Coaching και η Μαιευτική τέχνη του Σωκράτη.

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Coaching και η Μαιευτική τέχνη του Σωκράτη. Το Coaching, προέρχεται και έχει την αφετηρία του από τη διαλεκτική μέθοδο και μαιευτική τέχνη του μεγάλου
Έλληνα Φιλοσόφου ,του Σωκράτη
O Σωκράτης γεννήθηκε το 470 π.Χ. Ο πατέρας του λεγόταν Σωφρονίσκος και ήταν γλύπτης και η μητέρα του λεγόταν Φαιναρέτη και ήταν μαία. Ο Σωκράτης προσπαθούσε, ενισχυμένος από ένα χρησμό του Μαντείου των Δελφών, να ξυπνήσει τους συμπολίτες του από τη διανοητική αδράνεια και να τους οδηγήσει να σκεφτούν για το νόημα της ζωής και για το καλό τους, 


Έβαζε δηλαδή τους ανθρώπους σε μια έντονη εσωτερική ανησυχία και σε ένα εσωτερικό προβληματισμό, έτσι ώστε να «έχουν γεννητούρια» και να δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους. 
Ο Σωκράτης με τη μέθοδό του δοκίμαζε τους ανθρώπους, καθώς και τον ίδιο τον εαυτόν του. 

Τη διαλεχτική μέθοδο, όπως την είπαν, την ασκούσε με τη συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο και με τη μαιευτική του τέχνη ζητούσε να ξαναγεννήσει μέσα στους ανθρώπους όχι τόσο εννοιολογικά στοιχεία παρά την ορμή για το καλό, το καλύτερο εγώ τους.

Ο Σωκράτης δεν μονοπωλούσε ποτέ τη συζήτηση, και συχνά η άλλη πλευρά ήταν εκείνη που έλεγε τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της συνομιλία και της εσωτερικής αναζήτησης. Η συζήτηση προχωρούσε κυρίως με τη μέθοδο των ερωτήσεων και αποκρίσεων, δηλαδή με έξυπνες ερωτήσεις ο Σωκράτης έβγαζε συμπεράσματα και έφερνε στο φως τις σκέψεις του συνομιλητή του. 

Ο ίδιος ο Σωκράτης, σε μετάφραση, για τη μαιευτική στο διάλογο του Πλάτωνα, το Θεαίτητο, λέει : “ η δική μου μαιευτική έχει όλα τ’ άλλα που έχουν οι μαίες, όμως έχει και διαφορές: πρώτα-πρώτα ασκώ τη μαιευτική σε άντρες κι όχι σε γυναίκες· και ύστερα, την ώρα της γέννας εξετάζω τις ψυχές κι όχι τα σώματά τους”. 
H Μαιευτική του Σωκράτη είναι μια τέχνη, είναι μια βιωματική προσέγγιση, που με τις κατάλληλες ερωτήσεις κέντριζε το συνομιλητή του, για να φθάσει σε γνώσεις που ήδη θεωρούσε ότι έχει μέσα του εκ των προτέρων. 

Όπως η μαία, , εκμαιεύει το παιδί από την κοιλιά της μάνας του, έτσι και ο Σωκράτης γιός της μαίας έβγαζε από το συνομιλητή του ό, τι εκείνος είχε μέσα του, δηλαδή τις γνώσεις, χωρίς να το γνωρίζει συνειδητά. 
Η μαιευτική τέχνη αποσκοπούσε στο να ωθήσει το άτομο να διατυπώσει μία γενική γνώμη και να αποδείξει σταδιακά κατά τη ροή της συζήτησης ότι αυτή η γνώμη είναι ανεπαρκής. 
Το άτομο τότε αναγκαζόταν να διατυπώσει μία άλλη δεύτερη , τρίτη γνώμη που στην ουσία ανακατασκεύαζε την προηγούμενη φτάνοντας πιο κοντά στην αλήθεια. Αναμφίβολα, η αξία αυτής της σωκρατικής τέχνης αποσκοπούσε στην παρουσίαση των συγκεχυμένων αντιλήψεων ή αποδυναμωτικών πεποιθήσεων και τελικά στην αποτροπή και εκρίζωσή τους. 

Ο life coach χρησιμοποιώντας κατάλληλα εργαλεία μαιευτικής τεχνικής εστιάζει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και στην λύση προβλημάτων για να πάει το άτομο εκεί που επιθυμεί με βάση τις δικές του γνώσεις αξίες και αρχές ,χωρίς να του λέει τι να κάνει και με σκοπό να πετύχει το ίδιο τους προσωπικούς του στόχους.
Η μαιευτική τέχνη αποτελεί άλλη μια μεγάλη κληρονομία όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά για όλη τη ανθρωπότητα που πασχίζει εναγωνίως για την εξέλιξη και ανάπτυξη της .

Ζουλινάκη Στέλλα
business life coach και σύμβουλος επιχειρήσεων και ασφαλίσεων.
http://feelsafe-insurance.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template