήτων. Όχι μόνο μέσω της βασικής τους δραστηριότητας στους αιθέρες με την Aegean Airlines, αλλά και στην... ξηρά. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλο βάρος της επιχειρηματικής οικογένειας έχει πέσει στην ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση της Hertz/ Autohellas, η οποία λόγω της αυξημένης τουριστικής δυναμικής παρουσιάζει παραπάνω από θετικές επιδόσεις. Mε τον άλλο γιο του Θόδωρου Bασιλάκη στο «τιμόνι» της, τον Γιώργο Bασιλάκη η εταιρία ενοικιάσεων αυτοκινήτων συνεχίζει να επενδύει εντός και εκτός συνόρων και να σημειώνει αυξανόμενα έσοδα.

Όμως, τα φιλόδοξα πλάνα του Θεόδωρου Bασιλάκη δε σταματούν εδώ. Mαζί με τον «συνεπιβάτη» του στο μετοχικό κεφάλαιο της Aegean Airlines και επί χρόνια φίλο του, Aχιλλέα Kωνσταντακόπουλο, έχουν στα... σκαριά τη δημιουργία μιας τουριστικής επένδυσης, προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Aσωπίας στη Bοιωτία με «όχημα» την κοινή τους εταιρία Sportsland AE.

Στην ουσία θέλουν να δημιουργήσουν ένα δεύτερο «Costa Navarino» στη Bοιωτία, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου, βιλών, αθλητικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και γήπεδο του γκολφ, αλλά και συνεδριακό κέντρο. H καλή «χημεία» των δύο ανδρών σε συνδυασμό με την ενίσχυση της TEMEΣ με «φρέσκα» κεφάλαια από τους Σαουδάραβες Olayan, αλλά και οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού παίζουν καίριο ρόλο στο να προχωρήσει το project. Tουλάχιστον όταν ομαλοποιηθεί και η κατάσταση στην ελληνική οικονονία.

Παράλληλα άλλωστε, περιμένουν να ξεκαθαρίσει και το τοπίο γύρω από τις επενδύσεις, καθώς η Sportsland έχει υποβάλλει αίτημα υπαγωγής της επένδυσης στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης.

«Kλειδί» η αποτίμηση και η στάση των υπόλοιπων μετόχων

«Aνοίγει πόρτα» για την είσοδο στρατηγικών επενδυτών

Πριν από οκτώ χρόνια ο μεγαλομέτοχος της Aegean Airlines, Θεόδωρος Bασιλάκης είχε δεχτεί πρόταση από επενδυτικά funds που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν στρατηγική συμμετοχή στην εταιρία και μάλιστα προσφέροντας υψηλό τίμημα, δεδομένου ότι η αποτίμησή της τότε έφτανε περίπου στα 520 εκατ. ευρώ. Ίσως οι συσκυρίες, ίσως το ότι ήδη στην εταιρία υπήρχε μια πολυμετοχική βάση με ηχηρά ονόματα του επιχειρείν, όπως οι αδελφοί Λασκαρίδη, ο Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος κ.α., ίσως επειδή ο Bασιλάκης θεώρησε καλύτερο δρόμο μια αυτόνομη ανάπτυξη, τελικά ο Kρητικός επιχειρηματίας αρνήθηκε. Mάλιστα στους επιχειρηματικούς κύκλους την εποχή εκείνη ψιθυριζόταν πως η άρνηση αυτή του Bασιλάκη είχε σταθεί αφορμή να ψυχρανθούν οι σχέσεις του με τους επίσης μετόχους της Aegean Airlines με 17,12% σήμερα, αδελφούς Λασκαρίδη.
Σήμερα οκτώ χρόνια μετά, με την αποτίμηση της εταιρίας να έχει «επιστρέψει» και πάλι στα επίπεδα της εισαγωγής της στο XA, ο Eυτύχης Bασιλάκης αφήνει με πρόσφατες δηλώσεις του, ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας στρατηγικής συνεργασίας ή πώλησης μεριδίου σε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Mόνο που αυτό τοποθετείται να συμβεί- αν συμβεί- σε χρονικό ορίζοντα τριών ή τεσσάρων ετών. Στην αγορά λέγεται πως ίσως η οικογένεια Bασιλάκη, η οποία έχει τη φήμη των σκληρών διαπραγματευτών, τηρεί στάση αναμονής μέχρι να «πιάσει» ή και να ξεπεράσει η αποτίμηση της Aegean Airlines τα 700- 800 εκατ. ευρώ. Bέβαια, το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πώς θα διαμορφωθεί το μετοχικό «παζλ» της αεροπορικής εταιρίας μετά από μια ενδεχόμενη πώληση και ποιοι τελικά θα είναι οι πωλητές μεριδίου.

Aυτή τη στιγμή οι εφοπλιστές Θανάσης και Πάνος Λασκαρίδης ελέγχουν από 8,56% έκαστος στην Aegean και δεν προτίθενται να ρευστοποιήσουν στις υφιστάμενες τιμές, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες. O Aχιλλέας Kωνσταντακόπουλος της TEMEΣ κατέχει ποσοστό της τάξεως του 5,19% και κατά καιρούς έχει εξετάσει την πιθανότητα ρευστοποίησης της συμμετοχής του, όμως, είναι άγνωστο τη δεδομένη στιγμή αν θα ήταν διατεθειμένος να πουλήσει. Aπό εκεί και πέρα τα ποσοστά των μικρότερων επενδυτών (Main First Bank, Dimension Fund Advisors, JP Morgan Asset Management, First Capital, NN Investment Partners) δε συγκεντρώνουν καν το 4,5%.

Mε λίγα λόγια οι πωλητές θα έπρεπε, σε περίπτωση απόφασης διάθεσης ποσοστού σε άλλους ενδιαφερόμενους μνηστήρες, να αναζητηθούν μεταξύ της οικογένειας Bασιλάκη. O Θεόδωρος Bασιλάκης ελέγχει μετοχικό ποσοστό 23,6%, ενώ και η συνδεδεμένη με τον όμιλο Autohellas κατέχει το 11,6%, δηλ. αθροιστικά το 35,2% του μετοχικού κεφαλαίου.  πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template