ΤΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΚΥΡ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Πάνω από 1 δις ευρώ η επένδυση για το νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Σε πέντε χρόνια αυτό το «κόσμημα» θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του νέου
αεροδρομίου Καστελίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος ανέφερε πως σήμερα νιώθει μία «ξεχωριστή συγκίνηση γιατί βρίσκομαι στην Κρήτη για να παραδώσω το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου» ενώ πρόσθεσε πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ήταν περήφανος αυτήν την ημέρα».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε κατηγορηματικά πως «το νέο αεροδρόμιο θα είναι το καλύτερο στην χώρα. Τελεία και παύλα» προσθέτοντας πως «θα περιβάλλεται από μία εμπορική ζώνη 400 στρεμμάτων ενώ η πρόσβαση θα είναι εύκολη καθώς θα γίνεται από νέους οδικούς άξονες».

Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε ότι η Κρήτη έχει μείνει «πίσω στις υποδομές» ενώ έκανε και αναφορά στον ΒΟΑΚ λέγοντας πως «η πιο συμπαγής γεωγραφικά περιφέρεια δεν διαθέτη ασφαλή αυτοκινητόδρομο» τονίζοντας πως μέσα σε λίγο χρόνια με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ η Κρήτη «θα είναι το παράδειγμα της ανάπτυξης».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» επισημαίνοντας πως «η σχετική μελέτη θα ξεκινήσει να καταρτίζεται άμεσα και θα έχει τη σφραγίδα των ίδιων των κατοίκων της Κρήτης».



Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης
Το προφίλ του έργου

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, το νέο αεροδρόμιο θα ενισχύσει δραστικά το τουριστικό προφίλ της Κρήτης, καθώς θα θέσει τέλος στα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνται στο “Νίκος Καζαντζάκης”, το οποίο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές για πολύ μικρότερο φόρτο επιβατικής κίνησης. Παράλληλα:

-Αποτελεί το πρώτο αναπτυξιακό έργο σε μία σκυταλοδρομία νέων μεγάλων επενδύσεων που θα υλοποιούνται στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια (Αεροδρόμιο Καστελίου, ΒΟΑΚ, Αξιοποίηση Αλικαρνασσού).

-Η συνολική επένδυση στο νέο αεροδρόμιο, με όλες τις αεροπορικές και εμπορικές εγκαταστάσεις και συστήματα, θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

-Η μονάδα στο Καστέλι θα μπορεί να διαχειριστεί άνετα τα περίπου οκτώ εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν ετησίως το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Θα επιτρέψει τόσο την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όσο και την ποσοτική τόνωση των τουριστικών εισροών, δεδομένου ότι την περίοδο 2016-2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στην Κρήτη.




“Οι δυνατότητες του νέου αεροδρομίου θα αναδείξουν τη σημαντική θέση της Κρήτης, στην ‘καρδιά’ της Μεσογείου, σε μικρή ακτίνα από σημαντικούς προορισμούς στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ο νέος αερολιμένας θα λειτουργήσει με πράσινα” κριτήρια και θα αποφέρει μεγάλα και ποικίλα οφέλη στην οικονομία και την αγορά εργασίας του νησιού.

Περίπου 7.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, τους αερομεταφορείς που θα χρησιμοποιούν ως κόμβο το Καστέλι, τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες ή θα προμηθεύουν το αεροδρόμιο και τις εταιρείες που θα παρέχουν επιμελητειακή υποστήριξη”, σημειώνουν στελέχη. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τα οφέλη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

“Βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος θα λαμβάνει ετησίως το 1% των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του αεροδρομίου. 

Ακόμα 1% θα διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις. Το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα υπολογίζεται, αθροιστικά, στα 115 εκατομμύρια ευρώ”, τονίζουν.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας και όταν ανοίξει τις πύλες του θα διακοπεί η λειτουργία του σημερινού αεροδρομίου Ηρακλείου.



Τον πρωθυπουργό συνόδεψε στην περιοδεία του η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και συγκεκριμένα ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καραγιάννης καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Έτοιμο το εργοτάξιο

Παράλληλα, στην αρχή του εργοταξίου βρίσκονταν παρατεταγμένες οι μπουλντόζες που περιμένουν το «σήμα» του πρωθυπουργού για να ξεκινήσουν κι επίσημα οι εργασίες.

cretapost.gr



Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template