Εφοριακοί μπουμπούκια με καταθέσεις και ακίνητα σε Αθήνα-Κύπρο

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Μετά την δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του πρώην επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών, με την κατηγορία ότι έπαιρνε
«φακελάκια» κατά σύστημα, από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Βορείου Ελλάδος Αχιλλέα Ζήση , πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ασκηθούν διώξεις και σε άλλους τέως και εν ενέργεια εφοριακούς.
Πληροφορίες του mononews (ρεπορτάζ Δανάη Στρατή) αναφέρουν ότι η Εισαγγελία συγκεντρώνει νέα στοιχεία καθώς διαπιστώθηκε ότι μαζί με τον εν λόγω επιθεωρητή Δ.Μ. (το όνομα του είναι στην διάθεση του mononews.gr) δρούσαν τουλάχιστον 10 συνάδελφοι του. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ζητηθεί το άνοιγμα λογαριασμών των εφοριακών αυτών που έχουν μεγάλη περιουσία στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι ο Δ.Μ κατηγορείται ότι χρηματιζόταν προκειμένου να καλύπτει παραβάσεις επιχειρηματιών και να προχωρεί σε γενναίο «κούρεμα» των προστίμων που επιβάλλονταν. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα και το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λογοδοτήσει ενώπιον ειδικού ανακριτή. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι εφοριακοί όπως και ο επιθεωρητής (που κατά το παρελθόν προΐστατο του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης,) δρούσαν γεωγραφικά σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Εναντίον των εφοριακών έχουν κατατεθεί μηνύσεις από επιχειρηματίες.

Ο τέως επιθεωρητής

Μπορεί ο ίδιος ο Δ.Μ. να είναι πια συνταξιούχος αλλα για μία περίπου 10ετία, αρχής γενομένης από το 2003, σύμφωνα με το κατηγορητήριο εκβίαζε Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, ζητώντας διάφορα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκών φορολογικών ελέγχων, ή στην περίπτωση που είχε προηγηθεί η επιβολή προστίμων, να μεσολαβήσει για τη μείωσή τους. Η «ταρίφα» του ξεκινούσε από 10.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογα με την περίπτωση ξεπερνούσε και τις 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της έρευνας των «αδιάφθορων» του υπουργείου Οικονομικών, η οποία προκλήθηκε ύστερα από σχετική καταγγελία, κατέθεσαν τουλάχιστον 20 επιχειρηματίες, ισχυριζόμενοι ότι έπεσαν θύματά του, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο αριθμός των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 40-50.



Παράλληλα, έγινε άρση του τραπεζικού του απορρήτου και βρέθηκαν καταθέσεις μεγαλύτερες του μισού εκατομμυρίου ευρώ, που δεν δικαιολογούνται με βάση τις νόμιμες αποδοχές του, ενώ προέκυψε ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η έρευνα «έδειξε» ακόμη, ότι εμπλέκεται σε εταιρία με έδρα τη Μεγαλόνησο, νόμιμος ιδιοκτήτης της οποίας φαίνεται συγγενικό του πρόσωπο.

Παλαιότερο δημοσίευμα


Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης,αντιεισαγγελέας εφετών Αχιλλέας Ζήσης πήρε στα χέρια του το φάκελο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, για μια παλαιά υπόθεση του 2001. Προ μηνών είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί γιατί δεν έγινε καταλογισμός της οικονομικής ζημιάς σε καταδικασθέντες εφοριακούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις το ελληνικό δημόσιο.

Ο κ. Ζήσης ζητούσε να διακριβωθεί ποιοι ευθύνονται για τον μη καταλογισμό των αναλογούντων χρηματικών ποσών κι αν στοιχειοθετείται εις βάρος τους το αδίκημα της απιστίας κατά του δημοσίου. Την έρευνα χειρίζεται η επίκουρη εισαγγελέας διαφθοράς Ιωάννα Ζωγράφου ενώ σε πταισματοδίκη αναμένεται να καταθέσουν ανωμοτί όλοι οι εμπλεκόμενοι, προϊστάμενοι ΔΟΥ ,εφοριακοί υπάλληλοι, κ.α.


Κατά την εκδίκαση μιας από τις υποθέσεις παράνομης επιστροφής ΦΠΑ, πρόεδρος Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι στις παρεπόμενες ποινές δεν είχε γίνει καταλογισμός της ζημιάς στον κάθε έναν από τους κατηγορουμένους. Σύμφωνα με δικαστική πηγή, τη διαδικασία έπρεπε να κινήσουν οι κατά τόπους εφορίες, που ζημιώθηκαν από τους επίορκους υπαλλήλους τους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων. Κάποιες υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή λόγω 20ετίας.

Το σκάνδαλο με τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αποκαλύφθηκε, το 2001, ύστερα από τυχαίο έλεγχο του ΣΔΟΕ σε εταιρία της Θεσσαλονίκης που αποδείχτηκε ότι παρουσίαζε εικονικές εξαγωγές, εισπράττοντας παράνομα την επιστροφή ΦΠΑ. Όπως προέκυψε, δεκάδες άλλες επιχειρήσεις ακολουθούσαν την ίδια πρακτική αρπάζοντας δημόσιο χρήμα σε συνεργασία με εφοριακούς. Αυτές οι υποθέσεις συνεχίζουν να απασχολούν ,μέχρι σήμερα, τα δικαστήρια ενώ κάποιοι απ’ τους κατηγορούμενους κατέληξαν στη φυλακή.
Η συνολική ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.     πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template