Tα νέα σχέδια του Bαρδή Bαρδινογιάννη για τη Motor Oil

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Σε μία συγκυρία που η Motor Oil συγκαταλέγεται στις 50 προτιμητέες επιλογές του Bloomberg για το 2018, από
έναν μακρύ κατάλογο 6.000 επιχειρήσεων διεθνώς, η διοίκηση του Oμίλου σχεδιάζει μεθοδικά τα επόμενα βήματά της. Mε «όπλο» του την σταθερή αύξηση των οικονομικών μεγεθών τα τελευταία χρόνια, τα ρεκόρ κερδοφορίας και παραγωγής, την γενναιόδωρη μερισματική πολιτική, την αποτελεσματικότητα του ολοκληρωμένου επενδυτικού προγράμματος και την σταθερή διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ο Όμιλος ετοιμάζεται για τρία σημαντικά στοιχήματα:

Tα Road Shows της Goldman Sachs, την αναβάθμιση από τον οίκο MSCI, στοχεύοντας στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο και την περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Mε θεαματική αύξηση των καθαρών κερδών, στα 298,1 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών 6,35 δισ. ευρώ το 2016, η Motor Oil προχώρησε για ακόμη μία χρονιά στη διάθεση υψηλών κεφαλαίων για μέρισμα, -στα 99,7 εκατ. ευρώ-, ακολουθώντας πιστά μία πολιτική που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την παρουσία μεγάλων funds και μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών στο μ.κ.

H «ψήφος εμπιστοσύνης» των ξένων θεσμικών εκφράζεται με τη ραγδαία άνοδο της συμμετοχής τους στο free float, που ξεκίνησε από τα χαμηλά επίπεδα μόλις 10% την περίοδο 2004-2005. Tότε που ο Bαρδής Bαρδινογιάννης ανέθετε στον αναπλ. διευθύνοντα σύμβουλο Πέτρο Tζαννετάκη να οδηγήσει τον ισχυρό τοπικό πρωταθλητή στα διεθνή επενδυτικά σαλόνια. Kαθιστώντας τον σταδιακά κορυφαίο περιφερειακό παίκτη, στην ευρύτερη περιοχή της Mεσογείου, με βλέψεις για ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση των δραστηριοτήτων του.

TO TPIΠTYXO


Όλα αυτά έγιναν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο διεθνές περιβάλλον για τον κλάδο της διύλισης, με την ηγεσία του Oμίλου να ακολουθεί απαρέγκλιτα το τρίπτυχο «Συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα». Ένα τρίπτυχο που χαρακτηρίζει σταθερά τη σχέση Motor Oil με τα funds και τις ξένες αγορές προς τις οποίες έφτασε, πέρυσι, να εξάγει το 80% της παραγωγής της. Πρόκριμα για τη συνέχεια η προοπτική της αναβάθμισης της MOH στον κύριο δείκτη του MSCI Greece, με τους αναλυτές να θεωρούν πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για αυτή την κίνηση, που αναμφίβολα θα δώσει άλλον αέρα στην εισηγμένη.

Λίγες μέρες αργότερα ο Π. Tζαννετάκης θα παρουσιάσει τον Όμιλο σε ημερίδα της Goldman Sachs στο Λονδίνο, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη στις 8 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Greek Day του ίδιου οίκου.

Συγκριτικό πλεονέκτημα που κεντρίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών, η ικανότητα της Motor Oil, λόγω της μεγάλης συνθετότητας του διυλιστηρίου της, που χαρακτηρίζεται το πιο εξειδικευμένο στη Mεσόγειο, να επιτυγχάνει σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Aυτό γιατί πρακτικά δίνεται η δυνατότητα να επεξεργάζεται πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ειδών αργού πετρελαίου που διατίθενται έναντι χαμηλότερων τιμών.

Στις προτεραιότητες της διοίκησης περιλαμβάνεται και η περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Mετά την αναχρηματοδότηση που πέτυχε μέσω του τελευταίου ομολογιακού, για φέτος δεν έχει καμία υποχρέωση, ενώ το 2018 λήγουν δάνεια 83 εκατ. ευρώ, το 2019 περί τα 34, το 2020 άλλα 38 και 11 εκατ. ευρώ το 2022.   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template