Ο S. BESSENT ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΑ... ΔΑΝΕΙΚΑ-«Mr Soros, σας χρώσταγα 2 δισ. δολάρια»

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Για τον κερδοσκόπο, μεγαλοεπενδυτή George Soros πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί, συνήθως όχι τα... καλύτερα, αφού τον έχουν χαρακτηρίσει μέχρι και...
σατανά
Για τον πρώην chief investment officer του Soros Fund Management, Scott Bessent, βέβαια, ο Soros έχει υπάρξει κάτι παραπάνω από έναν ιδανικό εργοδότη. Όταν ο Bessent αποφάσισε, το 2016, να φύγει από το Fund του Soros, για να δημιουργήσει το δικό του fund, ο μέχρι τότε εργοδότης του, υποσχέθηκε να τον βοηθήσει στα πρώτα του βήματα. Και το έκανε, δανείζοντάς του το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Και, όπως αποδεικνύεται, δεν θα το μετανιώσει καθόλου...
Αν όχι ελάχιστοι, τότε σίγουρα πολύ λίγοι hedge fund managers έχουν ξεκινήσει την επενδυτική τους πορεία με χαρτοφυλάκιο 2 δισ. δολαρίων από τον George Soros. Ένας που το έκανε, ο Bessent έχει αρχίσει να επιστρέφει αυτό το ποσό στον Soros, δημιουργώντας τις συνθήκες για υπερκέρδη στο fund του πρώην εργοδότη του. Άλλωστε, αυτή ήταν η συμφωνία.

Το σχέδιο που είχαν καταστρώσει οι δύο άνδρες, όταν ο CIO του Soros Fund Management δήλωσε στον ιδρυτή του τις προθέσεις του, ήθελε τον Bessent, ο οποίος ξεκίνησε το Key Square Group, το 2016, να επιστρέψει το κεφάλαιο που πήρε από τον Soros, όταν το hedge fund μάζευε assets από άλλους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Μέχρι το τέλος του 2017, ο Soros είχε συγκεντρώσει 853 εκατομμύρια δολάρια σε έναν λογαριασμό στο Key Square.

Ο Bessent, φαίνεται πως έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε assets. Και, ενώ το γεγονός ότι πήρε 2 δισ. από τον Soros ήταν φυσικά αρκετό για να δώσει ένα δυνατό πρώιμο boost στον Bessent, τα ρεκόρ της Key Square που ξεπέρασαν τους υπεραποδοτικούς ανταγωνιστές της, βοήθησαν να προσελκύσει νέα κεφάλαια από επενδυτές. 

Από την άλλη, βέβαια, ποιος θα το σκεφτόταν δεύτερη φορά να επενδύσει τα λεφτά του σε ένα fund, στο οποίο ο Soros έχει ήδη επενδύσει ένα τεράστιο ποσό;

Ο Richard Klitzberg, η -ομώνυμη- φίρμα του οποίου βοηθά hedge fund να βρουν επενδυτές, έχει την εξήγηση για το φαινόμενο Bessent. «Αν διαχειρίζεσαι χρήματα γι' αυτόν (σ.σ. τον Soros) και οι αριθμοί δείχνουν ότι αποδίδεις καλά, όλοι στον κόσμο θέλουν από ένα κομμμάτι σου». Ο ίδιος εξηγεί ότι deals όπως αυτό μεταξύ του Soros και του Bessent δεν είναι ακριβώς ασυνήθιστα στον κόσμο των κερδοσκοπικών funds και των επιχειρήσεων. Και οι δύο πλευρές άλλωστε, έχουν κάτι να κερδίσουν.

Οι startup managers παίρνουν περισσότερο ρευστό από τη μία και ο Soros, από την άλλη, συνεχίζει να επενδύει με τον Bessent. Για την ακρίβεια, αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο Bessent «ανεξαρτητοποιήθηκε» φευγοντας από το hedge fund του Soros, ξεκινώντας ένα ακόμα hedge fund, το οποίο είναι δικό του, αλλά ουσιαστικά ανήκει στον... Soros. 

Έτσι, ο τελευταίος άφησε τον εργαζόμενό του να «ανοίξει τα φτερά του», δημιουργώντας όμως μια... θυγατρική του πρώην εργοδότη του. Και γιατί ο Soros είχε -και έχει- τέτοια εμμονή με τον συγκεκριμένο εργαζόμενό του; Η εξήγηση έρχεται από τη θητεία του Bessent, καθώς όσο αυτό ήταν CIO, το οικογενειακό γραφείο του δισεκατομμυρίουχου πρόσθεσε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη, ή περίπου 13% ετησίως.

Διόλου άσχημα. Όχι τυχαία, την πρώτη χρονιά λειτουργίας της Key Square, το fund του Bessent απέδωσε κέρδη 13%, τα οποία όμως ακολούθησαν απώλειες της τάξης του 7% πέρυσι. Φέτος, η φίρμα ανέκαμψε με ένα 8% αύξησης κερδών ως σήμερα, σύμφωνα με τους επενδυτές.     πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template