ΕΚΤΑΚΤΟ-Κουρνιαχτός το Χρηματιστήριο, έντονη φημολογία για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΚΙΝΑΛ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Νέα καταιγίδα χτυπάει το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το πεπετζίδικο σύμπαν της Καθαρής Εξόδου γίνεται θρύψαλα καθώς 200 δις ευρώ
κόκκινα δάνεια κονιορτοποιούν τα 3 Μνημόνια και τον τρόπο που εφαρμόστηκαν και αποκαλύπτουν τις ολέθριες ευθύνες της Μέρκελ και του ΔΝΤ. 

Οι δανειστές σε συνεργασία με το εγχώριο πολιτικό προσωπικό επέλεξαν να καταστρέψουν τη χώρα αντί να μεταρρυθμίσουν το Κράτος και να αναστηλώσουν το κύρος της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,75% στις 640,87 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,59 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,81% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.699,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,81% στις 512,62 μονάδες.

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Oδυσσέας Κυριακόπουλος μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου (στην οποία παραβρέθηκε ο Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος) του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου (1994-2001) έκανε λόγο για τεράστιο έλλειμμα ηγεσίας και ανύπαρκτη ανταγωνιστικότητα, που κάνουν προβληματική την όποια έξοδο από την κρίση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οργιάζει η φημολογία που θέλει εγχώρια συμφέροντα να επιβάλλουν συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για να σωθεί η χώρα!

«Αντιμέτωποι με το Μέλλον»-Εκδόσεις Παπαζήση,ειναι ο τίτλος ενος βιβλιου που μας θέτει μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση», ειπε ο Κ.Οδ.Κυριακόπουλος.

«Η χώρα, πρόσθεσε, έχασε μια απόθανη ευκαιρία να γινει παράδειγμα προς μίμηση την περιοδο 1997-2005, όταν τα κεφάλαια ήσαν φθηνά και υπεράφθονα. Κυκλοφορούσαν δε άνετα και στη χώρα. Αντ’αυτου, προτίμησε να εξυπηρετήσει το πελατειακό σύστημα και αντί να παράγει εισόδημα προς διανομή, μοίραζε παραγωγικό χρήμα προς κατανάλωση…Αντι να εξυγιάνουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα,το επιβαρύναμε με 135 δις.ευρώ και το 2000 πετάξαμε στα σκουπίδια μια σημαντική μεταρρύθμισή του…Σήμερα λοιπόν το ασφαλιστικό απορροφά το 24% του ΑΕΠ και η βιωσιμότητα του θα γίνεται όλο και πιο προβληματική λογω της υψηλής ανεργίας και της φθίνουσας δημογραφίας»

Αναφερόμενος στην σημερινή κυβερνητική πολιτική, ο Οδυσσέας Κυριακόπουλοςεπεσήμανε με έμφαση οτι ρίχνει βάρος στην υπερφορολόγηση των πολιτών και αφήνει στην άκρη τις επενδύσεις που μόνον αυτές ωστόσο μπορούν να φέρουν δουλειές και εισοδήματα.

«Σε μια χώρα όπου 5 εργαζόμενοι στους 10 είναι απλήρωτοι 4 μήνες, η ανεργία βρίσκεται στο 20% και η αδήλωτη εργασία καλπάζει, η κυβέρνηση για ιδεολογικούς λόγους και μόνον, ενδιαφέρεται να επιβαρύνει την εργασία και να καταργήσει τις ενδοεπιχειρησιακές συμβέσεις, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει αναπτυξιακές προσπάθειες και επενδυτικούς σχεδιασμούς.

Πάει περίπατο έτσι και η ανταγωνιστικότητα της χώρας σε μια εποχή όπου στην παγκόσμια οικονομία έρχονται τα πάνω κάτω»


O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τρ. Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων.

Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.

«Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».

Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα.

Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση των τραπεζών. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο, σημειώνει η εφημερίδα.

Παράλληλα, στην Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.  


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template