ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΔΕΝ Κ@Λ@ΝΟΥΜΕ Νίκος Μαμιδάκης: «Έτρεξα να τον προλάβω πριν τραβήξει τη σκανδάλη»

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

«Δυστυχώς, έφυγε ο αρχηγός, αλλά θα παλέψουμε και ελπίζω να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε το όραμά του. Αυτό είναι και η
παρακαταθήκη που άφησε ο αδελφός μου. Εξάλλου, εμείς είμαστε Κρητικοί και δεν κωλώνουμε». Aυτό δηλώνει σε γνωστή εφημερίδα ο κ. Νίκος Μαμιδάκης, ο αδερφός του Κυριάκου Μαμιδάκη, που μίλησε μαζί του λίγο προτού αυτός προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Ο Νίκος Μαμιδάκης μιλάει για το τελευταίο τηλεφώνημα, για την προσπάθεια να προλάβει τον αδελφό του προτού πατήσει τη σκανδάλη, αλλά και για την επόμενη μέρα του ομίλου Jetoil στον οποίο είναι διευθύνων σύμβουλος.

– Είστε ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ο Κυριάκος Μαμιδάκης λίγο προτού δώσει τραγικό τέλος στη ζωή του. Ποια ήταν τα τελευταία λόγια που είπε;


Ετρεξα, αλλά δεν τον πρόλαβα. Δεν τον προλάβαμε. Είχε πάρει τις αποφάσεις του και δεν μπορούσα να του αλλάξω γνώμη. Μου τηλεφώνησε, ευχήθηκε καλή τύχη στην οικογένεια και «έφυγε». Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ο Κυριάκος είχε τρομερές ευαισθησίες και δεν άντεξε την πίεση των τελευταίων εξελίξεων. Ειπώθηκαν πράγματα και έγιναν σχόλια που δεν είναι αλήθεια. Οταν ο Α και ο Β μιλάνε για πτώχευση, ενώ δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, αλλά μια κίνηση για να προστατευτούμε γιατί έχουμε πολλά ενδιαφέροντα και από οίκους του εξωτερικού, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να πετάγεται ο άλλος και να σου λέει «πτώχευσες». Δυστυχώς αυτό που συνέβη σε εμάς μπορεί να συμβαίνει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορεί να μιλάς για ένα γκρουπ πολυσχιδές με δραστηριότητες σε πολλούς κλάδους και επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό τον τσάκισε. Δεν άντεξε ο Κυριάκος. Αυτό που θα θυμάμαι πάντα από τον αδελφό μου και θα κουβαλάω πάντα μαζί μου είναι η εντιμότητά του.

– Ποια παρακαταθήκη αφήνει ο Κυριάκος Μαμιδάκης;

Είναι βαριά η παρακαταθήκη. Ηταν άνθρωπος με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αξίες, ανιδιοτελής, οραματιστής, ακούραστος και εργατικός. Ο τρόπος που επέλεξε να φύγει μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχιστεί το όραμά του, να διασωθεί το παιδί του, σε πείσμα όλων όσοι επιθυμούν το αντίθετο.

– Ποια είναι η επόμενη μέρα για τον όμιλο Μαμιδάκη μετά την αίτηση προστασίας από τους πιστωτές;

Βρισκόμαστε σε διαδικασία συζήτησης με τις τράπεζες, δεδομένου ότι σοβαροί όμιλοι του εξωτερικού έχουν καταθέσει προτάσεις για να επενδύσουν στην εταιρεία μας και ακόμη και πολύ πρόσφατα έχει γίνει μη δεσμευτική πρόταση από σημαντικό fund του εξωτερικού. Δυστυχώς υπάρχει σημαντική καθυστέρηση και έλλειψη συνεννόησης των δανειστριών τραπεζών, γεγονός που εντέλει μας οδήγησε να αναζητήσουμε προστασία κάτω από το άρθρο 99 έως ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις αυτές.


 Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι προοπτικές της εταιρείας είναι σημαντικές -δεν είναι τυχαία η ανάπτυξη που γνώρισε τα προηγούμενα χρόνια με επενδύσεις και θυγατρικές σε χώρες των Βαλκανίων με βάση την εγκατάσταση του Καλοχωρίου-, ότι έχουν επιδείξει ενδιαφέρον όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές χάριν της ιστορίας των περισσότερων από 48 χρόνων, της εμπειρίας και του καλού ονόματος που έχει η εταιρεία εντός και εκτός Ελλάδας και βέβαια αντιλαμβανόμενοι ότι περισσότερες από 160 οικογένειες εξαρτώνται από την πορεία της εταιρείας, ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί μια λύση με νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, που θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει τις εργασίες της με την επιτυχία που γνώρισε στο παρελθόν. Αυτό πάντως που έχω να πω είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει, αλλά περνάμε κάποιες δυσκολίες. Ηρθε η συγκυρία αυτή που έπληξε πολύ κόσμο, αλλά εδώ είμαστε, θα το πολεμήσουμε. Δυστυχώς, μας «έφυγε» ο αρχηγός. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα παλέψουμε και ελπίζω να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες αυτές χάριν και την εθνικής οικονομίας και των ανθρώπων που δουλεύουν μαζί μας πολλά χρόνια. Είμαστε από τους επιχειρηματίες που επενδύσαμε στη χώρα μας, δεν φύγαμε. Από εδώ θα δώσουμε και τον υπόλοιπο αγώνα. Είμαστε από την Κρήτη, δεν κωλώνουμε τώρα εμείς. Εχουμε πείσμα και όρεξη.

– Σε τι καθεστώς υπάγονται οι επιχειρήσεις σας;

Οι επιχειρήσεις μας -για να γνωρίζει και ο κόσμος- μπαίνουν σε προστασία απέναντι στους πιστωτές μέχρι να ανασυγκροτηθούμε και να πάμε σε ανοδική πορεία, γιατί δεν σας κρύβω ότι έχουμε πολλά και δυνατά συμφέροντα για επένδυση μέσα στο γκρουπ από ξένα κεφάλαια. Και αυτά προσπαθούμε να πετύχουμε. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι καλυμμένος με εγγυήσεις. Θα επανέλθουμε για χάρη της υστεροφημίας μας, της οικογένειάς μας και της ελληνικής οικονομίας. Μιλάμε με καθαρό πρόσωπο γιατί εμείς δεν βάλαμε λεφτά στην μπάντα, η οικογένειά μας δεν έχει λεφτά, όμως έχουμε το κουράγιο και τη δύναμη να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες.

– Η εταιρεία καυσίμων Jetoil έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, έχοντας μερίδιο 8,5%, δίκτυο 600 πρατηρίων και πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια. Πότε ξεκίνησαν τα οικονομικά προβλήματα;

Τα προβλήματα ουσιαστικά ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2011. Σημαντικό πλήγμα στάθηκε η απαξίωση των ελληνικών τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2011, που οδήγησε στο κλείσιμο πιστωτικών γραμμών (L/C) από τράπεζες του εξωτερικού, ύψους περίπου 140 εκατ. ευρώ. Μέσω των πιστώσεων αυτών η Mamidoil Jetoil εισήγε φορτία από το εξωτερικό με σκοπό τη διάθεσή τους στην ελληνική αλλά και τη βαλκανική αγορά, δραστηριότητα που της άφηνε σημαντικά περιθώρια και πάνω στην οποία είχε στηρίξει η εταιρεία την ανάπτυξή της στα Βαλκάνια.


 Εν μια νυκτί, στην κυριολεξία, η Mamidoil Jetoil αναγκάστηκε να πληρώσει μέρος των πιστώσεων και έμεινε με μειωμένες πιστωτικές γραμμές ύψους 20-30 εκατ. από προμηθευτές της στο εξωτερικό. Αυτό δημιούργησε μια τεράστια τρύπα στη ρευστότητα της εταιρείας. Σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης και των περιθωρίων στην ελληνική αγορά η εταιρεία οδηγήθηκε σε έλλειψη ρευστότητας. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες και ενώ η εταιρεία δεν έχει πάρει καμία ουσιαστική χρηματοδότηση από τις τράπεζες από τα τέλη του 2013, η Mamidoil Jetoil έχει αποπληρώσει στο διάστημα αυτό περίπου 19 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια προς τις τράπεζες, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει πληρώσει στις τράπεζες περίπου 150 εκατ. ευρώ σε τόκους και έξοδα. Η εταιρεία έχει δε να λαμβάνειν περίπου 80 εκατ. ευρώ από την αγορά – οφειλές πελατών της προς τη Mamidoil Jetoil.   
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template