ΜΑΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΛΕΕΙ Ο ΜΑΔΟΥΡΟ-Η Βενεζουέλα ζει χωρίς....χρήμα

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Χωρίς μετρητά αναγκάζεται να επιβιώσει η Βενεζουέλα, αφότου τα χαρτονομίσματα που περισσότερο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοί
της βγήκαν εκτός κυκλοφορίας και εκείνα που επρόκειτο να τα αντικαταστήσουν δεν ήρθαν ποτέ. Η κατάσταση πυροδότησε ένα νέο κύμα από διαμαρτυρίες και λεηλασίες, καθώς ο κόσμος είδε την έτσι και αλλιώς περιορισμένη αγοραστική του δύναμη να εξαφανίζεται εντελώς.

Ο Μαδούρο απέδωσε σε σαμποτάζ το γεγονός ότι τα υψηλότερης αξίας χαρτονομίσματα που επρόκειτο να αντικαταστήσουν τα νομίσματα των 100 μπολιβάρ δεν έφτασαν ποτέ στις τράπεζες ή στα ATMs. Δεν θέλησε όμως να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας έπρεπε να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικά εμβάσματα για τις αγορές τους, σε μία χώρα όπου σχεδόν το σύνολο της οικονομίας κινείται με μετρητά. Όσοι δεν μπορούσαν, λοιπόν, έμειναν να

κάνουν τις αγορές τους με τα έτσι και αλλιώς δυσεύρετα μικρότερα χαρτονομίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν αξίζουν ούτε ένα σεντ του δολαρίου. Με την οικονομία να παραλύει ακόμα περισσότερο, στη χώρα ξέσπασαν αναταραχές. Οι λεηλασίες επέστρεψαν στους δρόμους των πόλεων και κόσμος κατέβηκε σε διαμαρτυρίες, όταν κουράστηκε να περιμένει στην ουρά έξω από κάποιο υποκατάστημα τράπεζας για να παραδώσει τα μετρητά του.

Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα και κουνούσαν στον αέρα τα άχρηστα χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ, απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, με δακρυγόνα. Συνολικά, οι αρχές κατέγραψαν λεηλασίες σε έξι πόλεις και συνέλαβαν 32 άτομα. Ο Maduro ξάφνιασε τους πάντες την περασμένη Κυριακή, όταν ανακοίνωσε ότι το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ θα αποσυρόταν από την κυκλοφορία έως τα τέλη της εβδομάδας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με την Κολομβία και τη Βραζιλία. Όπως είπε, ήταν μια αναγκαία κίνηση για να αντιμετωπιστούν οι «μαφίες», που συσσωρεύουν τα μπολιβάρ.


Πάντως, το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ, που ήταν το υψηλότερο σε κυκλοφορία στη Βενεζουέλα, είχε φτάσει να αξίζει πλέον κάτι περισσότερο από 2 σεντς του δολαρίου, από 10 σεντς στις αρχές του χρόνου, καθώς η χώρα μαστίζεται από τον υψηλότερο πληθωρισμό του κόσμου. Ο Maduro παρουσίασε στην τηλεόραση το νέο χαρτονόμισμα των 500 μπολιβάρ, λέγοντας ότι αυτό σύντομα θα κυκλοφορούσε στην αγορά και προσφέροντας την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ για τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.
Όμως, ο κόσμος αγανάκτησε όταν τα ATMs συνέχιζαν να βγάζουν μόνο τα άχρηστα πια νομίσματα των 100 μπολιβάρ. Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας περίμεναν όλη την περασμένη εβδομάδα σε μεγάλες ουρές για να καταθέσουν τα μετρητά τους. Και καθώς τα καταστήματα σταμάτησαν να δέχονται τα 100 μπολιβάρ, ο κόσμος που ήθελε να αγοράσει τα βασικά είδη διατροφής αδυνατούσε, αφού όλα τα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα είχαν εξαντληθεί.
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template