Κορυφώνεται ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας: Η κατάσχεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και o Αρμαγεδδών για τις αγορές

Κυριακή 17 Απριλίου 2022


Ενώπιον της πρώτης χρεοκοπίας από την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 βρίσκεται η ρωσική οικονομίας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχθεί η δυσκολότερη στην ιστορία της παγκόσμια οικονομίας και ενδέχεται να οδηγήσει σε «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Oxford Economics την οποία παρουσιάζει δημοσίευμα του Business Insider την Κυριακή 17 Απριλίου .

Πληρωμές των ομολόγων σε ρούβλια

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «μπλόκαρε» την δυνατότητα της Ρωσίας να αποπληρώσει δύο ομόλογα αξίας 650 εκατ. δολαρίων μέσω ρευστότητας που διακρατούσε σε αμερικανικές τράπεζες.
Εξ ου και η Ρωσία επιχείρησε να αποπληρώσει το χρέος σε ρούβλια.
Ωστόσο, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δήλωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για default.
Από τις 4 Απριλίου 2021, δόθηκαν στο ρωσικό κράτος 30 ημέρες προθεσμία προκειμένου να καταβάλει τις πληρωμές σε δολάρια.
Πλέον, όμως, η προσοχή στρέφεται στις αμέσως επόμενες κινήσεις και πώς θα μπορούσαν οι ομολογιούχοι να ανακτήσουν τα χρήματά τους.

Οι σοβαρές νομικές επιπλοκές

Σύμφωνα με οικονομολόγο της Oxford Economics, Tatiana Orlova, οι επενδυτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία μακρά και σύνθετη νομική διαδικασία.
«Η κρίση χρέους της Ρωσίας θα συγκαταλέγεται μεταξύ των δυσκολότερων στην ιστορία στην επίλυσή της, δεδομένου ότι η χρεοκοπία έχει τις ρίζες της στην πολιτική και όχι στην οικονομία», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα στην ουσία στηρίζοντας τη θέση περί οικονομικού πολέμου μέσω των διαδοχικών κυρώσεων.
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν καταρρεύσει πλήρως.
Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει η συνήθης διαδικασία που ακολουθείται στο default (διαδικασία επιλεκτικής χρεοκοπίας), όπου ομολογιούχοι και κυβέρνηση διαπραγματεύονται για την σύναψη μίας συμβιβαστικής συμφωνίας (αν θυμηθούμε την ελληνική περίπτωση...).

Οι διεκδικήσεις της Ουκρανίας

Η Orlova δήλωσε ότι ένα ακόμη πρόβλημα για τους ομολογιούχους είναι ότι η Ουκρανία ενδέχεται να διεκδικήσει μέρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στα διεθνή δικαστήρια, ώστε να αποκαταστήσει την χώρα μετά τις εχθροπραξίες.
Στην περίπτωση αυτή, οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν εάν θέλουν να αντιταχθούν στις προθέσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας την διατήρηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Το πάγωμα των αποθεματικών

Η ίδια οικονομολόγος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να καταλήξουν στο «πάγωμα» των αποθεματικών της κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας σε ξένα νομίσματα.
Μάλιστα, οι κυβερνήσεις της Δύσης έχουν ήδη «παγώσει» ένα μεγάλο μέρος αυτών, που συνολικά εκτιμάται πως ανέρχονται σε 600 δισ. δολάρια.
Η ίδια όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και ένα σημείο ισορροπίας, όπου η αμερικανική κυβέρνηση θα διαχωρίσει τα αποθεματικά της Ρωσίας μεταξύ της Ουκρανίας και των ομολογιούχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πληρώνοντας σε ρούβλια.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Δύσης «σπρώχνουν» τη χώρα σε χρεοκοπία και απείλησε ότι θα κινηθεί νομικά.

Χιονοστιβάδα default σε εταιρικά χρέη

Παράλληλα, πέραν των επενδυτών σε χρέος του ρωσικού δημοσίου, υπάρχουν και άλλοι επενδυτές που ενδέχεται να καταφύγουν στα δικαστήρια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Orlova, υπάρχει περίπτωση να ανακύψει μία «χιονοστιβάδα» default σε εταιρικά χρέη, δεδομένου ότι η επεξεργασία των πληρωμών δεν μπορεί να γίνει πλέον μέσω αμερικανικών τραπεζών.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της JPMorgan, η αξία του ρωσικού εταιρικού χρέους σε ξένα νομίσματα ανερχόταν σε 98 δισ. δολάρια στο τέλος Φεβρουαρίου.
Από αυτά τα 21,3 δισ. δολάρια είναι σε χέρια ξένων επενδυτών.

Η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι «θέμα χρόνου»

Οργανώνοντας τα επόμενα βήματα του οικονομικού πολέμου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen σε συνέντευξή της στη Bild την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 δήλωσε η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι «θέμα χρόνου»
Σε σχέση με το αν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι «χαλαρές», η ίδια απάντησε πως αρνητικά, εξηγώντας πως «οι κυρώσεις πλήττουν βαθύτερα τη ρωσική οικονομία εβδομάδα με εβδομάδα: οι εξαγωγές προς τη Ρωσία έχουν πέσει κατά 70% - 700 ρωσικά αεροσκάφη έχουν χάσει τις άδειές τους επειδή λείπουν ανταλλακτικά και ενημερώσεις λογισμικού.
Εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες και χιλιάδες εμπειρογνώμονες γυρίζουν την πλάτη στη χώρα.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 11%.
Η εθνική χρεοκοπία της Ρωσίας είναι μόνο θέμα χρόνου.
Ο Putin καταστρέφει επίσης την ίδια του τη χώρα και το μέλλον του λαού της με αυτόν τον πόλεμο»,
σημείωσε.

Κυρώσεις στην Sberbank

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός έκτου πακέτου κυρώσεων, η επικεφαλής της Κομισιόν σημείωσε πως «συνεχίζουμε να εξετάζουμε τον τραπεζικό τομέα, ιδίως τη Sberbank, η οποία από μόνη της αντιπροσωπεύει το 37% του ρωσικού τραπεζικού τομέα.
Και φυσικά θα εξετάσουμε τα ενεργειακά ζητήματα».

Την ημέρα 450 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις παραδόσεις πετρελαίου
Από πλευράς Bild, τονίστηκε πως κάθε μέρα, τα κράτη της ΕΕ πληρώνουν στη Ρωσία 450 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις παραδόσεις πετρελαίου και τέθηκε το ερώτημα σε σχέση με πόσο καιρό υποτίθεται ότι θα συνεχιστεί αυτό.
Απαντώντας η Von der Leyen, δήλωσε πως «ο απώτερος στόχος είναι να συρρικνωθεί το εισόδημα του Putin.
Αλλά το πετρέλαιο αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας εμπορίας.
Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί είναι να εισπράττει ακόμη υψηλότερες τιμές σε άλλες αγορές για παραδόσεις που διαφορετικά θα πήγαιναν στην ΕΕ.
Γι' αυτό αναπτύσσουμε έξυπνους μηχανισμούς ώστε το πετρέλαιο να μπορεί επίσης να συμπεριληφθεί στο επόμενο βήμα των κυρώσεων».

Η στάση της Γερμανίας

«Η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια και συμφώνησε και στα πέντε πακέτα κυρώσεων που προτείναμε εντός 48 ωρών.
Ποτέ άλλοτε η ΕΕ δεν έχει ενεργήσει τόσο ενωμένη, αποφασισμένη και ενεργητική όσο τώρα.
Η Γερμανία έπαιξε το ρόλο της σε αυτό»
, τόνισε η ίδια.

Μπορεί να διαρκέσει χρόνια ο πόλεμος

Σε ερώτημα μεταξύ άλλων για το τέλος του πολέμου δεν φανηκε ιδιατερα αισιδοδοξη
"Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό. Και ταυτόχρονα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος μπορεί, στη χειρότερη περίπτωση, να διαρκέσει μήνες, ακόμη και χρόνια», κατέληξε η ίδια. 
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template