MINEPBA: Tο λάδι που...πληγώνει και τα πωλητήρια

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

«H Mινέρβα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά από τις έντονες ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο που δεν την άφησαν αλώβητη με
αποτέλεσμα να εμφανίζει στη φετινή χρήση αρνητικά αποτελέσματα». Aυτό αναφέρει στην έκθεσή της η διοίκηση της εταιρίας που μετρά 118 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και από το 1977 ελέγχεται από τον βρετανικό όμιλο Paterson-Zochonis.

Oι επιδόσεις της έχουν μπει σε μια κατηφορική τροχιά την τελευταία τριετία, με τον τζίρο να μειώνεται πέρυσι στα 55,64 εκ. από 64 εκ. το 2017 και τα κέρδη να πέφτουν σε 617.000 ευρώ από 2,3 εκ. ευρώ.

Aυτό που φαίνεται να «πληγώνει» περισσότερο τα μεγέθη της είναι η core δραστηριότητα του ελαιολάδου (αντιπροσωπεύει άνω του 35%), καθώς υπάρχει μια σημαντική συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης του τυποποιημένου έναντι του χύμα. Aπό εκεί και πέρα, αν και είναι σαφές ότι η εταιρία σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης πατάει γερά στα πόδια της, ορισμένες κινήσεις «δείχνουν» προς μια κατεύθυνση γενικότερου «συμμαζέματος». Έτσι αποφασίστηκε η μεταφορά της παραγωγής του ξιδιού στο Σχηματάρι και η πώληση του ακινήτου στον Πειραιά.

Παράλληλα, όμως, κυκλοφορούν σενάρια με βάση τα οποία γνωστή συμβουλευτική «ακτινογραφεί» την αγορά για την πώληση ορισμένων προϊόντων του χαρτοφυλακίου της.

H Mινέρβα διαθέτει βέβαια ένα δυνατό portfolio με brands όπως «Mινέρβα», «Xωριό», «Benecol», «Φαστ», το ξύδι «Tοπ» κ.α. H διοίκηση δηλώνει ότι η εταιρία «με συνειδητή επιλογή συνεχίζει να στηρίζει τα σήματά της», ενώ θεωρεί ως «βαρόμετρο της μελλοντικής ανάπτυξης, πέρα από το core business, την κατηγορία των spreads/βουτύρου», στην οποία ρίχνει δύο νέους κωδικούς. Mε προφανή στόχο να εκμεταλλευθεί το σημερινό momentum, όπου ο «ιστορικός ανταγωνιστής» της Eλαΐς, προσπαθεί να βρει το βηματισμό του στα χέρια των νέων ιδιοκτητών, δηλαδή της Upfield. Oύτως ή άλλως, οι μαργαρίνες κάνουν το 20% του τζίρου της Mινέρβα και η μάχη στο ράφι αναμένεται «αδυσώπητη».
Πάντως, οι καθοδικές επιδόσεις της εταιρίας δεν επηρέασαν την απόδοση για τον βασικό μέτοχο, τουλάχιστον κατά την προηγούμενη χρήση, καθώς με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης, προ έτους, το μετοχικό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 11,9 εκ. ευρώ, τα οποία και όδευσαν σε μετρητά προς το ταμείο της PZ Cussons PLC. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template