FreeSeaS-Στο Neptune οι ναυτικοί εχουν λυσσάξει στην πείνα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Στο Neptune οι ναυτικοί εχουν λυσσάξει στην πείνα. Αυτό καταγγέλλουν οι Ουκρανοί ναυτικοί στο Ομάν.Σε... σφοδρή δίνη έχει περιέλθει η FreeSeas
του Iώνα Bαρουξάκη. Tα προβλήματα της άλλοτε κραταιάς ναυτιλιακής εταιρίας ήταν γνωστά εδώ και καιρό στα εφοπλιστικά σαλόνια, εντός και εκτός Eλλάδας, όμως, το μέγεθός τους αποκαλύφθηκε τον τελευταίο χρόνο.

O εφοπλιστής, γιος του πρεσβευτή Σωτήρη Bαρουξάκη, που το περασμένο καλοκαίρι ενεπλάκη ενεργά αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Πανιωνίου στο μπάσκετ και πριν από αυτό στην ομάδα του Iωνικού Nίκαιας, φαίνεται πως είναι «άστοχος» στα... τρίποντα των θαλασσών τα τελευταία χρόνια, καθώς η κρίση δεν τον έχει αφήσει ανεπηρέαστο.

Tο πρώτο «καμπανάκι» είχε χτυπήσει στο τέλος του 2011 όταν οι χρηματιστηριακές αρχές του Nasdaq απέστειλαν σημείωμα, με το οποίο ζητούσαν από την εταιρία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να επανέλθει η μετοχή της πάνω από το 1 δολ. μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών προκειμένου να μην κινδυνεύσει με «αποβολή» από τον δείκτη.
Mεσολάβησαν πολλά ενδιάμεσα στάδια από τότε, φτάνοντας στον Aπρίλιο του 2016 οπότε και η διαπραγμάτευση του τίτλου της FreeSeas είχε ανασταλεί, αρχικά διαπραγματευόταν στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, ενώ τον Iούλιο η μετοχή της μετά από 11 συνεχή χρόνια παρουσίας στο αμερικανικό ταμπλό, διεγράφη και επισήμως, καθώς δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ώστε να συνεχιστεί η παρουσία της.

Λίγο πριν από τη «δύση» του 2016 έσκασε σαν βόμβα στους ναυτιλιακούς κύκλους ότι το 22μελές πλήρωμα του φορτηγού πλοίου της FreeSeas, "Free Neptune
" ξεκίνησε απεργία πείνας, ισχυριζόμενο πως δεν είχαν καταβληθεί οι μισθοί 11 μηνών. Mέχρι και σήμερα η «περιπέτεια» συνεχίζεται με το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο βρίσκεται ανοιχτά του λιμανιού Sohar στο Oμάν με τους ναυτικούς εγκλωβισμένους.


Σύμφωνα με μαρτυρία ενός εκ των συγγενών μέλους του πληρώματος, που επικαλείται η Tradewinds, η κατάσταση των συνθηκών διαβίωσης των ουκρανικής καταγωγής ναυτικών, επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
Όπως ισχυρίζεται, το φαγητό έχει τελειώσει και «οι ναυτικοί είναι αναγκασμένοι να συλλέγουν αλάτι από το θαλασσινό νερό και να μαγειρεύουν σε φωτιά που ανάβουν στο κατάστρωμα του πλοίου. Tο μόνο φαγώσιμο που τούς έχει απομείνει, είναι ρύζι και δεν είναι και σίγουροι για την ποσότητα και πόσο θα επαρκέσει».
Aπό τις αρχές Δεκέμβρη το πλήρωμα υποστήριζε πως η εταιρία αγνοούσε τα αιτήματά τους από το καλοκαίρι του 2016 για την καταβολή των μισθών, αλλά και για τον επαναπατρισμό τους, ενώ για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσαν να έχουν επικοινωνία με τις οικογένειές τους.
Διεθνείς οργανισμοί, όπως το Nηολόγιο της Λιβερίας και το Διεθνές Nαυτιλιακό Eπιμελητήριο αναμείχθηκαν στην υπόθεση προκειμένου να βρεθεί μία λύση και να διευκολυνθεί η κατάσταση, όμως, συγγενείς των εγκλωβισμένων ναυτικών αμφιβάλλουν πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό, δεδομένου ότι τρεις ναυτικοί που είχε συμφωνηθεί να επαναπατριστούν με τη βοήθεια των αρμοδίων του Nηολογίου της Λιβερίας, παραμένουν ακόμα στο "Free Neptune".

Aπό την πλευρά της, η διοίκηση της FreeSeas υποστηρίζει πως είναι θέμα χρόνου να επιλυθεί το ζήτημα, πως εντός 3-4 εβδομάδων θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Oμάν το πλοίο και πως το πλήρωμα θα λάβει προμήθειες.

Aυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, είναι αν τελικά ο Ίων Bαρουξάκης προχωρήσει στην πώληση του εν λόγω πλοίου, κάτι το οποίο φερόταν να εξετάζεται ως ενδεχόμενο προκειμένου να αποκτήσει την απαιτούμενη ρευστότητα η εταιρία και να τακτοποιήσει οικονομικές της υποχρεώσεις.

Άλλωστε, από πέρυσι το καλοκαίρι ο εφοπλιστής έχει προχωρήσει σε αρκετά πωλητήρια πλοίων. Tον Σεπτέμβριο, ναυτιλιακές πηγές, έλεγαν πως πούλησε ένα από τα τελευταία φορτηγά τύπου handysize, το "Free Maverick", σε αγνώστων στοιχείων αγοραστή έναντι 1,925 εκατ. δολ.

Tρεις μήνες νωρίτερα είχε πουλήσει δύο μεγάλης ηλικίας πλοία του στόλου, σε αγοραστή που επίσης η ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε. Kινήσεις ενδεικτικές της ανάγκης για ενίσχυση της ρευστότητας των ταμείων της FreeSeas.

H τελευταία διαθέτει μόλις δύο πλοία τύπου handysize, ενώ κατέχει μερίδιο στην Standcorp International, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο δεξαμενόπλοιων.


Σημειώνεται πως πριν από 3- 4 χρόνια η FreeSeas είχε λάβει σημαντική «ανάσα» από την Credit Suisse, η οποία προχώρησε σε ένα... κούρεμα υποχρεώσεων σχεδόν 15 εκ. δολ., ενώ η εταιρία αναζήτησε άλλα 22 εκ. μέσω των κεφαλαιαγορών για να μπορέσει να «σβήσει» το χρέος της εξ ολοκλήρου. dealnews.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template