Λ. Κωνσταντόπουλος (Κωνσταντόπουλος Α.Ε. - Olymp): Η μακεδονική βιομηχανία που εξάγει το 95% της παραγωγής της

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Η ελληνική περιφέρεια κρύβει μερικά «διαμάντια». Βιομηχανίες που δεν τις γνωρίζουν οι

περισσότεροι, όμως με τρόπο αθόρυβο και ουσιαστικό πετυχαίνουν νίκες - και μάλιστα στον διεθνή στίβο. Μια τέτοια βιομηχανία είναι η Κωνσταντόπουλος Α.Ε. - Olymp. Πρόκειται για μια εταιρεία που εκπροσωπεί το 100% ελληνικό προϊόν του ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού, εξάγει το 95% της παραγωγής της, παρουσιάζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης επενδύει όταν όλοι σταματούν. Αν συμπυκνώνεται σε ένα πρόσωπο η ιστορία αυτής της εταιρείας, αυτό δεν είναι άλλο από τον ιδρυτή της. Ο κ. Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Κλήμα του Δήμου Μεσσήνης το 1930, σε μια περιοχή όπου το λάδι αποτελεί το Α και το Ω.

Εκεί, ο μετέπειτα βιομήχανος ελαιολάδου θα περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του προσπαθώντας να επιβιώσει δύσκολα με τις αγροτικές ασχολίες σε μια περίοδο της Ιστορίας εξαιρετικά δύσκολη. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος αργότερα και οι εν γένει δυσκολίες θα τον οδηγήσουν σε έναν αγώνα επιβίωσης. Πολύ νέος στην ηλικία θα αναγκαστεί να φύγει από το χωριό του και να ξεκινήσει τη ζωή του υπηρετώντας στην Αστυνομία της Κατερίνης, την περιοχή που τον αγκάλιασε και η οποία παραμένει μέχρι και σήμερα η βάση των δραστηριοτήτων του.

Μεγαλωμένος με την ελιά και το λάδι, όπως ο ίδιος έχει τονίσει στο παρελθόν, αντιλαμβάνεται ότι «η ελιά είναι ένα προϊόν με το οποίο δεν χορταίνεις, αλλά και δεν πεινάς». Σύντομα, λοιπόν, θα πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει την Αστυνομία και να αφιερωθεί σε αυτό που ως Μεσσήνιος γνώριζε καλά: το εμπόριο της ελιάς, έχοντας όμως ως έδρα τη Βόρεια Ελλάδα. Ανθρωπος εργατικός, θα παλέψει για τα οράματά του ξεκινώντας την εταιρεία του το 1956. Θα δημιουργήσει δικούς του ελαιώνες όπου βρίσκει καλά κτήματα και ποιοτικές ποικιλίες ελιών.

Σύντομα οι δουλειές του θα πάνε καλά και στη δεκαετία του '60 θα επεκταθεί στο εμπόριο, προσλαμβάνοντας προσωπικό και συνεργαζόμενος με ανθρώπους της δουλειάς του. Εφαρμόζει την αρχή «Οι σωστοί συνεργάτες αμείβονται καλύτερα» και όπως λέει: «Καλύτερα να μου φέρουν οι συνεργάτες μου καλό εμπόρευμα παρά να το γυρίσω πίσω, να χάσω τη φήμη μου και να στενοχωρηθώ με τους προμηθευτές». Στην Πιερία θα στήσει και το σπιτικό του, καθώς εκεί παντρεύτηκε τη σύζυγό του Μάρθα Ευθυμιάδου, μαζί με την οποία αποκτούν δύο παιδιά: τον Γιώργο και τον Προκόπη.

Ο Γιώργος είναι καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ, πολιτεύτηκε και εκλέχτηκε βουλευτής Κατερίνης, ενώ εν μέρει ασχολήθηκε και με τον τουρισμό διαθέτοντας μια μονάδα στην περιοχή. Στην κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή έγινε υφυπουργός Υγείας. Ο Προκόπης ασχολείται με τις επιχειρήσεις του πατέρα του και γίνεται διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Πρότυπη βιομηχανία

Η βιομηχανία Κωνσταντόπουλος Α.Ε. - Olymp όπως είναι σήμερα ουσιαστικά ιδρύθηκε το 1990 από συγχώνευση και απορρόφηση ομόρρυθμων και ατομικών εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ελιάς από το 1956. Αυτό που διαφοροποίησε τον όμιλο δεν ήταν άλλο από τη ροπή που διαρκώς είχε για πωλήσεις εκτός ελληνικών συνόρων, σε μια περίοδο όπου ελάχιστες βιομηχανίες του κλάδου φρόντιζαν για κάτι τέτοιο. Η εξωστρέφεια ήταν πάντα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της εταιρείας, με αποτέλεσμα το 95% του τζίρου να προέρχεται πλέον από εξαγωγική δραστηριότητα σε ένα ασύλληπτο ρεκόρ για βιομηχανία από την πατρίδα μας. Περισσότερες από 50 χώρες συγκαταλέγονται στους πελάτες της εταιρείας των Λεωνίδα και Προκόπη Κωνσταντόπουλου, μεταξύ των οποίων χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, αλλά και οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Βραζιλία κ.ά. Βασική δραστηριότητα της εταιρείας αποτελεί η επεξεργασία και συσκευασία βρώσιμης ελιάς όλων των ποικιλιών της ελληνικής γης, καθώς και η τυποποίηση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου (ποικιλία κορωνέικη).

Οι κυριότερες από τις ποικιλίες που επεξεργάζονται και τυποποιούνται είναι οι ελιές Χαλκιδικής, Αμφισσας (conservolea), Καλαμών, αλλά και άλλες, μεταξύ των οποίων οι σταφιδωμένες ελιές Θάσου, οι τσακιστές Ναυπλίου, οι δαμασκηνοελιές κ.λπ. τόσο συμβατικής όσο και βιολογικής καλλιέργειας. Αυτό που ουσιαστικά βοήθησε την επιχείρηση ήταν η τεχνογνωσία του ιδρυτή της λόγω της καταγωγής του από τη Μεσσηνία, αλλά και η συλλογή της πρώτης ύλης της Βορείου Ελλάδος στην Πιερία.

Κάπως έτσι, η Olymp έγινε ο φορέας υποδοχής ελαιών από όλη τη Μακεδονία όταν η υπόλοιπη Ελλάδα κατά κάποιον τρόπο «σνόμπαρε» ως χώρο καταγωγής του ελαιολάδου αυτή την περιοχή δίνοντας έμφαση σε Κρήτη, Μεσσηνία και Λακωνία. Σήμερα η εταιρεία μαζί με τις σύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις της βρίσκεται στο 3ο χλμ. της εθνικής οδού Κατερίνης - Λάρισας. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις ξεπερνούν τα 15.000 τ.μ. και φιλοξενούν πέντε διαφορετικές σύγχρονες γραμμές παραγωγής. Το νέο εργοστάσιο που ολοκληρώθηκε πρόσφατα πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις αναφορικά με την υγιεινή, το περιβάλλον και τον τρόπο διαχείρισης των υγρών αποβλήτων.

Ο σύγχρονος παραγωγικός εξοπλισμός χαρακτηρίζεται από τις πιο αυστηρές προδιαγραφές κατασκευής και διευκολύνει τόσο την παραγωγική ευελιξία και αποτελεσματική εφαρμογή και διαχείριση των απαιτήσεων όλων των συστημάτων υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας όσο και την επίτευξη ανταγωνιστικών παραγωγικών δεικτών. Ο προσανατολισμός της εταιρείας στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και ασφάλειας επαληθεύεται και από την πιστοποίηση βάσει διεθνών προτύπων (IFS).

Σήμερα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αποθηκεύονται και επεξεργάζονται περίπου 11.000 τόνοι ελιών που υπόκεινται σε διαδικασίες φυσικής ζύμωσης και εκπίκρανσης σε υπόγειες δεξαμενές, τηρώντας πάντα με σεβασμό τις παραδοσιακές μεθόδους ωρίμανσης της ελιάς υποστηριζόμενες από τη σύγχρονη επιστήμη. Στα προϊόντα της εταιρείας περιλαμβάνονται ελιές ολόκληρες, εκπυρηνωμένες (χωρίς κουκούτσι), γεμιστές με πιπεριά, σκόρδο, αμύγδαλο, jalapeno pepper, piri-piri pepper, αγγουράκι τουρσί, λεμόνι, πορτοκάλι, λιαστή ντομάτα, τυρί, μπλε τυρί κ.ά., κομμένες σε φέτες και μαριναρισμένες με διαφορές συνταγές μπαχαρικών, σε διαφορετικές συσκευασίες που καλύπτουν όλες τις καταναλωτικές και επαγγελματικές απαιτήσεις (εύκαμπτες σακούλες, γυάλινα βάζα, λευκοσιδηρά δοχεία, πλαστικά σκαφάκια, πλαστικό βαρέλι).

Τα παραπάνω προϊόντα μπορεί να είναι φρέσκα, παστεριωμένα, αποστειρωμένα, συσκευασμένα και σε τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ) κατά περίπτωση προκειμένου να διατηρείται σε άριστη κατάσταση η ποιότητα του προϊόντος. Η γνώση της ερευνητικής ομάδας της εταιρείας σε συνδυασμό με την παραγωγική ευελιξία υποστηρίζουν τις σύγχρονες τάσεις του καταναλωτή αναπτύσσοντας νέα προϊόντα που απευθύνονται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, γεγονός που έχει επιτυχώς αποδειχτεί στις αγορές δραστηριοποίησης της βιομηχανίας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι και τα νέα προϊόντα που συνεχώς εμπλουτίζουν το προϊοντικό portofolio της εταιρείας, μεταξύ των οποίων πρωτοποριακά προϊόντα antipasti (λαχανικά γεμιστά με τυρί), πιπεριές και τουρσιά, πάστες ελιάς, λιαστή ντομάτα, κάππαρη, προσφέροντας μια ακόμη δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας.

Η σχέση με τους παραγωγούς

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας είναι η αλυσίδα των παραγωγών που έχει αναπτυχτεί σε όλη την Ελλάδα και η οποία συνεχώς διευρύνεται με νέα μέλη. Ο Λεωνίδας Κωνσταντόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας, και ο γιος του Προκόπης, που συνεχίζει το έργο της ανάπτυξης, βρίσκονται σε στενή σχέση με τους παραγωγούς ακούγοντας τα προβλήματά τους, παρακολουθώντας την παραγωγή και καθοδηγώντας τους στις τάσεις που ζητάει η αγορά. Υποστηρίζουν όλες τις καλές γεωργικές παραγωγικές πρακτικές στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η διαθεσιμότητα του προϊόντος καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και να διασφαλίζεται η παραγωγική αειφορία. Τα 56 χρόνια πείρας στον χώρο της ελιάς, συνδυασμένα με τη συνεχή έρευνα που διεξάγει η εταιρεία σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, έχουν αναπτύξει βαθιά γνώση για το προϊόν και τις ιδιαιτερότητές του, δίνοντας τη δυνατότητα της καινοτομίας, της αξιοπιστίας και της ασφάλειας που απολαμβάνει ο καταναλωτής σε όλο τον κόσμο.

Η πόρτα των παραγωγικών εγκαταστάσεων είναι πάντα ανοιχτή στους λάτρεις της ελληνικής ελιάς για να δουν, να μάθουν και να ταξιδέψουν στον γευστικό της κόσμο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η ελληνική βιομηχανία πραγματοποιεί διαρκώς ανοδικές πωλήσεις. Το 2014 ο τζίρος της έφτασε στα 34,7 εκατ. ευρώ από 32,6 εκατ. ευρώ το προηγούμενο οικονομικό έτος, με κέρδη στα 4,6 εκατ. ευρώ από 3,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την πιο υγιή αυτή τη στιγμή εταιρεία του κλάδου της, με ανοδική διαρκώς πορεία, η οποία με τη λειτουργία της αποτελεί και πρότυπο για το πώς πρέπει να κινηθεί συνολικά η αγορά ελαιολάδου. Η Κωνσταντόπουλος Α.Ε. - Olymp απασχολεί περισσότερους από 210 εργαζομένους με μηδενικό σχεδόν δανεισμό. Αυτό που είναι όμως το πλέον σημαντικό είναι η προσπάθεια του ιδιοκτήτη της Λεωνίδα Κωνσταντόπουλου να παραμένει στο πηδάλιο ακόμα και στα 86 του χρόνια, πάντα πιστός στο δόγμα του περί σκληρής και αδιάκοπης δουλειάς. Πρόκειται για έναν αγώνα ζωής που δεν μπορεί ούτε και τώρα να σταματήσει. Οταν μάλιστα πρόσφατα σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πιερίας του δόθηκε τιμητική πλακέτα για την πολυετή και ενεργή επιχειρηματική δράση του στην περιοχή μέχρι και σήμερα, ο ίδιος συγκινημένος τόνισε ένα και μόνο πράγμα: ότι θα συνεχίσει να εργάζεται.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template