Από τον Χαλβά στο Πεϊνιρλί:5 στάσεις για φαγητό στη Δραπετσώνα Πειραιά

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022


Ο γαστρονομικός χάρτης της αστικής περιοχής που εκτείνεται από τον Άγιο Διονύσιο έως τη Δραπετσώνα και από το Κερατσίνι ως τα Ταμπούρια δημιουργήθηκε τη δεκαετία μεταξύ 1920 και 1930, με την εισροή και εγκατάσταση Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία
. Τότε η Δραπετσώνα ήταν μια βιομηχανική περιοχή που αποτελούνταν κυρίως από σφαγεία, ελαιοτριβεία, πυριτιδαποθήκες και σαπωνοποιεία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, μια απογραφή επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε το 1929 σε αυτή την περιοχή απαριθμούσε 52 αρτοποιεία και 53 καφετέριες .

Πρόσφυγες από την Ανατολή έφεραν μαζί τους έναν πολιτισμό που χρονολογείται από αιώνες και κουβαλούσε τη γλύκα του χαλβά και του λουκούμ (λουκούμι), μια συγκεκριμένη μέθοδο μαγειρέματος κιμά και μαεστρία στις θαλασσινές λιχουδιές . Εδώ μπορείτε επίσης να βρείτε μερικά παλιά σουβλατζίδικα , εξαιρετικές ψαροταβέρνες, είτε δίπλα στη θάλασσα είτε λίγο πιο μέσα, και μια μικρή παρέα, διάσημη σε όλη την Αθήνα, αν όχι στην Ελλάδα, που φτιάχνει τον δικό της χαλβά.




© Βαγγέλης Ζαβός


ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΟΣΜΙΔΗ-ΓΑΒΡΙΛΗ


Όλο το αστικό τετράγωνο έχει αρώματα καραμέλας και ταχινιού . Οι πελάτες παρατάσσονται έξω από το μαγαζί περιμένοντας υπομονετικά, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, μέσα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, παράγεται ο φημισμένος χειροποίητος χαλβάς Δραπετσώνας: μαστιχωτός, τραγανός και όμως τόσο τρυφερός που λιώνει στο στόμα. Ήταν ο Κώστας Μπεζαρδάσογλου που τα ξεκίνησε όλα, το 1924. «Όταν έφτασαν στο λιμάνι για πρώτη φορά πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μάζεψαν ό,τι ξύλα βρήκαν και ως μάστορες της τέχνης άρχισαν να φτιάχνουν χαλβά για να τον πουλήσουν για να αγοράστε λίγο ψωμί και λάδι για να φάτε», λέει ο Νίκος Γαβρίλης, ο οποίος αυτή τη στιγμή διευθύνει την επιχείρηση και διατηρεί ζωντανή αυτή τη μεγάλη παράδοση. Αυτό που κάνει τον χαλβά που παράγεται εδώ μοναδικός είναι ότι ζυμώνεται στο χέρι. Έτσι, οι ίνες δεν σπάνε και το γλύκισμα διατηρεί την χαρακτηριστική του υφή. Κάθε τόσο, οι ζαχαροπλάστες ελέγχουν τις μεγάλες χάλκινες κατσαρόλες και ανακατεύουν προσεκτικά το καυτό μείγμα ταχινιού και καραμέλας που αναβλύζει στους 110 ◦ C – είναι μια δύσκολη και μερικές φορές επίπονη διαδικασία που απαιτεί δύναμη και τεχνική.

Πληροφορίες



Αγίου Δημητρίου 1

Τηλ. (+30) 210.461.6478





© Δημήτρης Βλάικος


ΤΟ «ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ» ΣΤΗΝ ΨΑΡΑΓΟΡΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Ξεκίνησε ως σνακ μπαρ, αλλά, όσο περνούσαν τα χρόνια, μεγάλωνε. Το μενού αυτής της ψαροταβέρνας, που βρίσκεται στη σκιά ενός εργοστασίου αλευρόμυλου με θέα το βιομηχανικό τοπίο που περιβάλλει την Ψαραγορά Κερατσινίου είναι αρκετά περιορισμένο. η μοναδική του τοποθεσία και η εξαιρετική ποιότητα των λίγων πιάτων που προσφέρει, ωστόσο, σημαίνει ότι αυτό το μέρος έχει μια σταθερή ροή πελατολογίου. Όταν φτάσετε εκεί, θα δείτε μια ένδειξη στην πινακίδα LED και για την «Καντίνα» και για το «Βασίλης Οινομαγείρειο», αλλά τα ονόματα, στην πραγματικότητα, αναφέρονται στο ίδιο μέρος. Τα τραπέζια του, με θέα σε ρυμουλκά και μηχανότρατες, γεμίζουν γρήγορα με πελάτες που απολαμβάνουν μικρότερα τηγανητά ψάρια – από τραγανά και ζουμερά μπαρμπούνια μέχρι τουρσί – μικρές γαρίδες, καλαμάρια και μπακαλιάρο. Σερβίρουν επίσης υπέροχα αρωματικά μπαλάκια κολοκυθιού, σπιτικές τηγανητές πατάτες και νόστιμο τηγανητό τυρί.

Πληροφορίες



Η Ψαραγορά Κερατσινίου

Τηλ. (+30) 210.432.7213





© Βαγγέλης Ζαβός


ΤΟ ΚΕΜΠΑΠ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ

Το φαγάδικο Abraham, που χρονολογείται από το 1938, ανήκει στην πρώτη γενιά κεμπάπ που κάποτε ήταν σε όλη αυτή τη γειτονιά. Αυτό είναι πλέον ένα από τα λίγα, αν όχι το μοναδικό, που εξακολουθεί να ακολουθεί τις αυθεντικές συνταγές και ψήνει το κρέας του με τον παραδοσιακό τρόπο, στα κάρβουνα. Έχουν περάσει δεκαετίες από την τελευταία ανακαίνιση του χώρου – τόσο η ταμπέλα όσο και η διακόσμηση του εστιατορίου έχουν κολλήσει κάπου στη δεκαετία του '80. Ο Χαρίλαος Βάσος, του οποίου η λευκή στολή έχει κεντημένο το όνομα του μαγαζιού, σερβίρει ένα πιάτο που λένε απλά «μαύρο», φτιαγμένο με πικάντικο σουτζούκ σε γενναιόδωρες ποσότητες μαζί με τηγανητές πίτες, τηγανητές πατάτες, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, πιπεριές Φλωρίνης και ψητές ντομάτες. . Το ίδιο λουκάνικοδιατίθεται και τυλιγμένο σε πίτα, αλλά το αγαπημένο μας είναι ένα άλλο περιτύλιγμα, το οποίο διαθέτει ζουμερό κρέας κεμπάπ.

Πληροφορίες

3 Σωκράτους

Τηλ. (+30) 210.461.5841





© Βαγγέλης Ζαβός


ΤΑΞΙΔΕΒΟΝΤΑΣ («ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ» ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Αρχικά ήταν γνωστό ως το «μυστικό μέρος», μια ψαροταβέρνα που φαινόταν στη μέση του πουθενά, μακριά από το κέντρο της αγοράς, λίγα μόλις μέτρα από το νεκροταφείο του Αναστάση («Ανάσταση» στα ελληνικά). Είναι ένα μικρό μέρος, που βρίσκεται ανάμεσα σε πολυκατοικίες και είναι γνωστό κυρίως στους ντόπιους από στόμα σε στόμα. Ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε τα πρώτα χρόνια της. 
Σήμερα η πελατεία της προέρχεται από παντού. Οι γείτονες εξακολουθούν να το τιμούν, αλλά τώρα υπάρχουν και άνθρωποι που έρχονται από τον Πειραιά, αφήνοντας πίσω τους τις παραθαλάσσιες ταβέρνες υπέροχη θέα στη θάλασσα της δικής τους γειτονιάς, όλα για χάρη των σωστά μαγειρεμένων λιχουδιών αυτού του εστιατορίου, όπως φρέσκα οστρακοειδή και ψάρια. Το μενού έχει ενημερωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα, εκτός από τα κλασικά πιάτα που θα βρείτε σε μια τυπική ψαροταβέρνα, μπορείτε επίσης να πάρετε σεβίτσε από γαρίδες, κόκκινη τσιπούρα, σαμαρισμένη τσιπούρα ή καστανή τσιπούρα (ένα ψάρι που ονομάζεται Παντελής στο νησί της Λέσβου). Υπάρχει επίσης καρπάτσιο , καθώς και μους αυγοτάραχου ψαριού, σουπιές με κουσκούς και ακόμη και φρικασέ πικερέλ. Οι νέες αυτές προσθήκες είναι έργο του σεφ Ιορδάνη Ηλιάδη. Υπάρχουν πάνω από 70 ετικέτες τσίπουρου και ούζου . Παράρτημα αυτής της ταβέρνας άνοιξε στα βόρεια προάστια της Αθήνας το 2014.























































ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΥΡΟΣ

Σήμερα, υπάρχει ένα κατάστημα όπου μπορείτε να βρείτε το περίφημο πεϊνιρλί του Σταύρου , αλλά η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από πολύ καιρό με ένα καρότσι τροφίμων από το οποίο ο Σταύρος Σαββουλίδης, με καταγωγή από την Τραπεζούντα, πούλησε για πρώτη φορά σπιτικό ζυμωτό ψωμί λίγο μετά την άφιξή του στον Πειραιά τη δεκαετία του 1950

Σήμερα, ο εγγονός και συνονόματός του ετοιμάζει την ίδια αφράτη ζύμη όπως ο πατέρας και ο παππούς του πριν από αυτόν. 
Η ζύμη διαμορφώνεται σε περίγραμμα βάρκας και προστίθεται γενναιόδωρη ποσότητα κασέρι Τρικάλων καλής ποιότητας. 
Αφού ψηθεί και πριν σερβιριστεί, προσθέτουν δύο-τρεις μεγάλες κουταλιές βούτυρο που λιώνει και ενυδατώνει τη φρεσκοψημένη ζύμη.. 
Αυτή είναι η τυπική έκδοση. Μπορούν επίσης να προστεθούν αλλαντικά, ένα αυγό, κιμάς ή συνδυασμοί αυτών κατά βούληση. 

Πίτσες, ζυμαρικά και μερικά ακόμη πιάτα είναι επίσης διαθέσιμα από ένα μενού που προσελκύει πελάτες σε αυτήν την τοποθεσία από το 1974.

72 Ελ. Βενιζέλου

Τηλ. (+30) 210.461.0962

Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template