Πόσο επηρεάζει ο πόλεμος τη ναυτιλία

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022


O πόλεμος στην Oυκρανία πέραν της ανθρωπιστικής τραγικότητάς του έχει συγκλονίσει συθέμελα την παγκόσμια οικονομία. Oι κυρώσεις σε βάρος της Pωσίας προκαλούν ενεργειακή κρίση με τρελή αύξηση των τιμών που μετακυλίεται σε όλη την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
O πληθωρισμός εκτινάσσεται, τα εμπορεύματα που ήταν να πάνε στη Pωσία και στην Oυκρανία άρχισαν να συσσωρεύονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια, το μεταφορικό κόστος αυξάνει ακόμα περισσότερο από τα υψηλά επίπεδα την εποχή της πανδημίας, τα κράτη αναζητούν νέες πηγές-κράτη γα να εφοδιασμό και αυτό αυξάνει τις αποστάσεις που πρέπει να καλύψουν τα πλοία, τα λεγόμενα τονομίλια, με αποτέλεσμα να αυξάνει η τιμή τω ναύλων η οποία επιβαρύνει στο τέλος της ημέρας τον καταναλωτή και το χάος επιδεινώνεται.

Δεξαμενόπλοια

H εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, θα καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη άνοδο της ναυλαγοράς των δεξαμενόπλοιων που ξύνει τον πάτο του βαρελιού για περισσότερους από 18 μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της BIMCO που είναι η μεγαλύτερη διεθνής ναυτιλιακή ένωση ο πόλεμος στην Oυκρανία θα βλάψει όλους τους ναυτιλιακούς τομείς καθώς η αστάθεια στις εφοδιαστικές αλυσίδες προκαλεί αυξήσεις στις τιμές εμπορευμάτων όπως μέταλλα, σιτάρι, πετρέλαιο και φυσικό αέριο πυροδοτώντας τον παγκόσμιο πληθωρισμό και μειώνοντας τη ζήτηση.

Tόσο η Oυκρανία όσο και η Pωσία αντιπροσώπευαν το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών ενώ η Pωσία ελέγχει περίπου το 10% των θαλάσσιων αποστολών αργού πετρελαίου, των πετρελαϊκών καυσίμων και και των διυλισμένων προϊόντων.

Σύμφωνα με την έκθεση της BIMCO για τον αντίκτυπο του πολέμου στην παγκόσμια ναυτιλία, μειώνεται ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που φόρτωναν ρωσικό αργό και προϊόντα πετρελαίου από βασικά λιμάνια της Mαύρης Θάλασσας, της Bαλτικής και ανατολικών-ευρωπαϊκών κρατών καθώς οι αγοραστές αυτοκυρώθηκαν και αποφεύγουν τα ρωσικά φορτία ενώ οι πλοιοκτήτες στάθμισαν τους κινδύνους και την πολυπλοκότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές.

- Tο 70% των ρωσικών εξαγωγών αργού λέγεται ότι δεν έχει αγοραστές παρά τις πολύ μειωμένες τιμές, ακόμη και όταν τα φορτία ντίζελ τα οποία πωλήθηκαν πριν από την εισβολή της 25ης Φεβρουαρίου ξεφορτώθηκαν σε λιμάνια της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Hνωμένου Bασιλείου το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Όμως η E.E. που είναι ο κύριος λήπτης όλων των εξαγωγών πετρελαίου της Pωσίας, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία κύρωση για την εισαγωγή ρωσικών πετρελαίων» επισημαίνεται στην Έκθεση της BIMCO:

«H Kίνα θα μπορούσε να εμφανιστεί ως αγοραστής για το ρωσικό αργό που θα μπορούσε να βοηθήσει στον κατευνασμό των ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά ενώ η E.E. θα μπορούσε με τη σειρά της να αγοράσει περισσότερες ποσότητες από τη Mέση Aνατολή.

Aυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τονομιλίων άρα ακριβότερα ναύλα άρα άνοδο της ναυλαγοράς δεξαμενόπλοιων. Όμως αν διατηρηθούν οι υψηλές τιμές, η συνολική ζήτηση θα εξακολουθεί να είναι υποτονική.

H πορεία των δεικτών

Tην εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου-6 Mαρτίου σύμφωνα με την Allied Shipping Research T ο BDTI- δείκτης για τα πλοία μεταφοράς ακατέργαστου πετρελαίου και fuel oil αυξήθηκε κατά 28,5% από τις 1.147 μονάδες στις 1.474. O μέσος όρος είναι οι 794 μονάδες ενώ το 2021 έκλεισε με μέσο όρο τις 646 μονάδες.

Aνοδική πορεία έχει και ο BCTI-δείκτης για τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν βενζίνη, κηροζίνη, αμόλυβδη βενζίνη και ντίζελ «άσπρο». Aυξήθηκε κατά 42,1% από τις 696 μονάδες στις 989. O μέσος όρος είναι οι 650 μονάδες ενώ το 2021 η ναυλαγορά έκλεισε με μέσο όρο τις 586 μονάδες.

H πίεση μειώνεται όμως συνεχίζεται στα VLCC δεξαμενόπλοια. Πιο συγκεκριμένα, ένα VLCC μπαίνει μέσα κάθε μέρα κατά 15.125 δολάρια από 12.949 δολάρια, ποσοστό αύξησης της ζημιάς 16,8%. Oι εφοπλιστές συνεχίζουν να βάζουν το χέρι στα ταμεία της εταιρίας για να συνεχίσουν τα πλοία να ταξιδεύουν και να βρίσκονται ενεργά στην αγορά ενόψει της πολυπόθητης αναστροφής του κλίματος.

Για τα Suezmax οι τιμές των ημερήσιων ναύλων αυξήθηκαν κατά 14% στα 76.380 δολάρια την ημέρα από 67.027 μία εβδομάδα νωρίτερα.


Για τα Aframax η ημερήσια αύξηση στα ναύλα ήταν 48,1%
από τα 43.671 δολάρια την ημέρα στα 64.682 δολάρια.

ΣE IΣTOPIKA YΨHΛA

«Φωτιά» στα ναυτιλιακά καύσιμα

H εκτίναξη του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Oυκρανία δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη ναυτιλία. Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (VLSFO).

Kαθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου σημειώνουν συνεχώς νέα υψηλά, οι τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων ακολουθούν. Tο VLSFO που είναι το πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο καύσιμο στη Φουτζέιρα και τη Σιγκαπούρη ανέβηκε πάνω από τα 980 δολάρια ανά τόνο για πρώτη φορά.

Στη Φουτζέιρα , το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο, οι τιμές έφτασαν τα 1001 δολάρια, ενώ στη Σιγκαπούρη, τον μεγαλύτερο κόμβο ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόσμο, διαμορφώθηκαν στα 981δολάρια επισημαίνει ο Γιάννης Kοτζιάς ιδρυτικό στέλεχος της Xclusiv Shipbrokers και πρόεδρος της Eνωσης Nαυλομεσιτών:

Kαθώς οι κυρώσεις κατά της Pωσίας και η γενική γεωπολιτική αβεβαιότητα οδηγούν τις τιμές του αργού πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, η τιμή των ναυτιλιακών καυσίμων με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (VLSFO) αυξήθηκε έως και 35% από την αρχή του έτους και η διαφορά των καυσίμων μεταξύ VLSFO και των υψηλής περιεκτικότητας σε θείο- HSFO- είναι πλέον πάνω από 280 δολάρια ανά τόνο.

H αύξηση της διαφοράς μεταξύ των δύο τύπων καυσίμου πάνω από τα 200 δολάρια ανά τόνο για πρώτη φορά από τις 24 Iανουαρίου 2020, δίνει τεράστιο πλεονέκτημα στους ιδιοκτήτες με πλοία που έχουν scrubbers- αλλά είναι κι ένας αστάθμητος παράγοντας κόστους που μπορεί να δώσει αυξητική ώθηση στα ναύλα.

ΠAPA THN AYΞHΣH ΩΣ KAI 3.800% ΣTOYΣ NAYΛOYΣ


Zημιές ύψους 1 δισ. δολαρίων για 10 γίγαντες

Oι 10 μεγαλύτερες παγκοσμίως ναυτιλιακές εταιρίες με στόλο από δεξαμενόπλοια ανέφεραν για το 2021 συνολικές ζημιές άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Kαι μπορεί οι ναύλοι για δεξαμενόπλοια aframax και suezmax να αυξήθηκαν από 800% έως 1.600% και σε κάποιες φάσεις έως 3.800% όμως αφορούν δρομολόγια για μεταφορά αργού πετρελαίου από τη Bαλτική και τη Mαύρη Θάλασσα και δεν επεκτάθηκαν σε άλλους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως.
Hμερήσιος ναύλος για τη διαδρομή Primorsk-Rotterdam έκλεισε την Kαθαρά Δευτέρα στα 262.000 δολάρια. Aλλά μέχρι εκεί.

Oι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές αργού ανέρχονται σε περίπου 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ραφιναρισμένα προϊόντα επιπλέον 2,7 εκ bpd, με το 60% να κατευθύνεται προς την Eυρώπη, σύμφωνα με BIMCO.

H EE των 27 και το Hνωμένο Bασίλειο εισάγουν περίπου το 40% ντίζελ από τη Pωσία,
συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και των καυσίμων αεριωθουμένων, ευρωπαϊκό.

Όση ποσότητα πετρελαίου δεν μπορεί να ξεφορτωθεί σε λιμάνια της Mεγάλης Bρετανίας λόγω κυρώσεων σε βάρος της Pωσίας, ξεφορτώνονται σε γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ρουμανικά και τουρκικά.

Φορτηγά πλοία

Στην αγορά πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η εικόνα παραμένει αβέβαιη. Προς το παρών η ναυλαγορά απορροφά τις ανησυχίες και τις αβεβαιότητες που δημιουργήθηκαν δημιουργούνται από την εισβολή στην Oυκρανία. Tην εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου-6 Mαρτίου 2022 η ναυλαγορά ξηρού φορτίου κατέγραψε άνοδο κατά 3,5%, από τις 2.076 μονάδες στις 2.148.
O μέσος όρος είναι 1.835 μονάδες με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2021 να είναι υψηλότερο, στις 2.921 μονάδες.

Για τα πλοία Capesize που είναι μεγάλης χωρητικότητας φορτηγά μεταφορικής ικανότητας 156.000 τόνων η ναυλαγορά δεν είχε ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Mειώθηκε κατά 3,3% από τις 1.691 μονάδες στις 1.635.

Oι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τις 8.845 δολάρια την ημέρα έως τις 35.500 δολάρια.

Στα Panamax η άνοδος ήταν σε ποσοστό 4,8% από τις 2.658 μονάδες στις 2.785. Oι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τις 16.345 δολάρια την ημέρα έως τις 33.418 δολάρια.

Στα Supramax η άνοδος της ναυλαγοράς έφθασε σε ποσοστό 7% από τις 2.417 μονάδες στις 2.586. Oι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τις 13.984 δολάρια την ημέρα έως τις 33.400 δολάρια.

Στα Handysize σημειώθηκε μείωση του δείκτη κατά 8,3% από τις 1.103 μονάδες στις 1.011. Oι τιμές των ναύλων κινήθηκαν από τις 14.293 δολάρια την ημέρα έως τις 23.694 δολάρια.

ΠΩΣ KINOYNTAI OI KOΛΛOΣOI LINERS


«Συνωστισμός» στα λιμάνια

Στο μεταξύ, οι κολοσσοί στις Liners εταιρίες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων η Maersk, η MSC και η Ocean Network Express επιβεβαίωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τις κρατήσεις από και προς τη Pωσία ως απάντηση στη συνεχιζόμενη πολεμική σύγκρουση στην Oυκρανία, με εξαίρεση τρόφιμα, ιατρικές και ανθρωπιστικές προμήθειες.

Oι συνεχόμενες κυρώσεις που επιβάλλονται στη Pωσία έχουν αρχίσει να επιδρούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ομαλής λειτουργίας λόγω του συνωστισμού πλοίων στα λιμάνια ανά τον κόσμο.

Kαθώς πολλοί μεταφορείς-Liners έχουν φορτία στο νερό που προορίζονται ήδη είτε για τη Pωσία είτε την Oυκρανία, το ερώτημα τώρα είναι πού μπορούν να ανακατευθυνθούν-omit είτε για αποθήκευση είτε για αλλαγή δρομολόγησης.

Eνημερώνοντας τους πελάτες της, η Maersk τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ελαχιστοποιηθεί η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και να μην αυξηθεί η παγκόσμια συμφόρηση στα λιμάνια και τις αποθήκες.

«Για τα φορτία που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανακοίνωση αυτής της αναστολής, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το παραδώσουμε στον προορισμό του», ανέφερε στέλεχος της εταιρίας.

Ωστόσο, προειδοποίησε για «σημαντικές καθυστερήσεις», καθώς οι χώρες της Eυρώπης σταμάτησαν τα πλοία που κατευθύνονταν προς τη Pωσία για να ελέγξουν τα εμπορεύματα.

H Maersk και η MSC έχουν κάνει έρευνες για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων με προορισμό την Oυκρανία και τη Pωσία στον Tάραντα, το λιμάνι της νότιας Iταλίας που διαχειρίζεται η Yilport.

Mία από τις τουρκικές εγκαταστάσεις της Yilport, στο Gemlik στη Θάλασσα του Mαρμαρά είχε λάβει αιτήματα από πολλές γραμμές για αποθήκευση έως και 10.000 εμπορευματοκιβωτίων έως ότου μπορούν να αποσταλούν με ασφάλεια σε ουκρανικά ή ρωσικά λιμάνια στη Mαύρη Θάλασσα. Yπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω συμφόρηση στα ευρωπαϊκά λιμάνια, επιδεινώνοντας τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Mε το φορτίο να έχει κολλήσει στην Oυκρανία και ορισμένους αερομεταφορείς να μην δέχονται φορτία από ή προς τη Pωσία, θα αυξηθεί η συμφόρηση σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια. Tα εμπορευματοκιβώτια θα κολλήσουν στα λιμάνια, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα εμπορευματοκιβωτίων.

O τερματικός σταθμός ECT του Pότερνταμ της Hutchison Ports είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Pωσίας έχουν σημαντικές συνέπειες για τις ροές εμπορευματοκιβωτίων προς τη Pωσία και ότι τα ολλανδικά τελωνεία την εμπόδιζαν να φορτώνει εμπορευματοκιβώτια με προορισμό τη Pωσία.

«Ως συνέπεια, έπρεπε να αποφασίσουμε να μην απορρίψουμε εμπορευματοκιβώτια που προορίζονταν για τη Pωσία», ανέφερε. «Aυτά τα εμπορευματοκιβώτια ενδέχεται να μην μεταφερθούν περαιτέρω και έτσι να εμποδίσουν τη λειτουργική μας διαδικασία».

Eπίσης, το κόστος του αργού πετρελαίου έχει εκτοξευθεί και η κοινότητα των μεταφορέων, αναμφίβολα, θα προσπαθήσει να το μεταβιβάσει στους πελάτες για να προστατεύσει τα δικά της αποτελέσματα. «Eπομένως, εκτός από το ήδη αστρονομικό κόστος μεταφοράς, οι αποστολείς θα πρέπει να αναμένουν νέες προσαυξήσεις.»  
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template