Το δίδυμο Μειμαράκης-Μητσοτάκης προβλέπεται για τον δεύτερο γύρο στις εκλογές της ΝΔ

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Το δίδυμο Μειμαράκης-Μητσοτάκης προβλέπεται για τον δεύτερο γύρο στις εκλογές της ΝΔ.Εκπλήξεις και ανατροπές φέρνει στη Νέα
Δημοκρατία η ανέλπιστη συμμετοχή όσων προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα πρώτα αποτελέσματα, στον δεύτερο γύρο της 10ης Ιανουαρίου είναι πολύ πιθανό να περάσουν οι κύριοι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης. Ωστόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η διαφορά του κ. Μεϊμαράκη από τον δεύτερο να είναι τέτοια που κατόπιν συμφωνίας δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 10 Ιανουαρίου.

Με καταμετρημένο το 10% περίπου των εκλογικών τμημάτων ο κ. Μεϊμαράκης προηγείται σχεδόν με 15 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο συγκεντρώνοντας περίπου 43%.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 28% ενώ οΑπόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει περί το 20%. Κύκλοι προσκείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρούν ότι η διαφορά με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είναι πολύ μικρότερη διότι δεν έχει καταμετρηθεί ακόμη για παράδειγμα η Β΄ Αθηνών όπου ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει υψηλό ποσοστό.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο 30%. Η διαφορά είναι πολύ μικρότερη από αυτή που λέγεται και γράφεται. Πάμε στο Β΄ γύρο και θα κερδίσουμε τη ΝΔ», λένε κύκλοι του κ. Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστας λένε ότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 197 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει 16.500 ψήφους, ο Απόστολος Τζιτζικώστας 10.650, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 8.400 και ο Άδωνις Γεωργιάδης 3.050.
Η συμμετοχή νικητής των εκλογών

Οπως ανέφεραν έμπειρα στελέχη της ΝΔ η μεγάλη συμμετοχή ανέτρεψε κάθε προγνωστικό και κάθε δημοσκοπικό εύρημα, αφού η αθρόα προσέλευση νεοδημοκρατών δεν θα μπορούσε να «ελεγχθεί» από κανένα επιτελείο, αλλά αντιθέτως τα ξεπερνά κατά πολύ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 19:00 είχαν ψηφίσει πάνω από 375 χιλιάδες φίλοι και ψηφοφόροι της ΝΔ, με την τελική εκτίμηση να είναι ότι ο αριθμός όσων προσέλθουν στις κάλπες μπορεί θα ξεπεράσει τους 420 χιλιάδες ψηφοφόρους. Αριθμός που απ' όλα τα στελέχη του κόμματος και τα επιτελεία των υποψηφίων κρίνεται εντυπωσιακός.

Μετά τις 20:00 σε όσα εκλογικά κέντρα δεν υπάρχουν ουρές έχει αρχίσει ήδη η καταμέτρηση των ψήφων ενώ σε εκείνα που παραμένουν μεγάλες ουρές, οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος ενδιαφερόμενος.

Εντυπωσιακή παραμένει η συμμετοχή του κόσμου στο λεκανοπέδιο Αττικής χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υστερεί σε κάποιες άλλες περιοχές ωστόσο στην Αττική είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Σύμφωνα με τα επιτελεία των κομμάτων ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι αυτός που θα κρίνει και την τελική κατάταξη και τους δύο νικητές που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο εκτός κι αν γίνει η έκπληξη και υπάρξει μεγάλη διαφορά μεταξύ του πρώτου από τον δεύτερο και αποφασίσουν από κοινού να μην πάει το κόμμα σε έναν δεύτερο ψυχοφθόρο γύρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο twitter γνωστοποιεί στους ψηφοφόρους τρείς κάλπες χωρίς ουρές στην Αθήνα που μπορούν να ψηφίσουν:

3 κάλπες χωρίς ουρές στην Αθήνα. Στείλτο σε φίλους σου που δεν έχουν ψηφίσει ακόμα! #eklogesnd #metonKyriako

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας
Τι γίνεται από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες

Μαζικά προσέρχονται από τις 7 το πρωί στις κάλπες οι ψηφοφόροι της ΝΔ για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Είναι ενδεικτικό ότι έως τη 2 το μεσημέρι η συμμετοχή σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στη Συγγρού είχαν ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες άτομα ενώ εκτιμούν ότι ο αριθμός θα φτάσει, ίσως και να ξεπεράσει, τις 250 χιλιάδες. Εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής δόθηκε παράταση μιας ώρας στην ψηφοφορία και έτσι οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 αντί στις 7 το βράδυ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης .Η πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 10 το βράδυ.



Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιον από τους τέσσερις υποψηφίους θα ευνοήσει η μεγάλη συμμετοχή, με δεδομένο ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολης Τζιτζικώστας έχουν μεγαλύτερη απήχηση στο ευρύ κοινό, σε αντίθεση με τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Αδωνι Γεωργιάδη που απευθύνονται σε ένα πιο στενό κομματικό ακροατήριο. Βεβαιότητες όμως δεν μπορούν να υπάρχουν καθώς όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα που θα δώσει η κάλπη.

Οι υποψήφιοι έστειλαν όλοι ενωτικό μήνυμα καθώς αυτό φαίνεται να είναι και το κεντρικό στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας πάνω από την οποία πλανάται το φάντασμα της διάσπασης.

Αυτό το μήνυμα έστειλαν με δηλώσεις τους και όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας.
Μεϊμαράκης: Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ήταν ο ο τελευταίος από τους τέσσερις υποψηφίους που προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει, χαρακτηρίζοντας την ημέρα ως γιορτή για τη ΝΔ αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. «Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλος νικητής είναι η ΝΔ που με αισιοδοξία θα προχωρήσει στο μέλλον για να κατακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου», δήλωσε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ξεπεράστηκε η τεχνική αστοχία που υπήρχε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα βγούμε ενωμένοι

«Η Νέα Δημοκρατία θα βγει ενωμένη από την εκλογική διαδικασία. Καλώ τον κόσμο να έρθει να ψηφίσει. Ο τόπος χρειάζεται μια αξιόπιστη, δυνατή κεντροδεξιά παράταξη. Η επόμενη μέρα θα βρει την παράταξη ενωμένη με την δύναμη των πολιτών που έρχονται σήμερα. Το 2016 θα ειναι καλή χρονια για τη ΝΔ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο της ΝΔ στην Κηφισιά.
Αδωνις Γεωργιάδης: Μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη

«Από αύριο όλοι μαζί ενωμένοι για να φτιάξουμε μια παράταξη ισχυρή» ήταν το μήνυμα του Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ψήφισε σε εκλογικό κέντρο του Περιστερίου λίγο πριν από τις 11 το πρωί. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Γεωργιάδης είπε πως αύριο «θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί» για τη δημιουργία μιας «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» που θα πάρει σύντομα τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Δήλωσε επίσης πως η συμμετοχή θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία και ότι είναι ευτυχής για αυτό.

«Από αύριο όλοι μαζί, ενωμένοι και ισχυροί για να φτιάξουμε μια παράταξη, όπως την ονειρευόμαστε», υπογράμμισε.
Τζιτζικώστας: Σήμερα γυρίζουμε σελίδα

«Σήμερα γυρίζουμε σελίδα» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ψήφισε στις 10:00 το πρωί στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. «Τα μηνύματα που έρχονται από όλη την Ελλάδα είναι μηνύματα υψηλής συμμετοχής», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε: «Οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της ΝΔ πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε για ένα κόμμα ανοικτό, σύγχρονο, δημοκρατικό. Για μία παράταξη σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα μπορέσει σύντομα να απαλλάξει την χώρα από την σημερινή κυβέρνηση.

Σαμαράς: Να μπει ένα τέλος στην αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση

Η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η ενότητα, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, κάτι που «είναι η μεγάλη προϋπόθεση για να μπει ένα τέλος σε αυτή την αδίστακτη και ανίκανη κυβέρνηση».
Τα σενάρια διάσπασης

Παρά το γεγονός ότι οι τέσσερις υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας μιλάνε για την ενότητα της Ν.Δ. τα σενάρια και οι συζητήσεις για τη διάσπασή της και τη δημιουργία όχι ενός αλλά και δυο κομμάτων από τα σπλάχνα της πυκνώνουν.

Οι πολιτικές εξελίξεις και στη Ν.Δ. αλλά και ευρύτερα, εξαρτώνται άμεσα από το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα ή και του δεύτερου γύρου που θα γίνει, εάν χρειαστεί στις 10 Ιανουαρίου. Και αυτό διότι για να εκλεγεί σήμερα αρχηγός πρέπει να συγκεντρώσει το 50+1%, ποσοστό που θεωρείται σχεδόν απίθανο να καταγράψει ο πρώτος.

Από εκεί και πέρα έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις ότι δεν πρέπει να γίνει δεύτερος γύρος, αν και ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει ότι πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό. Οι συζητήσεις έχουν γίνει με το σκεπτικό ότι ο πρώτος θα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40% και η διαφορά του με τον δεύτερο είναι περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Μένει να φανεί εάν θα τελειώσει το βράδυ της Κυριακής η διαδικασία εκλογής στη Ν.Δ. και όλα θα εξαρτηθούν και από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη σκιά του αποτελέσματος του πρώτου γύρου. Πάντως, η σημερινή εκλογική διαδικασία γίνεται στη σκιά της δήλωσης του Βαγγ. Μεϊμαράκη ότι εάν είναι δεύτερος απόψε θα αποσυρθεί από την κούρσα και θα στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη, μια κίνηση που προκάλεσε την οργή του Απ. Τζιτζικώστα που τον κατηγόρησε για πολιτικό εκβιασμό λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Η σκιά του Καραμανλή

Πέρα από την σύγκρουση των υποψηφίων την ύστατη στιγμή, βαριά είναι η πολιτική σκιά, πάνω από τις κάλπες του Κώστα Καραμανλή, το όνομα του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των συζητήσεων, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για τα μελλοντικά του σχέδια, εάν θα επανέλθει, πως θα γίνει αυτό, εάν θα δημιουργήσει νέο κόμμα, κ.α.

Αυτό όμως που κυριαρχεί είναι και ο «πολιτικός εναγκαλισμός» μιας ομάδας των «καραμανλικών» με τον ΣΥΡΙΖΑ και η αποκάλυψη της συνομιλίας του Κ. Καραμανλή με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διαπερνά όλο το νεοδημοκρατικό σκηνικό.
To παζλ της κάλπης που θα κρίνει το αποτέλεσμα

Το σημερινό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από διάφορα κρίσιμα στοιχεία, όπως είναι τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εκλογές, τα δημογραφικά στοιχεία όσων ψηφίσουν (το ποσοστό των συνταξιούχων, των νέων, των ανέργων, κ.α.), την γεωγραφική τους προέλευση (δηλ. τι ποσοστό θα λάβει κάποιος στο Βορρά όπου έχει μεγάλη δύναμη ο Απ. Τζιτζικώστας, τι ψήφους θα πάρουν στην Αττική οι Βαγγ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης που έχουν σημαντική επιρροή), κ.α.

Aπό τη διαχείριση του αποτελέσματος που θα γίνει από τους υποψηφίους αρχηγούς θα φανεί και το τι θα γίνει την επόμενη μέρα στο πεδίο της ενότητας της Ν.Δ. Επίσης, η αυξημένη συμμετοχή σημαίνει και δυνατή πολιτική νομιμοποίηση για τον επόμενο αρχηγό.
Οι μετεκλογικές εξελίξεις και ο φόβος της διάσπασης

Το κρίσιμο για τη Ν.Δ. είναι να αντιμετωπίσει μετά τις εκλογές το πρόβλημα της πολιτικής αξιοπιστίας της και να αποτελέσει σύντομα εναλλακτική επιλογή για τον τόπο. Επίσης, το αποτέλεσμα δεν θα κρίνει μόνο την πορεία της Ν.Δ. και την διαδικασία ανασυγκρότησής της, αλλά θα καθορίσει και το επίπεδο της συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια πεδία.

Πάντως, η Ν.Δ. έφθασε στις εκλογές εν μέσω της σύγκρουσης τις τελευταίες ημέρες της καραμανλικής πτέρυγας, η οποία εκπροσωπεί τη λογική του μεσαίου χώρου και της σαμαρικής, σκληρής δεξιάς, που ζητεί μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά η τελευταία εβδομάδα ήταν μια μονομαχία των καραμανλικών που συντάσσονται με τον Βαγγ. Μεϊμαράκη και των αντικαραμανλικών που στηρίζουν, αναλόγως την ιδεολογική προσέγγιση του καθενός τους άλλους τρεις, τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αδ. Γεωργιάδη και τον Απ. Τζιτζικώστα.     πηγή











Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template