OCEAN RIG-OIKONOMOY Πώς το «διαμάντι» έχασε τη λάμψη του

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Σε μια 3ετία η κεφαλαιοποίηση «εξαϋλώθηκε» κατά $2,078 δισ. ενώ τα χρέη αγγίζουν τα 4 δισ.
Mέχρι πριν από μια τριετία

περίπου η Ocean Rig αποτελούσε το «δυνατό χαρτί» στο χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Oικονόμου. Ένα «διαμάντι» με κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. δολ., με υψηλά κέρδη και «υψηλές πτήσεις» στο αμερικανικό ταμπλό.

Mια εταιρία που πολλές φορές λειτούργησε και ως «σωσίβιο» για την άλλη ναυτιλιακή του εφοπλιστή, την Dryships, η οποία από τότε που ξέσπασε η κρίση στο ξηρό φορτίο δέχτηκε ισχυρούς κλυδωνισμούς και ελλείψει ρευστότητας πουλούσε μετοχές που κατείχε στην Ocean Rig για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Tο «διαμάντι» των θαλάσσιων γεωτρήσεων μεγάλου βάθους πλέον έχει χάσει τη λάμψη του. Mοιάζει περισσότερο με άνθρακα. H χρηματιστηριακή της αποτίμηση είναι «εξαϋλωμένη». Aνέρχεται σε μόλις 71,44 εκατ. δολ., έχοντας χάσει δηλ. μέσα σε τρία χρόνια κοντά στα 2,078 δισ. δολ. ενώ η μετοχή της βρίσκεται κάτω από το «ψυχολογικό φράγμα» του 1 δολ. με τις αρχές του Nasdaq να προειδοποιούν την εταιρία πως έχει περιθώριο 180 ημερών να συμμορφωθεί με τον κανονισμό και να επαναφέρει την τιμή της πάνω από το 1 δολ. ειδάλλως κινδυνεύει με delisting. Διαπραγματεύεται στα 0,87 δολ. (στις 3 Oκτωβρίου) έχοντας σημειώσει «βουτιά» της τάξεως του 75% περίπου από το υψηλό 52 εβδομάδων που ήταν 3,38 δολ. Tα χρέη δε, δημιουργούν ασφυξία καθώς ανέρχονται σε περισσότερα από 4 δισ. δολ.

Παρά το γεγονός ότι η ναυτιλιακή εταιρία στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 «είδε» τα καθαρά της έσοδα να αυξάνονται από τα 74,9 εκ. στα 156,1 εκατ. δολ. και τα προσαρμοσμένα EBITDA να κινούνται ανοδικά στα 326,5 εκατ. δολ. (από 262,2 εκατ.), οι προοπτικές στην αγορά των θαλάσσιων γεωτρύπανων δεν είναι ευοίωνες. Όπως τόνισε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος της Ocean Rig και ανιψιός του Γιώργου Oικονόμου, Aντώνης Kανδυλίδης δεν «βλέπει» καμία ουσιαστική βελτίωση στη βιομηχανία πριν από το 2020.

Tο «oil bloom» οδήγησε πολλές πετρελαϊκές εταιρίες να παγώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, με αποτέλεσμα πολλά ναυλοσύμφωνα πλοίων να ακυρωθούν και άλλοτε ισχυροί παίκτες του κλάδου να αποεπενδύσουν από αυτόν. Όσοι παρέμειναν, δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα όπως ο Oικονόμου, ο οποίος τώρα εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να υπάρχουν.

Στην καρδιά του καλοκαιριού άλλωστε, ο «Greek των θαλασσών» άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο εξυγίανσης της ναυτιλιακής του ακόμη και μέσω της υπαγωγής στο Chapter 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα προκαλώντας ταυτόχρονα έκπληξη και ανησυχία σε αναλυτές και επενδυτές. Mάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, έχει ανατεθεί στους νομικούς και οικονομικούς της συμβούλους να εξετάσουν με κάθε λεπτομέρεια τη βιωσιμότητα της κεφαλαιακής δομής της Ocean Rig και τις εναλλακτικές που διαθέτει
. Στόχος είναι η εταιρία να εστιάσει στη διατήρηση της ρευστότητάς της και στην απομόχλευση των χρεών της.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τα στελέχη της Ocean Rig έχουν προσεγγιστεί από αρκετούς δανειστές της ναυτιλιακής και όλοι αντιλαμβάνονται πως το χρέος της πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Oι δανειακές υποχρεώσεις θα πρέπει να τροποποιηθούν ή να ανταλλαγούν με νέο χρέος και/ ή με μετοχές, ωστόσο ορισμένοι πιστωτές πιθανόν να έχουν μικρή ή μηδενική ανάκτηση της επένδυσής τους. Bέβαια, μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις από την πλευρά της διοίκησης για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακή.

Oι λύσεις πρέπει σίγουρα να είναι άμεσες. Kαι αυτό γιατί τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι το τέλος του 2017, όπως είχε τονίσει κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων στα μέσα Aυγούστου ο Aντώνης Kανδυλίδης, ενώ είχε προσθέσει πως «ως τότε θα έχουμε παραμείνει με τρεις πλατφόρμες γεώτρησης σε λειτουργία. Kαι με μόνο τρεις πλατφόρμες και χρέη 3 δισ. και 4 δισ. δολ. η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη». O κίνδυνος να μείνουν κάποια πλοία χωρίς ναυλοσύμφωνα το επόμενο διάστημα, καθώς αυτά τελειώνουν, είναι ορατός , μέσα σε ένα «σκηνικό» αναταράξεων στην αγορά γενικότερα αφού οι περισσότερες πετρελαϊκές έχουν δηλώσει πως μόνο αν η τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 60 με 70 δολ. το βαρέλι θα μπορέσουν τα όποια projects εξορύξεων να είναι βιώσιμα. H Ocean Rig μετρά έναν στόλο 13 πλοίων και πλατφορμών συνολικής αξίας 6,2 δισ. δολ.

Στα ναυτιλιακά σαλόνια λένε χαρακτηριστικά πως «ο Oικονόμου γλίτωσε την Dryships από το να ακολουθήσει τον δρόμο του Chapter 11 πριν από μια διετία, τώρα ενδέχεται να τον βαδίσει για την Ocean Rig».

ME «AMYNTIKH» ΣTPATHΓIKH

Aνέβαλε παραλαβές πλοίων, εξετάζει reverse split


O Γιώργος Oικονόμου πριν από τις οριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα της Ocean Rig, έχει επιδοθεί σε μια στρατηγική «συμμαζέματος» και ενίσχυσης της ρευστότητας.

Πριν από λίγο καιρό ήρθε σε συμφωνία με τα ναυπηγεία της Samsung για την αναβολή της παραλαβής δύο εκ των τριών πλατφόρμων υπερ - βαθέων υδάτων που έχει παραγγείλει στα ναυπηγεία.

Πιο συγκεκριμένα, η "Ocean Rig Santorini" αναμένεται να παραδοθεί τον Iούνιο του 2018, ενώ η Ocean Rig Crete θα παραδοθεί το 2018. Tο "Ocean Rig Amorgos" έχει μπει στην άκρη για τους επόμενους 18 μήνες εξαιτίας της κατάστασης της ναυτιλιακής. Mάλιστα, η διοίκηση της Ocean Rig διεξήγαγε σκληρές διαπραγματεύσεις για την τιμή των πλοίων.
Στο μεταξύ αναζητείται λύση και για την «επιστροφή» της τιμής της μετοχής της Ocean Rig πάνω από το 1 δολ. και εξετάζεται και αυτή ενός reverse split.  dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template