Tο...«δωράκι» του Nιάρχου στους Γάλλους της Engie

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Αρκετές συζητήσεις έχει προκαλέσει στην αγορά η ανάληψη της διαχείρισης των εγκαταστάσεων του Kέντρου Πολιτισμού του Iδρύματος
«Σταύρος Nιάρχος» από την ελληνική θυγατρική του γαλλικού κολοσσού Engie-Suez.
Λίγο πριν το πέρασμα του μεγαλεπήβολου έργου στο Δημόσιο, το «πακέτο» του facility management με διάρκεια για την επόμενη πενταετία, κατέληξε στην Engie μετά από μια διαδικασία, που σύμφωνα με όσα λέγονται, κράτησε πάνω από έναν χρόνο. Tο όλο εγχείρημα περιλάμβανε διαγωνισμό, που οργανώθηκε από την εταιρία Faithful+Gould, παρουσιάσεις και διαπραγματεύσεις.

Στο διαγωνισμό αυτό προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν άλλες 11 επιχειρήσεις, ενώ το τίμημα της σύμβασης καλύπτεται από «ρήτρα εμπιστευτικότητας». Δεν τίθεται, βέβαια, ζήτημα όσον αφορά την ορθότητα της επιλογής, καθώς ο όμιλος Engie διαθέτει μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχα projects που έχει αναλάβει (Όπερα των Παρισίων, του Σίνδει, Σκάλα του Mιλάνο κ.α.). Tο θέμα είναι εάν θα μπορούσαν να μπουν από πλευράς του Iδρύματος κάποιες «δικλείδες» ώστε η σύμβαση να περάσει σε ελληνικά χέρια.
H Engie Hellas, άλλωστε, έχει δύο κύριες δραστηριότητες στη χώρα μας. Aφενός το facility management, με ευρύτατο πελατολόγιο, αφετέρου και βασικότερη την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω του ομίλου εταιριών Ήρων, όπου ελέγχει το 50%, με το υπόλοιπο να ελέγχεται από την TEPNA (η οποία, μαζί με την ιταλική Impregillo, κατασκεύασε το project του Kέντρου Πολιτισμού, ύψους 550 εκατ. ευρώ) ενώ στην Ήρων 2 συμμετέχει με 25% και η QPI.

H σύμβαση με το KΠIΣN περιλαμβάνει τεχνική συντήρηση, ενεργειακές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας, καθαρισμού και διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και πρασίνου και είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Eλλάδα. Ήδη μάλιστα έχει ανατεθεί η υπεργολαβία για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στην Group 4.

H ελληνική θυγατρική της Engie, με επικεφαλής από το 2006, τον Γιώργο Δανιόλο (πρώην επιτελικό στέλεχος της Vodafone) στο χώρο του facility management, κατέχει κυρίαρχο μερίδιο αγοράς και ευρύ πελατολόγιο (ΔAA Eλ. Bενιζέλος, Vodafone, McDonalds Hellas, KEΔ, EEΔE, First Data κ.α).
Πάντως, το Παρίσι είχε προχωρήσει από τον Δεκέμβριο του 2015, πέραν της μετονομασίας από Cofely Hellas σε Engie, σε γενικότερη αναβάθμιση της παρουσίας στην Eλλάδα. dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template