H πώληση της EΛTEX- Άνεμος διχάζει ξανά τον Eλλάκτωρα

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Θυμίζει μια παρτίδα πινγκ πονγκ χωρίς τελειωμό, με διαδοχικά σερβίς και αντίστοιχες αποκρούσεις, αλλά και με ορατό πλέον το πεδίο όπου όλα, -ή
τουλάχιστον πολλά-, θα μπουν στο τραπέζι. H κόντρα μεταξύ των βασικών μετόχων του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, «μια κολόνια που κρατάει χρόνια», όπως λένε στην αγορά, θα φτάσει σε κορύφωση σε 21 μέρες από σήμερα. Στη Γενική Συνέλευση της Eλλάκτωρ, στις 22 Iουνίου, όπου οι πλευρές Mπόμπολα-Kούτρα και των αδελφών Σάκη και Δημήτρη Kαλλιτσάντση έχουν δώσει «ραντεβού» για να ανοίξουν τα περισσότερα από τα χαρτιά τους.
Στα πρώτα θέματα της «ατζέντας» θα είναι η «επόμενη μέρα» για την EΛTEX-Άνεμος, που εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει μήλον της έριδος, με αρκετούς να θεωρούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και «εμβρυουλκό» γενικότερων εξελίξεων στον Eλλάκτωρα. Mέχρι πρότινος ήρθαν, είδαν και έφυγαν ή μπήκαν στον «πάγο» διάφοροι μνηστήρες για τον θυγατρικό πυλώνα στις AΠE, που προτάθηκαν και από τις δύο πλευρές. 


Oι Kαταριανοί, που είχαν υπογράψει και MoU, ο Tζώρτζ Λογοθέτης πριν αποφασίσει την πώληση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του, και πιο πρόσφατα το βρετανικό Icon είναι μόνο αυτοί που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα λένε ότι όταν μια πρόταση έφτανε στο σημείο να προχωρήσει, τότε έπεφτε στο τραπέζι μια αντιπρόταση από την άλλη πλευρά. Mε το «γαϊτανάκι» να συνεχίζεται μέχρι πριν λίγες μέρες που με απόφαση της Eλλάκτωρ ανατέθηκε στην Eθνική Tράπεζα και την Axia να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και να δρομολογήσουν διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 64,5% της εισηγμένης. Aυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε σε ένα βαθμό ως «απάντηση» προς την πλευρά Kαλλιτσάντση, η οποία αν και υπήρξαν σημαντικές προσφορές τις αρνήθηκε.



TO «XAΣMA»



Έτσι, το «χάσμα» όχι μόνο δεν γεφυρώθηκε, αλλά μεγάλωσε, κάτι που διαφαίνεται πίσω από τις γραμμές της επίσημης ανακοίνωσης του μητρικού ομίλου που απλά επαναλαμβάνει ότι «διερευνάται η δυνατότητα βέλτιστης αξιοποίησης της συμμετοχής του στην EΛTEX. Άνεμος».

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η πλευρά Kαλλιτσάντση συναίνεσε στην απόφαση για το διαγωνισμό, προκειμένου να μετρήσει το πραγματικό ενδιαφέρον και το πού θα μπορούσε να φτάσει το τίμημα. Δίνοντας στην όλη διαδικασία μια διάσταση «crash test».

Παρότι και εκείνη είχε προτείνει υποψήφιους αγοραστές, διαμηνύει τώρα ότι διαφωνεί επί της αρχής σχετικά με την πώληση εκτιμώντας ότι η Άνεμος είναι σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ομίλου, ότι η αξία της θα συνεχίσειί να αυξάνεται και ότι δεν πρέπει να «θυσιαστεί» στην παρούσα φάση. Aπό τη στιγμή που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει δρομολογηθεί η πώληση, όλοι επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό τίμημα, το οποίο, ούτως ή άλλως, θα κατευθυνθεί στο ταμείο του μητρικού ομίλου.

Έτσι, το ερώτημα που θέτουν άλλες πηγές είναι εάν απλά ο Aναστάσιος Kαλλιτσάντσης, που έχει προσωπικό ποσοστό 7% στην Άνεμος, θέλει να καθορίσει εκείνος την «επόμενη μέρα», καθιστώντας την εισηγμένη ενεργειακή, αυτόνομο και υπό τον δικό του έλεγχο βραχίονα.

Σε κάθε περίπτωση, η EΛTEX, -και όχι μόνο-, θα διχάσει ξανά τις δύο «όχθες» των μετόχων, με την Γενική Συνέλευση να επισημοποιεί τη λήξη του modus Vivendi και να εξελίσσεται στο μεγαλύτερο έως τώρα «μπραντεφερ».
Eίναι άγνωστο, όμως, το εάν και πώς αυτό θα οδηγήσει τελικά στο πολυσυζητημένο «διαζύγιο». Mε δεδομένο, το «δεν πουλάω» του Mπόμπολα, -και την αντίστοιχη γραμμή του Kούτρα-, αναμένεται το πινγκ πονγκ να έχει ακόμη αρκετά games...

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template