Θυμάστε τη ζωή πριν τα κινητά; Δεν ήταν και τόσο παλιά

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

23 Νοεμβρίου 1992

Ο αριθμός των χρηστών κινητών τηλεφώνων σπάει το φράγμα των 10 εκατομμυρίων.
Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα κινητά από ό,τι άνθρωποι στον κόσμο και πολλοί δεν θυμούνται –ή δεν πρόλαβαν- την προ κινητών εποχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του GSMA, τουλάχιστον 5,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι διαθέτουν σήμερα τουλάχιστον μία σύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Από το 2016 και μετά ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα κινητά είναι περισσότερα από τους ανθρώπους, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του International Telecommunication Union (ITU) να δείχνουν ότι στα μέσα του 2022, τα 7,95 δισεκατομμύρια των κατοίκων του πλανήτη είχαν 8,58 δισεκατομμύρια συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.

Αυτό που λίγοι συνειδητοποιούν είναι ότι το κινητό τηλέφωνο έχει συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής, έστω και εάν χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια από τη «γέννησή» του ώσπου να κατακτήσει τον κόσμο.

«Πατέρας» του κινητού είναι ο Martin Cooper, ένας μηχανικός της Motorola, που μαζί με την ομάδα του παρουσίασε το πρώτο κινητό τηλέφωνο το 1973.

Ήταν μία ογκώδης συσκευή σε σχήμα μπότας, τόσο βαριά ώστε έμεινε γνωστή ως «το τούβλο».

Με εκείνο το πρώτο τηλέφωνο, ο χρήστης μπορούσε να μιλά για 35 λεπτά πριν να πρέπει να το φορτίσει ξανά για 10 ώρες.

Μάλιστα, ο Cooper είναι ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο τηλεφώνημα με κινητό, στις 3 Απριλίου του 1973, καθώς περπατούσε στην 6η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Για να δείξει την εφεύρεσή του σε κάποιους δημοσιογράφους, κάλεσε τον ανταγωνιστή του, Joel Engel, του Bell Laboratories της AT&T, λέγοντάς του ότι τον παίρνει από ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς περπατά στον δρόμο. «Υπήρξε σιωπή στην άλλη άκρη της γραμμής», έλεγε ο Cooper στο Bloomberg το 2015. «Μέχρι αυτή την ημέρα, ο Joel δεν θυμάται εκείνο το τηλεφώνημα και δεν είμαι σίγουρος ότι τον κατηγορώ για αυτό», είχε αστειευτεί τότε.

Η Motorola χρειάστηκε 10 χρόνια για να ξεπεράσει διάφορα τεχνικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, έτσι άρχισε να πουλά το πρώτο της κινητό τηλέφωνο το 1983. Ήταν ένα πιο λεπτό μοντέλο, που τότε κόστιζε από 3.500 έως 4.000 δολάρια.

Η πραγματική επανάσταση των κινητών θα ερχόταν μία δεκαετία αργότερα, όταν οι εταιρείες του κλάδου κυκλοφόρησαν επιτέλους τηλέφωνα για τις μάζες, σε προσιτές τιμές. Η πρώτη τέτοια συσκευή κυκλοφόρησε το 1992 από τη Nokia. Το μοντέλο 1011 ήταν πολύ μικρότερο από τα κινητά που πωλούνταν έως τότε, ζύγιζε λιγότερο από μισό κιλό, είχε μια φωτιζόμενη ασπρόμαυρη οθόνη και επέτρεπε στον χρήστη να μιλά για 1,5 ώρα πριν να χρειαστεί φόρτιση. Κυρίως, όμως, ήταν εύκολο στη χρήση και δούλευε τέλεια.

Ακολούθησε το Nokia 3310 το 2000, ή αλλιώς ο θρύλος των κινητών τηλεφώνων που άλλαξε τον κόσμο. Αυτή η συσκευή ήταν εύκολη στη χρήση, πολύ ανθεκτική και μπορούσε να στέλνει μηνύματα SMS. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της που αγαπούσαν τότε οι χρήστες ήταν το παιχνίδι «φιδάκι» που ερχόταν προεγκατεστημένο και η δυνατότητα να κατεβάζει κανείς το αγαπημένο του ringtone ή wallpaper. To Nokia 3310 παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα κινητών όλων των εποχών, καθώς έχει πουλήσει 126 εκατομμύρια τεμάχια.

Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε το 2007 και πλέον οι οθόνες αφής αντικατέστησαν τα πληκτρολόγια.

Σήμερα, τα smartphones έχουν αλλάξει τη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό ώστε οι περισσότεροι αδυνατούν να φανταστούν έναν κόσμο χωρίς αυτά.

Ο μέσος Αμερικανός τσεκάρει το κινητό του 144 φορές την ημέρα και αφιερώνει σε αυτό 4 ώρες και 25 λεπτά καθημερινά.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template