Το 2018 μπαίνει με επενδύσεις 7,4 δισ. ευρώ! - Η χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Η χρηματοδότηση αφορά:
Προγράμματα υποδομών και καινοτομίας: Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 11 έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(EIB) με τη

στήριξη του EFSI, περίπου 1,4 δισ. συνολικής χρηματοδότησης, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν 3,5 δισ. συνολικών επενδύσεων.

Mικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:


Έχουν εγκριθεί εννέα συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες, χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, με την υποστήριξη του EFSI, συνολικής χρηματοδότησης 313 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιήσουν επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ, από τις οποίες αναμένεται να ωφεληθούν 11.298 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μεταξύ των μεγάλων εταιρειών ωφελούμενων είναι:

Η Terna Energy Group, με δάνειο 24 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσει τρία συγκροτήματα ανεμογεννητριών στη Βοιωτία, στηρίζοντας δεκάδες θέσεις εργασίας.

Η Cosmote, η οποία με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ θα αναπτύξει ευρυζωνικά δίκτυα σε επαρχιακές και απομακρυσμένες περιοχές.

Η Creta Farms, με 15 εκατ. ευρώ δανείων από την EIB, προκειμένου να αναπτύξει γραμμές νέων προϊόντων.

Η χρηματοδότηση αυτή συνέβαλε στην πρόσληψη επιπλέον 100 υπαλλήλων από την εταιρεία, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Φυσικά αυτά είναι μόνο η αρχή καθώς αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η νέα γενιά μεγάλων έργων τα οποία όχι μόνο θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, αλλά θα αναπτύξουν περεταίρω τον ελληνικό τουρισμό και θα αποδώσουν μόνιμα οφέλη στην ελληνική κοινωνία με την ολοκλήρωσή τους.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τις νέες επεκτάσεις του Μετρό Αθηνών, τις επεκτάσεις του υπό κατασκευή Μετρό Θεσσαλονίκης, το μεγάλο έργο του Ελληνικού, την κατασκευή των Αταλάντη Hills, Elounda Hills, τοy εμπορικoύ κέντρου Academy Gardens και το μεγάλο αιολικό πάρκο του Καφηρέα.

Τα 5 τελευταία είναι κατεξοχήν ιδιωτικά έργα που σημαίνει επιπλέον επενδύσεις για την ελληνική οικονομία.

Όλο το 2018 θα συνεχίσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες της Υποθαλάσσιας Ζεύξης Σαλαμίνας-Περάματος εκτιμώμενου κόστους 450εκατ.ευρώ. Στο πεδίο των δημοπρατήσεων περιμένουμε πολλές δημοπρατήσεις έργων μιας και είχαμε ένα σχετικά άγονο 2017.

Θα έχουμε την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΒΟΑΚ (Χανιά-Άγιος Νικόλαος) εκτιμώμενου κόστους 1,5δισ.ευρώ, της Παράκαμψης Χαλκίδας (230εκατ.ευρώ), της εργολαβίας-σκούπας για την αποπεράτωση της Αμβρακίας Οδού (165εκατ.ευρώ) κ.α. σύμφωνα με το ypodomes.com

Μέσα στο 2018 περιμένουμε την έναρξη 3 μεγάλων οδικών έργων. Το πρώτο είναι η οκταπλή εργολαβία για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, η δεύτερη και η τρίτη είναι για τα άκρα του Ε65: το Λαμία-Ξυνιάδα που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και του Τρίκαλα-Εγνατία που αν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΤΕπ θα ξεκινήσει προς τα τέλη του έτους.


Επίσης περιμένουμε σειρά σιδηροδρομικών έργων: ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Κιάτο-Ροδοδάφνη, Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλος, το έργο επιδομής-ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης στο τμήμα Ροδοδάφνη-Ρίο καθώς και κάποια μικρότερα.

H χώρα θα γίνει κυριολεκτικά αγνώριστη αφού κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 έγιναν ελάχιστα έργα τα οποία κοστολογήθηκαν 3 φορές πάνω από την αξία τυος και επί της ουσίας άφησαν την χώρα με ελλιπέστατες υποδομές και περισσότερο με την ψευδαίσθηση ότι έγιναν μεγάλα έργα.

Η χώρα λοιπόν μετά από πολλά χρόνια δείχνει να βγαίνει από την κρίση και να είναι έτοιμη να ανοίξει «φτερά»

Όχι λόγω ικανότητας του πολιτικού συστήματος, αλλά απλούστατα επειδή ο κόσμος έσφιξε τα «δόντια», προσαρμόστηκε κακήν κακώς στα νέα δεδομένα, κάνει πλέον υπομονή και γιατί το «ελατήριο» συμπιέστηκε μέχρι το τέρμα και είναι η ώρα του να «εκτιναχθεί».

Ως γνωστόν από την Οικονομολογία οι οικονομικές Διακυμάνσεις ή οικονομικοί κύκλοι είναι το φαινόμενο των διαδοχικών αυξομειώσεων (ανόδων-καθόδων) που παρουσιάζει το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας της οικονομίας.

Οι φάσεις ενός οικονομικού κύκλου χωρίζονται στις εξής περιόδους:

1.Ανόδου ή Άνθησης
2.Κρίσης ή Κάμψης
3.Καθόδου ή Ύφεσης
4.Αναθέρμανσης ή Ανάκαμψης της οικονομίας



Τώρα όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην τέταρτη περίοδο.

Με βάση τη χρονική διάρκεια
διακρίνονται:


Βραχυχρόνιοι ή μικροί κύκλοι : διάρκεια 3-4 χρόνια
Μεσοχρόνιοι ή μεγάλοι κύκλοι : διάρκεια 7-11 χρόνια
Μακροχρόνιοι ή Υπερκύκλοι : διάρκεια 50-60 χρόνια

Οι μεσοχρόνιοι ή μεγάλοι κύκλοι προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία και πολλοί από αυτούς έμειναν στην ιστορία ως οικονομικές κρίσεις (π.χ. η κρίση του 1929)

Ακριβώς κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ελλάδα. Τελειώνει επιτέλους ο μεγάλος κύκλος; Φέτος είναι η καθοριστική χρονιά και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα έχουμε και τις ανάλογες πολιτικές εξελίξεις.

Κάποιος θα καρπωθεί την ανάκαμψη ή κάποιος θα χρεωθεί την «στασιμότητα»   πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template