ELETSON-Η ναυτιλιακή εταιρεία που επιμένει πάντα....ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

«Στο ξεκίνημά της την παρομοιάζω με μια κοπέλα που είναι ντυμένη με την παραδοσιακή στολή του
τόπου καταγωγής της, η οποία όμως αισθάνεται και είναι κοσμοπολίτισσα. Μιλάει ξένες γλώσσες, ταξιδεύει, ενστερνίζεται τις κουλτούρες των ξένων λαών και μεταμορφώνεται με δυναμισμό μέσα στα χρόνια. Στον πυρήνα της όμως παραμένει Ελληνίδα με απόλυτη αφοσίωση στην ελληνική σημαία και στον Ελληνα ναυτικό».

Με τα γλαφυρά αυτά λόγια η πλοιοκτήτρια Λασκαρίνα Καρασταμάτη περιγράφει τη ναυτιλιακή εταιρεία Eletson, η οποία φέτος συμπλήρωσε 50 χρόνια ζωής, έχοντας πάντοτε στον ιστό των πλοίων της υψωμένη την ελληνική σημαία και πλήρωμα Ελληνες αξιωματικούς. Η ναυτιλιακή εταιρεία των οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη, Κέρτσικωφ περνάει από γενιά σε γενιά, έχοντας πάντοτε ως έδρα της το λιμάνι του Πειραιά.
Σε μια εποχή κατά την οποία η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο στον τόπο, η Eletson επενδύει σε ναυπηγήσεις πλοίων διατηρώντας τον στόλο της σύγχρονο, ανταγωνιζόμενη στα ίσα ξένους κολοσσούς και στέλνοντας καθημερινά το μήνυμα ότι οι Ελληνες μπορούν να κάνουν επιχειρηματικό πρωταθλητισμό. Οι ιδρυτές της, τέσσερις καπετάνιοι του Εμπορικού Ναυτικού, ο Απόστολος Χατζηελευθεριάδης, ο αδελφός του Γρηγόρης Χατζηελευθεριάδης και οι γαμπροί τους Ερρίκος Κέρτσικωφ και Ιωάννης Καρασταμάτης, είχαν ένα σύνθημα που ακολουθεί και τις νεότερες γενιές: «Τα όρια της Eletson είναι τα όρια του κόσμου».

Οπως τονίζει η Λασκαρίνα Καρασταμάτη, «ως οικογένεια είμαστε υπερήφανοι που κληρονομήσαμε τις αξίες των γονιών μας: αγάπη, σεβασμό και ταπεινότητα, αφήνοντας στην άκρη το εγώ για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό. Οι αξίες αυτές ήταν πάντοτε οι οδηγοί μας σε κάθε πράξη μας. Η ιστορία της Eletson συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, τη σοφία με το κουράγιο. Χωρίς αμφιβολία η Eletson δίνει μεγάλη σημασία και βαρύτητα στον ανθρώπινο παράγοντα. Εκτιμάμε ιδιαίτερα ότι καθένας από τους εργαζομένους, σε ξηρά και θάλασσα, έχει συμβάλει στη δημιουργία αυτής της ιστορίας, με εμπιστοσύνη, αφοσίωση και η σκληρή δουλειά για τον κοινό σκοπό. Μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως, αλλά πιστεύουμε ότι είναι από τις καλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες».

Η Eletson Corporation έχει ως διαχρονικό στόχο τη συνεχή ανανέωση του στόλου της με σύγχρονα πλοία που εγγυώνται τόσο την αποτελεσματική μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων και φυσικού αερίου όσο και την παροχή της υψηλότερης δυνατής ασφάλειας στα πληρώματά της, στα φορτία και στο φυσικό περιβάλλον. Παραδοσιακά διαχειρίζεται πλοία ηλικίας μέχρι 20 ετών.

Το ξεκίνημα


Ιδρύθηκε το 1966 από τέσσερις νεαρούς καπεταναίους, οι οποίοι και απέκτησαν το πρώτο τους πλοίο, το φορτηγό «Μαρία Τ». Το 1969 αγόρασαν το πρώτο δεξαμενόπλοιο, το «EVI T», χωρητικότητας 15.900 τόνων. Το 1981 πραγματοποίησαν στροφή στη στρατηγική τους αγοράζοντας επτά δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων, ναυπηγημένα τη δεκαετία του '70. «Παίζοντας» στη spot αγορά, δηλαδή στην ελεύθερη αγορά όπου ναύλωναν ανά ταξίδι τα πλοία και όχι με μακροχρόνιες ναυλώσεις, εκτόξευσαν τα κέρδη τους. Ο στόλος τους πλέον αποτελούνταν από μικρά δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία.

«Στις αρχές της δεκαετίας του '80 γίνεται μαζική αγορά επτά πλοίων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, χωρητικότητας 30.000 τόνων. Τα πλοία αυτά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εταιρείας και στην εγκαθίδρυση στον χώρο της μεταφοράς των προϊόντων πετρελαίου», λέει η Λασκαρίνα Καρασταμάτη.
Το 1983 η εταιρεία άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα συστήνεται η Eletson Holdings με γραφεία στη Νέα Υόρκη.

«Το άνοιγμα των γραφείων στο Λονδίνο και στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήταν κινήσεις ιδιαίτερα σημαντικές και πρωτοποριακές εκείνο τον καιρό γιατί επέτρεψαν στην εταιρεία να παρακολουθεί πολύ καλά τον παλμό της αγοράς. Η δική μας παρουσία εκεί βοήθησε να χτίσουμε το όνομά μας στο εξωτερικό», επισημαίνει ο Κωστής Κέρτσικωφ.

Εταιρεία πρωτοπόρα σε ιδέες, με όραμα και αίσθηση της αγοράς, από το 1986 άρχισε να ναυπηγεί δεξαμενόπλοια διπλού τοιχώματος, τέσσερα ολόκληρα χρόνια προτού οι ΗΠΑ επιβάλουν αυτού του τύπου τα πλοία για τα λιμάνια τους νομοθετώντας την Οil Pollution Act of 1990. Hταν μία από τις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που είχε στόλο με πλοία διπλού τοιχώματος. Το γεγονός αυτό βοηθά την Eletson να γίνει δεκτή από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα τη δεκαετία του '90 κι έτσι για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χτίζει πλοίο σε αμερικανικό ναυπηγείο. Μέσα στη δεκαετία του '90 η εταιρεία χρηματοδότησε το ναυπηγικό της πρόγραμμα με κεφάλαια ύψους 140 εκατ. δολαρίων, τα οποία άντλησε από έκδοση ομολόγων και δημόσιες εγγραφές στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ.

«Η παρουσία μας έγινε πολύ πιο έντονη από το 1992 και μετά με την παραλαβή του ''Αλκυονίς'', που ήταν το πρώτο διπλού τοιχώματος panamax πλοίο και το οποίο σηματοδότησε την κυριαρχία μας στη συγκεκριμένη αγορά τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο Κωστής Κέρτσικωφ.

«Η εταιρεία εστίασε στην καινοτομία. Δεν διστάσαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα όταν πιστέψαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε. Πρώτοι απ' όλους επενδύσαμε στα διπλά τοιχώματα», συνεχίζει ο ίδιος. «Με αυτά τα πλοία πήγαμε πολύ μπροστά στην αγορά απέναντι στους ανταγωνιστές μας. Επιπλέον ένας από τους λόγους που ήταν πολύ σπουδαίο βήμα ήταν ότι μας έκανε να πιστέψουμε στα οράματά μας και να τολμάμε», συμπληρώνει η Λασκαρίνα Καρασταμάτη.

Η Eletson άρχισε να δραστηριοποιείται στον κλάδο μεταφοράς υγραερίου από το 2009. Πιο αισθητή έκανε την παρουσία της μετά το 2013. Τότε προχώρησε σε κοινοπραξία με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Blackstone, και συγκεκριμένα με το fund της, το Blackstone Tactical Opportunities, με σκοπό να ιδρύσουν την Eletson Gas, ναυτιλιακή εταιρεία που έχει στόλο από πλοία μεταφοράς υγραερίου, τα λεγόμενα LPG. Το fund ελέγχει το 40%, ενώ το μάνατζμεντ και την τεχνική διαχείριση της Eletson Gas έχει η μητρική εταιρεία Eletson Holdings Inc. Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία ελέγχει το 60%.

«Η παραγγελία και η παραλαβή των πρώτων LPG αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον τρόπο που η Eletson βλέπει τις επενδύσεις: με προσεκτικό και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό που στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πλέον διαχειριζόμαστε 11 LPG βαπόρια με δικούς της Ελληνες αξιωματικούς», εξηγεί ο Βασίλης Κέρτσικωφ.

Αγάπη για την πατρίδα


Την αγάπη τους για την πατρίδα οι πλοιοκτήτες της Eletson τη δείχνουν όχι μόνο με την εγγραφή όλων των πλοίων της στο ελληνικό νηολόγιο, αλλά και με την επιλογή να τους δίνουν ονόματα ελληνικών νησιών. Τα πλοία του στόλου είχαν κατά καιρούς και συνεχίζουν να έχουν ονόματα όπως: Αγαθονήσι, Αλκυονίς, Αλόνησσος, Ανάφη, Αγκίστρι, Αντίκερος, Αργυρόνησος, Φολέγανδρος, Ερεικούσσα, Κανδυλούσα, Καστελόριζο, Κάστος, Κίμωλος, Κίναρος, Μακρόνησος, Μεγαλόνησος, Νίσυρος, Σαλαμίνα, Σέριφος, Σκυροπούλα, Σποράδες, Σταυρονήσι, Στροφάδες, Τέλενδος, Τήλος, Βελοπούλα, Σεριφοπούλο, Φούρνοι, Αντίμηλος, Οθωνοί, Αστυπάλαια κ.ά.

«Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό γνωρίζουν τι σημαίνουν τα ονόματα των πλοίων μας. Ανεβαίνουν σε αυτά σε κάθε λιμάνι του κόσμου χωρίς να ξέρουν ότι το όνομα κάθε πλοίου είναι το όνομα ενός νησιού της Ελλάδας, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεμένο με τη ναυτική μας παράδοση», τονίζει ο Κωστής Κέρτσικωφ και προσθέτει: «Ταυτόχρονα και οι κάτοικοι των νησιών δεν γνωρίζουν ότι κάποιο πλοίο ταξιδεύει για χρόνια στα λιμάνια του κόσμου και φέρει το όνομα του νησιού τους. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή της εταιρείας να ονομάσει έτσι τα πλοία της».

Οι «Ελετσονάριοι»


Η εταιρεία αποτελεί μια μεγάλη οικογένεια: «Θέλω να μνημονεύσω τον χαρακτηρισμό ''Ελετσονάριοι'' που έχουν χρησιμοποιήσει οι υπάλληλοι και οι ναυτικοί της εταιρείας οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλον λόγο αποχώρησαν. Θεωρούν τους εαυτούς τους μέλη μιας οικογένειας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της εταιρείας μας. Το ότι θεωρούμε όλοι ότι ανήκουμε σε μια ευρύτερη οικογένεια. Αν διατηρήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό στο μέλλον, θα διασφαλίσουμε την επιτυχία μας», υπογραμμίζει ο Κωστής Κέρτσικωφ.

Ο Βασίλης Χατζηελευθεριάδης επισημαίνει από την πλευρά του: «Οραμά μας είναι να παραμείνουμε μια εταιρεία όπου το παραδοσιακό στοιχείο παραμένει πολύ δυνατό στη διοίκησή της. Μια εταιρεία στηριζόμενη σε υγιείς οικονομικές αρχές, με σταθερή ανάπτυξη. Να παραμείνει το μέτρο σύγκρισης σε οποιονδήποτε τομέα της ναυτιλίας και αν αποφασίσει να ασχοληθεί. Για 50 χρόνια οι γονείς μας και οι παππούδες μας μάς μάθανε αξίες όπως συλλογικότητα, αγάπη και αλληλοσεβασμός μεταξύ των μελών, και αυτές είναι που πρέπει να προωθήσουμε στις επόμενες γενιές».

Για το μυστικό της επιτυχίας ο Βασίλης Χατζηελευθεριάδης αποκαλύπτει: «Μία από τις σημαντικότερες πτυχές της εταιρείας είναι ο τρόπος που χειριστήκαμε τη μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανατροφή που λάβαμε από τις οικογένειές μας, καθώς όλοι μας μεγαλώσαμε σε ένα σωστό και πειθαρχημένο περιβάλλον. Από νωρίς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να δουλέψουμε μαζί με τους γονείς μας οι οποίοι μας μετέφεραν τις αρχές και την εμπειρία που είχαν αποκομίσει από τη θάλασσα».

Το 2015 η Eletson υπέγραψε συμβόλαια ναυπήγησης τριών δεξαμενόπλοιων σε κινεζική γιάρδα, με δικαίωμα και για τέταρτο, συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων. Αυτά έχουν χωρητικότητα 115.000 τόνων, είναι τύπου long range two (LR2) και θα παραληφθούν από το 2017 έως το 2018. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη άλλο πρόγραμμα από ναυπηγείο της Νοτίου Κορέας για την κατασκευή συνολικά οκτώ LPG και LEG, που είναι τα μεν πρώτα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου, τα δε μεταφοράς αιθυλενίου. Η εταιρεία ελέγχει στόλο που αποτελείται σήμερα από 29 πλοία χωρίς αυτά που είναι υπό ναυπήγηση. Το μότο της Eletson είναι ότι «τα πλοία κατασκευάζονται με τα πιο απαιτητικά στάνταρ. Τα δικά μας».

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία των ανθρώπων που διοικούν την Eletson:
«Η επιτυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία δεν έρχεται κατά τύχη».
«Είμαστε αφοσιωμένοι στην ποιότητα και στα θέλω των πελατών και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια».
«Η αφοσίωσή μας στα υψηλότερα στάνταρ είναι δυνατότερη από ποτέ».
«Προσλαμβάνουμε άτομα με υψηλή κατάρτιση και επενδύουμε στην επαγγελματική τους ανάπτυξη σε σταθερή βάση».
«Πολιτική μας είναι να διαχειριζόμαστε έναν νεαρής ηλικίας στόλο».
«Εφαρμόζουμε συνεχώς όλο και αυστηρότερους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος
».    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template