Ζοσέ Μουρίνιο: Πόσο αξίζει ο προπονητής με το φλογερό ταμπεραμέντο

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024


Για έκτη φορά στην καριέρα του απολύθηκε ο Ζοσέ Μουρίνιο, αυτή τη φορά από τη Ρόμα
. Ο Πορτογάλος επαγγελματίας προπονητής ποδοσφαίρου και πρώην παίκτης, έχει κερδίσει 25 μεγάλες διακρίσεις, καθιστώντας τον έναν από τους πιο επιτυχημένους προπονητές όλων των εποχών.

Ο λόγος απόλυσής αφορούσε μια απογοητευτική σεζόν που άφησε τη Ρόμα να μαραζώνει στην ένατη θέση της Serie A.

Ο καλύτερος προπονητής της γενιάς του;

Όλες οι λίστες τον κατατάσσουν στους πέντε προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου που έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Τσάμπιονς Λιγκ με δύο διαφορετικές ομάδες: οι άλλοι τέσσερις είναι ο Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ 1970, Αμβούργο 1983), ο Ότμαρ Χίτζφελντ (Μπορούσια Ντόρτμουντ 1997, Μπάγερν Μονάχου 2001), ο Γιουπ Χάινκες (Ρεάλ Μαδρίτης 1998, Μπάγερν Μονάχου 2013) και ο Κάρλο Αντσελότι (Μίλαν 2003 και 2007, Ρεάλ Μαδρίτης 2014).

Το 2010, η FIFA του απένειμε το βραβείο της Χρυσής Μπάλας στην κατηγορία Καλύτερος Προπονητής.

Μετά την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ με τη Ρόμα το 2022, έγινε ο μοναδικός προπονητής που έχει οδηγήσει τέσσερις διαφορετικές ομάδες στην κατάκτηση τριών διαφορετικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με Πόρτο, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρόμα. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος προπονητής με 5/5 νίκες σε ευρωπαϊκούς τελικούς και ο 3ος προπονητής με τρόπαια σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τους Ούντο Λάτεκ και Τζιοβάνι Τραπατόνι.
Απόλυση στα πέναλτι

Ο Μουρίνιο εντάχθηκε στη Ρόμα τον Μάιο του 2021 και την οδήγησε στον τίτλο της Europa Conference League το 2022, που ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ομάδας από το 1961. Τους οδήγησε και στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ την περασμένη σεζόν, πριν ηττηθούν από τη Σεβίλλη στα πέναλτι.

Το τελευταίο παιχνίδι του ήταν η ήττα της Κυριακής με 3-1 από την Μίλαν – την οποία έπρεπε να παρακολουθήσει από τις εξέδρες λόγω τιμωρίας – που σημαίνει ότι η ομάδα του Stadio Olympico είχε κερδίσει μόνο έναν από τους τελευταίους έξι αγώνες πρωταθλήματος.

Συνολικά, η Ρόμα έχει κερδίσει μόλις οκτώ από τους 20 αγώνες της στη Serie A αυτή τη σεζόν και βρίσκεται πίσω από Λάτσιο, Μπολόνια, Αταλάντα και Φιορεντίνα στον αγώνα για την ευρωπαϊκή πρόκριση.

Σε δήλωσή τους, οι ιδιοκτήτες της Ρόμα, Νταν και Ράιαν Φρίντκιν, ανέφεραν: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ζοσέ εκ μέρους όλων μας στην AS Roma για το πάθος και τις προσπάθειές του από την άφιξή του στον σύλλογο. Θα έχουμε πάντα υπέροχες αναμνήσεις από τη θητεία του στη Ρόμα, αλλά πιστεύουμε ότι μια άμεση αλλαγή είναι προς το συμφέρον του συλλόγου. Ευχόμαστε στον Ζοσέ και στους βοηθούς του ό,τι καλύτερο στις μελλοντικές τους προσπάθειες».

Το συμβόλαιό του επρόκειτο να λήξει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου και μπροστά σε αυτό το deadline, υπήρχε η διάχυτη άποψη ότι είχε ζητήσει την ανανέωσή του. Παρά τις φήμες, ωστόσο, η ιταλική ομάδα αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της με τον Πορτογάλο, ο οποίος είχε απολυθεί πέντε φορές προηγουμένως από άλλους ομίλους, με εκείνον και το επιτελείο του να φημολογείται ότι θα αποχωρήσουν άμεσα.

Κάτι που δεν φαίνεται να τον πτοεί ιδιαίτερα, αν αναλογιστούμε ότι εκτιμάται πως έχει κερδίσει ερίπου 80 εκατομμύρια λίρες μόνο από τις απολύσεις από συλλόγους στην καριέρα του, σύμφωνα με την Daily Mail.

Η Τσέλσι τον έχει πληρώσει περισσότερα από 26 εκατομμύρια λίρες, με τον Μουρίνιο να έχει κερδίσει 18 εκατομμύρια λίρες όταν έφυγε από το Στάμφορντ Μπριτζ το 2007 και 8,3 εκατομμύρια λίρες μετά τη δεύτερη απόλυση του το 2015.

Του δόθηκε επίσης αποζημίωση 17 εκατομμυρίων λιρών από τη Ρεάλ Μαδρίτης και σχεδόν 20 εκατομμύρια στερλίνες από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 – λίγους μήνες αφότου είχε υπογράψει νέο διετές συμβόλαιο μέχρι το 2020.

Ένα άτυχο 17μηνο πέρασμα στην Τότεναμ έληξε επίσης με απόλυση και μια βαρβάτη αποζημίωση 15 εκατομμυρίων λιρών. Είχε άλλα δύο χρόνια για να ολοκληρώσει τη συμφωνία του με τους Σπερς όταν του έδειξαν την πόρτα.

Η πληρωμή του από τη Ρόμα είναι πιθανό να είναι περίπου 3 εκατομμύρια λίρες, δεδομένου ότι έληγε το συμβόλαιό του στο τέλος της σεζόν.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος μάνατζερ

Οι συνολικές απολαβές του Μουρίνιο ξεπερνούν τις πληρωμές άλλων μάνατζερ. Ο Αντόνιο Κόντε, ο αντίπαλος του Πορτογάλου, θεωρείται ότι κέρδισε περίπου 37 εκατομμύρια λίρες ως αποζημίωση κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Αυτό περιλαμβάνει ένα τεράστιο ποσό 26 εκατομμυρίων λιρών όταν τον έδιωξαν από την Τσέλσι το 2018.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο Μουρίνιο διέθετε καθαρή περιουσία 100 εκατομμυρίων λιρών τον Νοέμβριο του 2021. Συγκέντρωσε την τεράστια περιουσία του χάρη στους τεράστιους μισθούς του στις ομάδες που έχει «κοουτσάρει».

Ο Μουρίνιο κέρδισε συνολικά 97,6 εκατομμύρια λίρες από τις τρεις δουλειές του στην Αγγλία, που ισοδυναμεί με πάνω από £42.000 για κάθε μέρα εργασίας, πέραν των αποζημιώσεων, ενώ στην Ρόμα έπαιρνε 6 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο.

Ο Πορτογάλος φροντισε να επενδύσει ένα μέρος των αμοιβών του, αγοράζοντας την έπαυλή του σε μια από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου, την Belgravia, για 6,5 εκατομμύρια λίρες. Το κτήμα των έξι υπνοδωματίων είχε αποτιμηθεί σε περίπου 25 εκατομμύρια λίρες το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι η αξία του θα μπορούσε να έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο από τότε. Η οικογένειά του λεγόταν ότι είχε σπίτια αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών εκείνη την εποχή, με πέντε από αυτά να βρίσκονται στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η επί 34 χρόνια σύζυγος και τα παιδιά του Μουρίνιο εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι τους στο Λονδίνο, παρόλο που αυτός εργαζόταν στην Ρόμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Μουρίνιο έχει εισπράξει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες από μισθούς και αποζημιώσεις. Κάποια από αυτά επένδυσε σε ακίνητα, αλλά ελάχιστα γνωρίζουμε για άλλες επενδύσεις οι οποίες αν έγιναν με σπουδή, κάτι που χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία του εκτός γηπέδου, θα μπορούσαν να ανεβάσουν την περιουσία του ακόμη περισσότερο.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template