Στη ΔΕΗ ο τσουχτερός «λογαριασμός» του συμβιβασμού

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σε καθεστώς κηδεμονίας από τις τράπεζες μπαίνει ουσιαστικά η ΔΕΗ με βάση το συμβιβασμό που πέτυχε χθες η κυβέρνηση με
τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να μην ναυαγήσει το σχέδιο Σκουρλέτη για παραμονή των δικτύων ηλεκτρισμού υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Ένας συμβιβασμός, που οδήγησε τελικώς στην έγκριση σύστασης της «Ενεργειακής Συμμετοχών» όπου θα μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ αλλά αφήνει νέες εκκρεμότητες και δημιουργεί νέα μέτωπα συντηρώντας στο τέλος την ίδια την αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση του σχεδίου της κυβέρνησης.

Η συμφωνία, όπως φάνηκε απ' τη νέα επιστολή των πιστωτριών τραπεζών στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, έχει τρία βασικά σημεία. Τα δύο αφορούν άμεσα την ίδια την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, καθώς θα πρέπει να δοθούν επιπρόσθετες εγγυήσεις και παράλληλα να εκχωρηθούν οι απαιτήσεις της από τρίτους ύψους 300 εκατ. ευρώ. Κοινώς η ίδια η ΔΕΗ αναλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος την ώρα που πασχίζει να βρει ρευστό σε σημείο που οι αναλυτές του οίκου S&P να προδικάζουν ότι εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά η ΔΕΗ να ξεμείνει από ρευστό προς το τέλος της χρονιάς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 300 εκατ. ευρώ θα προκύψουν μέσω παραχώρησης συμβάσεων με πελάτες υψηλής και μέσης τάσης (μεταξύ αυτών ακούγεται και της Αλουμίνιον της Ελλάδος) αλλά και συμβάσεων της νέας Εταιρείας Συμμετοχών. Επίσης ένα μικρό μόνο μέρος φέρεται ότι θα καλυφθεί από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του στενού δημόσιου τομέα προς τη ΔΕΗ συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Και τα πράγματα μάλλον χειροτερεύουν για τη ΔΕΗ με βάση τη συμφωνία για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Συγκεκριμένα απ' την επιστολή των τραπεζών χθες προκύπτει ότι οι τράπεζες θα εξετάσουν τη χορήγηση μεσοβραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης ...«με εξασφάλιση ισόποσης εκχώρησης απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών της καθώς και λοιπούς όρους που θα συμφωνηθούν». Εν ολίγοις για να ικανοποιηθεί αυτή τη στιγμή το αίτημα της ΔΕΗ για νέο δάνειο 200 εκατ. ευρώ θα πρέπει ουσιαστικά να προεξοφλήσει το ποσό εκχωρώντας απαιτήσεις που έχει από πελάτες της.

Σε ανακοίνωση της προς το Χρηματιστήριο Αθηνών η ΔΕΗ διευκρινίζει πως «εξετάζεται από τα εμπλεκόμενα μέρη ως εξασφάλιση του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ από τις ελληνικές τράπεζες, η παροχή εταιρικών εγγυήσεων από την Ενεργειακή Συμμετοχών προς τις τράπεζες. Σε περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν να καλύψουν το ποσό των € 300 εκατ., θα εξετασθούν και άλλες εξασφαλίσεις όπως η εκχώρηση απαιτήσεων πελατών». Επίσης τονίζει ότι «η ενεχυρίαση απαιτήσεων εξετάζεται στο πλαίσιο δυνατότητας της ΔΕΗ να χρησιμοποιήσει στοιχεία του ενεργητικού της για να ενισχύσει την ρευστότητά της, διατηρώντας παράλληλα την κυριότητά τους» και υπενθυμίζει πως «το ανεξόφλητο υπόλοιπο του υφιστάμενου Κοινοπρακτικoύ Ομολογιακού Δανείου με τις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε €1.476 εκατ. στις 31.12.2016 και η λήξη του Δανείου είναι τον Απρίλιο του 2019».

Το τρίτο σημείο της συμφωνίας με τις τράπεζες έχει να κάνει με το ίδιο το σχεδιασμό της κυβέρνησης, αφού κάνει σαφές ότι είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού «με γνώμονα την ανάγκη για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου», της απομάκρυνσης δηλαδή του σχεδίου για 100% πώληση του ΑΔΜΗΕ που προβλέπει το μνημόνιο σε περίπτωση που αποδειχθεί μη εφαρμόσιμο το σχέδιο Σκουρλέτη.

Ωστόσο και εδώ υπάρχει μία σημαντική σημείωση με το χαρακτήρα της επιφύλαξης: «Ευνόητο ότι όλα τα παραπάνω τελούν υπό την έγκριση των αρμοδίων εσωτερικών οργάνων της κάθε τράπεζας, καθώς και των εποπτικών αρχών».

Το σήριαλ της "ελεγχόμενης" από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ όμως δεν έχει τελειώσει και δεν εξαρτάται μόνο από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Οι τελευταίες που οδήγησαν σε μια ιδιότυπη οικονομική ομηρεία τη διοίκηση της ΔΕΗ εξασφάλισαν τα συμφέροντα τους αλλά υπάρχει στο παιχνίδι και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών που εξακολουθεί να δυσανασχετεί με τις επιλογές και τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης Τσίπρα και απαιτεί σε κάθε ευκαιρία και μέχρι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να επανεξετασθούν από μηδενική βάση η σχέση της ΔΕΗ με τον ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα δεν είναι σαφές εάν με αυτή τη συμφωνία ικανοποιούνται και άλλοι δανειστές της επιχείρησης, όπως ξένες τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και οι επενδυτές που συμμετείχαν στα δύο ομόλογα της ΔΕΗ. Επίσης η συμφωνία ακουμπά πτυχές του άλλου σκέλους της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, αυτό της εισόδου της China State Grid ως στρατηγικού επενδυτή με μερίδιο 24%. Και αυτό καθώς αυτόματα επηρεάζεται η αποτίμηση βάσει της οποίας είχε στηριχθεί η προσφορά 320 εκατ. ευρώ της κινεζικής εταιρείας. newmonew.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template