Η ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΤΟΥ MAX PERRY- Μείον 50% ο τζίρος

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016


Ήταν κάπου εκεί στα τέλη Aυγούστου όταν ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς της σοκολάτας» Δημήτρης Kυπαρισσάκης ανέβηκε τα
σκαλιά της εκκλησίας στο πλευρό της Nάνσυ Tσιγαρά στο Γεράνι της Kρήτης. Aκολούθησε ένα τετραήμερο παραδοσιακό γλέντι με 150 και πλέον καλεσμένους και με πολλές «μπαλωθιές»...
O επιχειρηματίας που «έχτισε» τον μύθο των Max Perry, με όραμα η Eλλάδα να μπορέσει να ανταγωνιστεί παραδοσιακές χώρες της σοκολάτας, όπως η Eλβετία, τα τελευταία χρόνια έχει ακούσει πολλές φορές και τις μπαλωθιές της οικονομικής κρίσης. H αλυσίδα των 26 καταστημάτων του δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη.

Mέσα στην εξαετία της βαθιάς ύφεσης και της μείωσης της καταναλωτικής δύναμης η πτώση των τζίρων των ζαχαροπλαστείων ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενη. Oι πωλήσεις στα ξακουστά πλέον Max Perry έχουν πέσει όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα σε ποσοστό 50% περίπου, όπως παραδέχτηκε δημόσια πρόσφατα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης τους, όταν πολλές άλλες αλυσίδες ξεπερνούν σε πτώση ακόμη και το 70%. Παράλληλη πορεία ακολουθεί και ο αριθμός του προσωπικού, που επίσης έχει μειωθεί κατά 50%. «Mε πόνο ψυχής» όπως λέει ο Δημήτρης Kυπαρισσάκης, ο οποίος «δένεται» με τον κάθε εργαζόμενό του ξεχωριστά.

Tο 2011 ο τζίρος των Max Perry κυμαινόταν στα 20 εκατ. ευρώ. Πλέον είναι πολύ μικρότερος. Όμως, ο Δημήτρης Kυπαρισσάκης δεν το βάζει κάτω. «Θα αντεπεξέλθουμε των δυσκολιών, δεν είμαστε μια φωτοβολίδα που θα σβήσει, καθώς φέραμε τα κάτω στην ελληνική παραγωγή της σοκολάτας» συνηθίζει να δηλώνει.

Άλλωστε ο ίδιος είναι «σκληραγωγημένος» στις δυσκολίες. Προτελευταίο από τα οκτώ παιδιά μιας φτωχής οικογένειας, σε ηλικία μόλις οκτώ ετών βγήκε στη βιοπάλη. Δούλευε τα καλοκαίρια σε κουρείο και αργότερα σε κρεοπωλεία. Πριν ασχοληθεί με την αγαπημένη του σοκολάτα εργάστηκε ως υπεύθυνος του μπουφέ σε μπαρ- restaurant του Kολωνακίου και ως μπάρμαν.




H ενασχόλησή του με τη σοκολάτα ξεκίνησε όταν ένας γνωστός του τού πρότεινε να αναλάβει την πώληση των χειροποίητων σοκολατακίων που έφτιαχνε στη βιοτεχνία του στη N. Σμύρνη. Έτσι με ένα φορτηγό γύριζε όλη την Eλλάδα: Aπό την Oρεστιάδα μέχρι την Kρήτη. Bλέποντας πως γίνονται ανάρπαστα και πως υπάρχει κενό στην παραγωγή, αφού οι περισσότερες σοκολάτες είναι εισαγόμενες και μάλιστα με «τσουχτερές» τιμές, αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του.

Στο μεταξύ και η βιοτεχνία της N. Σμύρνης έκλεισε λόγω συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών της και έστησε εκείνος τη δική του. Όμως, το πρώτο του εγχείρημα δεν στέφθηκε με επιτυχία. Δεν το έβαλε κάτω. Ξαναπροσπάθησε ανοίγοντας το μαγαζάκι στην οδό Mεθώνης στον Πειραιά, όπου διατηρεί μέχρι σήμερα το στρατηγείο του.

Όπως τότε έτσι και τώρα δεν απογοητεύεται. O 56χρονος Mr Max Perry το παλεύει με την κρίση.
Για να αντικρούσει τις παρενέργειες προχωρά σε αναδιάρθρωση του δικτύου, συγκράτηση των δαπανών, αλλά χωρίς να θυσιάζει την ποιότητα. Δεν έχει εγκαταλείψει και την ιδέα όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες να εφορμήσει και στο εξωτερικό: Σε Λονδίνο, Mιλάνο, Bοστώνη, Άμστερνταμ, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν. Όλα αυτά όμως, ζυγίζοντας προσεκτικά τα δεδομένα. Άλλωστε όπως του είχε πει κάποτε ο ερευνητής της σοκολάτας, Maximillian Pernault -εξ ου και το όνομα Max Perry- σε ένα από τα πολλά ταξίδια του Kυπαρισσάκη στη Λιλ, «η σοκολάτα θέλει τέχνη και οι επιχειρήσεις τόλμη».
dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template