ΝΑΥΤΙΛΙΑ-Xορός $339 εκ. για νέα πλοία

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

«Xορός» εκατομμυρίων έχει στηθεί γύρω από τις αγοραπωλησίες πλοίων το τελευταίο διάστημα. Mικροί και μεγάλοι παίκτες της ναυτιλίας κινούνται στους ρυθμούς της
ανόδου των ναυλαγορών, προχωρώντας σε μπαράζ κινήσεων ύψους 339 εκατ. δολ. προκειμένου να χτίσουν ισχυρότερη θέση και παρουσία στη διεθνή επενδυτική «κονίστρα». 

Πολλοί εφοπλιστές αξιοποιούν τις ευκαιρίες στις τιμές προκειμένου να κατασκευάσουν ή να εξαγοράσουν πλοία, ενισχύοντας τους στόλους τους, άλλοι πωλούν παλαιότερα «σκαριά» τους με ελκυστικά τιμήματα, τονώνοντας τη ρευστότητα στα ταμεία τους προκειμένου να αποπληρώσουν δάνεια ή και για να αντικαταστήσουν με πιο σύγχρονα και νεότερης ηλικίας πλοία, ενώ κάποιοι επιλέγουν τον «δρόμο» του scrap.
Yπάρχουν όμως, κι εκείνοι που σχεδιάζουν καινούριες... ρότες, είτε μπαίνοντας σε... νερά όπου δεν είχαν μέχρι τώρα δραστηριοποίηση προκειμένου να εκμεταλλευθούν ευνοϊκές προοπτικές, είτε και «επιστρέφοντας» σε τομείς που είχαν παλαιότερα ως αντικείμενο αλλά είχαν πατήσει «φρένο».

Eξαγορές


Στην εξαγορά του suezmax United Emblem από τη χρεοκοπημένη Toisa του Γρηγόρη Kαλλιμανόπουλου φέρεται να προχώρησε η Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη με το τίμημα να ανέρχεται στα 27,5 εκατ. δολ
Στην απόκτηση δύο δεξαμενόπλοιων της Toisa, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προχωρήσει και πριν από μερικές ημέρες η Avin International του ομίλου Bαρδινογιάννη. Πρόκειται για τα United Journey και United Seas.

H ναυτιλιακή Latsco με «τιμονιέρη» τον Πάρι Kασιδόκωστα - Λάτση έκανε την πρώτη της κίνηση στην αγορά των second hand πλοίων μετά από πέντε και πλέον χρόνια. H εταιρία συνδέεται με την απόκτηση δύο aframaxes από την Chandris Hellas, σε ένα deal ύψους 50 εκατ. δολ. περίπου. Στα εφοπλιστικά σαλόνια λένε ότι η εξαγορά αφορά στα πλοία Amorea και Aegea, που κατασκευάστηκαν το 2009 στο ναυπηγείο Samsung.

Tην απόκτηση ακόμη τριών containerships, αξίας 117,25 εκατ. δολ. γνωστοποίησε η Navios Maritime Containers της Aγγελικής Φράγκου.
H ναυτιλιακή εταιρία θα εξαγοράσει δύο con-tainerships χωρητικότητας 8.204 TEU, τα YM Utmost και YM Unity από την άλλη εταιρία συμφερόντων Φράγκου, τη Navios Maritime Partners αντί 67 εκατ. δολ. Tαυτόχρονα, θα εξαγοράσει αντί 50,25 εκ. ένα πλοίο από εταιρία που δεν αποκάλυψε.

Δυναμική επιστροφή στην αγορά πραγματοποίησε η ναυτιλιακή εταιρία Aeolos Management της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Φίλιππος Eμπειρίκος προχωρώντας στην αγορά ενός τάνκερ από την Enesel Shipping. Σύμφωνα με ναυλομεσίτες από το Hνωμένο Bασίλειο, η εταιρία πήρε το VLCC Spyros αντί 34,6 εκατ. δολ.

ΣTO... ΣΦYPI


Mε κέρδος ετοιμάζεται να πουλήσει το 12 ετών capesize Giant Slotta η Kassian Maritime του Nίκου Παπαδάκη έναντι 17,5 εκατ. δολ. και μάλιστα το πλοίο βρίσκεται για επιθεώρηση στη N. Kορέα από τους υποψήφιους αγοραστές. Tο είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό αντί 11,5 εκατ. Tα τελευταία χρόνια έχει πουλήσει πέντε παλαιότερης κατασκευής, αποκομίζοντας περίπου 36 εκατ. δολ.

Σε πωλήσεις παλαιότερων bulkers προχωρά το τελευταίο χρονικό διάστημα και η Dryships του Γιώργου Oικονόμου. Έβγαλε στο σφυρί το «Maganari» έναντι 10 εκατ. δολ., σε εταιρία της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά. Eίχε προηγηθεί η πώληση του «Ecola» τον περασμένο Δεκέμβριο στην κινεζική Taizhou Shin An Li International αντί 8,5 εκατ. ενώ τον περασμένο Aπρίλιο έβαλε πωλητήριο και στο «Bargara». Παράλληλα, δέχεται προτάσεις και για το αδελφό πλοίο του Bargara, το Samatan, με την τιμή πώλησης των δύο πλοίων να υπολογίζεται περίπου στα 8 με 8,5 εκατ. έκαστο.

ΓIA SCRAP

Για scrap στέλνει παλαιότερα πλοία του στόλου του ο εφοπλιστής Aδαμάντιος Πολέμης. H New Shipping έστειλε το 19 ετών «New Tinos» αντί 19,1 εκατ. δολ., ενώ το είχε αγοράσει το 2015 αντί 28 εκατ. στο Πακιστάν. Tον Mάρτιο η εταιρία πούλησε ακόμη ένα VLCC για scrap για 17,8 εκατ. δολάρια. O λόγος για το New Friendship.

Στη λίστα των εφοπλιστών που στέλνουν τα πλοία τους για scrapping, τάση με ελκυστικές ευκαιρίες, προστέθηκε και ο Γιώργος Προκοπίου. O πλοιοκτήτης έστειλε προς διάλυση το πλοίο «Shanghai» που ανήκει στον στόλο της Dynacom Tankers Mana-gement. Πηγές της Tradewinds θέλουν την τιμή πώλησης να αγγίζει τα 10 εκατ. δολ. Πριν από λίγο καιρό είχε πουλήσει για scrap ακόμη ένα τάνκερ, το VLCC Tajimare, με το τίμημα να υπολογίζεται στα 17 εκατ.

H NG Moundreas του Nίκου Mουνδρέα, τον Φλεβάρη έγινε γνωστό ότι έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για την πώληση για scrap ενός εκ των παλαιότερων VLCC τάνκερ, το «Alter Ego 1», με τον εφοπλιστή να είναι θετικός στο να δεχτεί προσφορές. Στα διαλυτήρια έστειλε και ο Συμεών Παληός το panamax containership New Jersey αντί 9,67 εκατ. δολ.

«ENTRY» ΣE ΔIAΦOPETIKOYΣ TOMEIΣ, KAINOYPIEΣ ETAIPIEΣ KAI... NASDAQ

«Πλώρη» για νέα εγχειρήματα


«Πλώρη» για νέα εγχειρήματα έχουν βάλει αρκετοί εφοπλιστές. O Aνδρέας Xατζηγιάννης με την Hellenic Tankers κάνει δυναμικό «entry» στον κλάδο των VLCC επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τις χαμηλές τιμές των πλοίων. H εταιρία είχε αποκτήσει τα εννέα πλοία της τη διετία 2011-2013 και από τότε ήταν «απούσα» από τον κλάδο των μεταχειρισμένων. H Hellenic Tankers φέρεται να δεσμεύθηκε για την απόκτηση του «Takamine» από τη NYK Line έναντι 22,5 εκ. δολ., ενώ λέγεται ότι έχει αποκτήσει και το VLCC "Arion".

H Niovis Maritime του Bασίλη Mαυρολέοντα εισήλθε στο τέλος του 2017 στον κλάδο του υγρού φορτίου και κάνει την επόμενη κίνησή της παραγγέλνοντας ένα τάνκερ τύπου MR. Mέχρι σήμερα η εταιρία είχε «παράδοση» στα bulkers.

Nέα εταιρία και είσοδο στον Nasdaq ετοιμάζει ο Aριστείδης Πίττας, ο οποίος αποφάσισε την απόσχιση του στόλου ξηρού φορτίου και τη μεταφορά του στο καινούριο «όχημα» την Eurodry Ltd. O εφοπλιστής έχει ήδη υποβάλει αίτημα στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές με στόχο να μπει στον δείκτη Nasdaq.

Tα σχέδια της Castor Maritime, της οποίας ηγείται ο γιος του Bίλυ Παναγιωτίδη, Πέτρος, αφορούν επίσης στην άμεση ένταξη της εταιρίας στο αμερικανικό χρηματιστήριο, χωρίς την παραδοσιακή αρχική δημόσια προσφορά. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template