Γιώργος Ρωμανιάς: Ο αγαπημένος «παππούς» των τηλεπαραθύρων

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Πόσοι από τους θεατές των «πρωϊνάδικων» της τηλεόρασης γνωρίζουν ότι ο νυν γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς είναι ένας από τους
χιλιάδες συνταξιούχους της ΔΕΗ και ακόμη περισσότερο ένας πρώην συνδικαλιστής που το κοντέρ έχει γράψει χιλιόμετρα διεκδικήσεων κάθε μορφής...Ο κ. Ρωμανιάς που από τους ΑΝΕΛ - στο κόμμα που ηγείται ο Πάνος Καμμένος- βρέθηκε σε ένα από τα πολύ κρίσιμα κυβερνητικά πόστα βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κατώφλι των 80 χρόνων αλλά παρά την ηλικία του (και τα πολλαπλά βάρη της) δεν το βάζει κάτω και δεν φαίνεται διόλου διατεθειμένος να εγκαταλείψει το παιχνίδι της δημοσιότητας – είτε στα τηλεοπτικά studios, είτε από το γραφείο του με απευθείας σύνδεση.
Αν ένα από τα βασικά του στοιχεία είναι η με κάθε τρόπο δημοσιότητα, ένα δεύτερο βασικό στοιχείο της προσωπικής του διαδρομής στα δημόσια πράγματα είναι η σχέση του με την εξουσία – την εκάστοτε εξουσία.



Από ένας ρεφορμιστής συνδικαλιστής αντιπολιτευόμενος την κυρίαρχη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ της Αλλαγής βρέθηκε λίγα χρόνια μετά να είναι ένας από τους προβεβλημένους εκπροσώπους του think tank της ΓΣΕΕ που φτιάχνουν επιχειρήματα και προσπαθούν να βρίσκουν τρόπους για την διάχυση τους στο ευρύτερο ακροατήριο. Μόνο που τα επιχειρήματά τους δεν είναι προς την πλευρά της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά υπέρ της υπεράσπισης των κεκτημένων...

Στο σημείο αυτό μια μικρή στάση. Το επίσημο βιογραφικό του που κυκλοφορεί στα social media αναφέρει τα εξής: «Ο Γιώργος Ρωμανιάς είναι οικονομολόγος και τ. δικηγόρος.

Έχει ειδικευθεί σε θέματα κοινωνικής προστασίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέως Διευθυντής Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ και κατά καιρούς Πρόεδρος Δ.Σ ή Σύμβουλος άλλων Ασφαλιστικών Ταμείων.

Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (από το 1990 μέχρι το 2011.)

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε (από το 2008 έως το 2011).

Συγγραφέας αριθμού εργασιών και αρθρογράφος έγκριτων εφημερίδων.
Έχει διατελέσει εμπειρογνώμων της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σε θέματα κοινωνικής πολιτικής (Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης) και σε θέματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΑΤΖΈΝΤΑ 2000, Ανάπτυξη του ευρωπαϊκού χώρου κλπ.) και εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σε θέματα κοινωνικής συνοχής και προϋπολογισμού.

Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Γενικών Συνελεύσεων, Ομάδων Εργασίας και ερευνών ή προγραμμάτων, συνεδρίων, ημερίδων κλπ της Διεθνούς Ένωσης Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ.
Έχει διατελέσει επίσης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση και της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Προστασία».

Αλλά, ας ξαναγυρίσουμε πίσω στο χρόνο. 
Ο κ. Ρωμανιάς ήταν ένα υψηλόβαθμό διοικητικό στέλεχος της ΔΕΗ στις δεκαετίες που κανείς δεν αμφισβητούσε τον κρατικό έλεγχο επ΄ αυτής. Εκείνες τις δεκαετίες ο σημερινός γ.γ των Κοινωνικών Ασφαλίσεων της «συγκατοίκησης» είναι ένας ρεφορμιστής συνδικαλιστής, επικεφαλής μιας ομοσπονδίας (ΟΜΕ-ΔΕΗ, ο τίτλος της) που αντιπολιτευόταν την ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ με την κυρίαρχη παρουσία της στα πράγματα της ΔΕΗ. Η διοίκηση της τελευταίας ανήκε εξ αρχής στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και στο δυναμικό της συμπεριλαμβάνονταν και οι δυνάμεις της Αριστεράς.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο πρώην συνδικαλιστής κάποια στιγμή στη δεκαετία του ΄90 μετατρέπεται σε ένα ιδιότυπο τεχνοκράτη και γίνεται η «ντουντούκα» των θέσεων της ΓΣΕΕ – που συνεχίζει να ελέγχεται από την συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο κ. Ρωμανιάς που αρχίζει να χτίζει «θέσεις» (πιάνοντας από το πρωί στασίδι στις τηλεοπτικές εκπομπές) και να διαμορφώνει διαύλους επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό μέσα από την παροχή τηλεοπτικών συμβουλών για ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα γίνεται ένας από τους βασικούς πολέμιους της μεταρρύθμισης του Τάσου Γιαννίτση.

Δεν συζητείται ότι ο κ. Ρωμανιάς ήταν από τους πρώτους που πλασαρίστηκαν στο αντιμνημονιακό κάδρο. Άλλωστε, βοήθησε σε αυτό και η θητεία του στα πρωινάδικα όπου η ατάκα δοξάζεται και αποθεώνεται ... Έτσι, η ένταξή του στο δυναμικό των ΑΝΕΛ το 2012 και η κάθοδος του στο στίβο των ευρωεκλογών φάνταζε ως η φυσική συνέχεια της προσωπικής του διαδρομής.

Αυτές τις μέρες ο κ. Ρωμανιάς με τις δηλώσεις του περί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος δίνει ...πόνο (άφθονο πόνο) στους πολιτικούς προϊσταμένους στην «πολυκατοικία της συγκατοίκησης» δηλαδή τους κ. Σκουρλέτη και Στρατούλη. πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template