Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πήρε και τυπικά την ΙΟΝ – Στόχος η δημιουργία «εθνικού πρωταθλητή» στα τρόφιμα

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023


Νέα εποχή ξεκινά από σήμερα στην ΙΟΝ, η οποία πλέον περνά στα χέρια του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Ο τελευταίος πλέον κάνει ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του οράματος του που προβλέπει τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στο χώρο των τροφίμων κάτω απ’ την ομπρέλα της Bespoke SGA Holdings που δημιούργησε μετά το «χρυσό ντιλ» πώλησης της Chipita στη Mondelez αντί 2 δισ δολ περίπου!

Όπως είχε προαναγγείλει το newmoney, σήμερα ενεργοποιήθηκε η ρήτρα της συμφωνίας μεταξύ της Bespoke και των μετόχων – κληρονόμων της ΙΟΝ, που είχε εγκριθεί απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για αύξηση του μεριδίου της πρώτης στην ΙΟΝ σε ποσοστό 60% από 45%. Κάτι που της δίνει και τη δυνατότητα άσκησης διοίκησης.

«Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για την συμμέτοχη μας στην εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ αλλά και παράλληλα ευθύνη προς τους παλαιούς μετόχους και τους καταναλωτές για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της ΙΟΝ με γνώμονα την καινοτομία και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των προϊόντων», αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.


Απ’ την πλευρά τους οι μέτοχοι – κληρονόμοι της ΙΟΝ σε κοινή δήλωσή τους, ανέφεραν: «Σε συνέχεια της συμφωνίας μας και μετά από έναν χρόνο επιτυχούς συνεργασίας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τις κοινές αξίες και το επιχειρηματικό ήθος που μας χαρακτηρίζει. Κοινός μας στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και εξωστρέφεια προκειμένου, υλοποιώντας τις απαραίτητες επενδύσεις και αξιοποιώντας τη πολυετή εμπειρία των εργαζομένων και των συνεργατών μας, να καταστήσουμε την ΙΟΝ σημαντικό περιφερειακό παίκτη στον κλάδο».

Αντίστοιχα, βάσει της ίδιας συμφωνίας η εταιρεία του κ. Θεοδωρόπουλου θα ελέγχει και περίπου το 70% των μετοχών της εταιρείας «Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι Α.Ε.», της χονδρεμπορικής εταιρείας που είχαν συστήσει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της ΙΟΝ και αποτελεί θυγατρική της τελευταίας.
Υπενθυμίζεται πως με βάση την ίδια συμφωνία σε ορίζοντα τετραετίας οι μέτοχοι μειοψηφίας των δύο παραπάνω εταιρειών έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν και τις υπόλοιπες μετοχές τους στην Bespoke SGA Holdings σε προκαθορισμένο τίμημα.

Μετά την ενεργοποίηση της ρήτρας και την ανάληψη της καταστατικής πλειοψηφίας, ο κ. Θεοδωρόπουλος θα ορίζει έξι απ’ τα εννέα μέλη του ΔΣ, κάτι που αναμένεται να εξασκήσει κατά τη διάρκεια της συγκρότησης του νέου ΔΣ απ’ την ετήσια τακτική ΓΣ της ΙΟΝ σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως το 2021, έτος για το οποίο υπάρχουν οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο κύκλος εργασιών της ΙΟΝ ανήλθε σε 121,68 εκατ. ευρώ από 118,90 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 13,20 εκατ. ευρώ από 11,69 εκατ. ευρώ το 2020. Οι πωλήσεις της εταιρείας στο εξωτερικό διαμορφώθηκαν σε 13,73 εκατ. ευρώ, με βασικές αγορές τη Βουλγαρία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Αλβανία, τις ΗΠΑ, τη Λιβύη και τη Ρωσία.

Το όραμα για τον «εθνικό πρωταθλητή»

Η απόκτηση της ΙΟΝ από την Bespoke SGA Holdings αποτελεί ένα καίριο βήμα στην υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου του κ. Θεοδωρόπουλου για τη δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στο χώρο των τροφίμων.

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες που έχουν συγκεντρωθεί και μπαίνουν κάτω απ’ την ομπρέλα του νέου ομίλου είναι η αλλαντοβιομηχανία Νίκας, η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, η εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και η αντίστοιχη έτοιμων φαγητών και σαλατών Αμβροσία, η Ελληνικοί Χυμοί (εξαγόρασε από κοινού με την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη), που κυριαρχεί στην παραγωγή PL χυμών και έχει το σήμα Viva, και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία. Σημειωτέον πάντως πως ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει και άλλες επιχειρηματικές συμμετοχές, όπως πχ το 25% της ΜΕΒΓΑΛ και το 5% της Larisa Face Covers κα

Απ’ ότι φαίνεται όμως θα γίνουν και άλλες εξαγορές προκειμένου ο Όμιλος να αποκτήσει σημαντικό μέγεθος έως ότου ξεκινήσει η δεύτερη φάση ανάπτυξης του. Μία φάση που θα συνοδευτεί και απ’ την εισαγωγή του στο ΧΑ, όπως έχει αποκαλύψει ο κ. Θεοδωρόπουλος. Κάτι που αναμένεται να γίνει εντός διετίας με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε μοιραστεί ο ίδιος στο newmoney.

Σημειώνεται πως σήμερα στο μετοχικό σχήμα της Bespoke SGA Holding τον κ. Θεοδωρόπουλο συνοδεύει ο συνήθης κύκλος επιχειρηματιών με τους οποίους ο ίδιος έχει κάνει αρκετές επενδύσεις. Μεταξύ αυτών ο κ. Αχιλλέας Φώλιας, ο κ. Μιχάλης Αραμπατζής, ο κ. Σταύρος Νένδος και η κα Μαίρη Χατζάκου.

Περίπου ένα μήνα πριν οι μέτοχοι της Bespoke SGA Holdings κατέβαλαν ολοσχερώς το αρχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ, κάτι που πιστοποιήθηκε λίγες ημέρες αργότερα απ’ το ΔΣ.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template