Θρίλερ με την Ιταλία: Στέλνει ή όχι φρεγάτα στην Κύπρο – ΕΝΙ: «Δεν θα περιμένουμε για πολύ»

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Στην αποστολή φρεγάτας στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ όπου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει τις επόμενες δοκιμαστικές το
Saipem 12000 της ENI φαίνεται να αποφάσισε η Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα ιταλικά ΜΜΕ. 
Ωστόσο, επισήμως οι ιταλικές διπλωματικές πηγές διαψεύδουν την είδηση, δηλώνοντας πως προς το παρόν προσπαθούν να λύσουν μέσω της διπλωματίας το πρόβλημα που έχει προκύψει με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Ιταλικών ΜΜΕ, η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς εντολές η φρεγάτα να μην έρθει σε καμία εμπλοκή με τουρκικά πλοία, που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα παρεμποδίζουν το ιταλικό γεωτρύπανο.
Η Ιταλία δεν επιθυμεί να κλιμακωθεί η ένταση με την Τουρκία, ωστόσο θέλει να δείξει πως ενδιαφέρεται και η ίδια για την εξέλιξη των ερευνών.
Αντίθετα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικοινώνησε με ιταλική διπλωματική πηγή, επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στις διπλωματικές διεργασίες. Η διπλωματική πηγή σχολίασε πως δεν έχει πληροφόρηση για αποστολή φρεγάτας στην περιοχή.



Είπε ακόμη πως είναι σημαντικό να αφεθούν οι κυβερνήσεις να εργαστούν, προσθέτοντας πως «είναι μια πολύ περίπλοκη και ευαίσθητη κατάσταση».

Σημείωσε πως αυτό που υφίσταται είναι η NAVTEX της Τουρκίας, η οποία δεν επιτρέπει τις δραστηριότητες σε ένα μεγάλο τμήμα της θάλασσας, περιλαμβανομένης της περιοχής στην οποία κατευθύνεται το SAIPEM 12000.

Εξάλλου διπλωματική πηγή στη Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει επίσημα τις κινήσεις που γίνονται από ιταλικής πλευράς, αλλά δεν επιθυμεί να τις σχολιάσει.
H προειδοποίηση της ENI

Την ίδια ώρα, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ENI μιλά ξεκάθαρα για τουρκικές παρεμβάσεις στην πλατφόρμα της Eni. Ο Claudio Descalzi τονίζει, μάλιστα, ότι η ένταση έχει αυξηθεί για λόγους πολιτικής και σχετίζονται με το που βρίσκεται το γεωτρύπανο της εταιρείας.



Ο Descalzi, μιλώντας στην τηλεόραση της Rai, σημείωσε ότι η Eni έχει προχωρήσει και σε άλλες «παρόμοιες» γεωτρήσεις χωρίς να υπάρξουν ενοχλήσεις από την τουρκική πλευρά, γεγονός που υποδεικνύει ότι αυτή τη φορά η ένταση κλιμακώνεται για άλλους λόγους.

«Περιμένουμε. Φυσικά, δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα», τ
όνισε, εξηγώντας ότι το γεωτρύπανο βρίσκεται σε κυπριακά ύδατα και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η διαφορά δεν αφορά εμάς, αλλά την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Eni.    πηγή
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template