Θα σας κλέψει το ChatGPT τη δουλειά; Τα 10 επαγγέλματα που κινδυνεύουν περισσότερο

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023


Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε, τον περασμένο Νοέμβριο, το ChatGPT της OpenAI έχει χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη cover letters σε βιογραφικά, για τη συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου και για αρκετές εργασίες φοιτητών.
Η Google διαπίστωσε ότι θεωρητικά, θα προσλάμβανε το bot για μια θέση προγραμματιστή εάν μπορούσε να περάσει από συνέντευξη και υπάλληλοι της Amazon που δοκίμασαν το ChatGPT βρήκαν ότι κάνει «πολλή καλή δουλειά» στο να απαντά τις ερωτήσεις προς την εξυπηρέτηση πελατών.

Βέβαια, έχει διαπιστωθεί ότι το ChatGPT μπορεί να δώσει λανθασμένες απαντήσεις, να κάνει λάθη σε βασικές μαθηματικές πράξεις και να διασπείρει παραπληροφόρηση.

Έτσι, ενώ μια μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είχε βρει ότι το 47% των επαγγελμάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν από ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα 20 χρόνια, στην πράξη, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά.

Η Anu Madgavkar, partner του McKinsey Global Institute, εξήγησε στο Business Insider ότι η ανθρώπινη κρίση απαιτείται ακόμα σε αυτές τις τεχνολογίες, ώστε να αποτραπούν τα λάθη και οι προκαταλήψεις. «Πρέπει να βλέπουμε αυτά τα πράγματα σαν εργαλεία ενίσχυσης της παραγωγικότητας και όχι σαν υποκατάστατα (του ανθρώπου)», σημειώνει.


Το Business Insider μίλησε με ειδικούς για να βρει τα επαγγέλματα στα οποία οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη:

· Τεχνολογία (Coders, προγραμματιστές υπολογιστών, software engineers, data analysts)

Οι επαγγελματίες αυτοί είναι περιζήτητοι, όμως κινδυνεύουν από την τεχνητή νοημοσύνη, γιατί εργαλεία σαν το ChatGPT είναι καλά στο να χειρίζονται νούμερα με σχετική ακρίβεια. Μάλιστα εταιρείες όπως η OpenAI σκέφτονται να αντικαταστήσουν μερικούς μηχανικούς λογισμικού με AI. Όμως, ο Oded Netzer, καθηγητής του Columbia Business School, πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους coders αντί να τους αντικαταστήσει.
· Μέσα μαζικής ενημέρωσης (διαφήμιση, δημιουργία περιεχομένου, δημοσιογραφία)

Οι ειδικοί λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, είναι καλή στο να γράφει περιεχόμενο και μπορεί να το κάνει «πιο αποδοτικά από τον άνθρωπο». Και αυτό γιατί το AI μπορεί να διαβάσει, να γράψει και να κατανοήσει δεδομένα από κείμενο πολύ καλά. Ο οικονομολόγος Paul Krugman έχει γράψει σε άρθρο του στους New York Times ότι το ChatGPT μπορεί να κάνει εργασίες όπως η μετάδοση νέων και η συγγραφή καλύτερα από τον άνθρωπο. Ήδη, το BuzzFeed έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία της OpenAI για να δημιουργήσει περιεχόμενο.

· Νομικά επαγγέλματα (βοηθοί δικηγόρου)

Όπως και πολλοί δημοσιογράφοι, οι βοηθοί δικηγόρου καλούνται να διαχειριστούν μεγάλες ποσότητες πληροφοριών, να συνθέσουν όσα έμαθαν και, στη συνέχεια, να κάνουν όλα αυτά «εύπεπτα», σε ένα σύντομο κείμενο. Συνεπώς, οι ρόλοι τους προσφέρονται για αυτοματοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος βαθμός ανθρώπινης κρίσης δεν θα είναι αναγκαίος, για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς ζητά ένας πελάτης ή εργοδότης.
· Ανάλυση έρευνας αγοράς

Οι αναλυτές έρευνας αγοράς είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή δεδομένων, τον εντοπισμό τάσεων μέσα στα δεδομένα και την αξιοποίηση αυτών των ευρημάτων για τον σχεδιασμό διαφημιστικών καμπανιών. Πρόκειται για πράγματα που μπορεί να χειριστεί η τεχνητή νοημοσύνη.

· Δάσκαλοι

Οι δάσκαλοι στις αγγλόφωνες χώρες φοβούνται ότι οι μαθητές τους χρησιμοποιούν το ChatGPT για να κάνουν τα σχολικά τους καθήκοντα, όμως σύμφωνα με το Business Insider, θα έπρεπε να ανησυχούν ότι θα τους πάρει τη δουλειά. Σύμφωνα με ειδικούς, το ChatGPT μπορεί εύκολα να διδάξει σε μια τάξη ήδη. Πράγματι, έχει κάποια κενά στις γνώσεις του, όμως αυτό μπορεί εύκολα να διορθωθεί.

· Επαγγέλματα του finance

Οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές, οι προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι και άλλες δουλειές στο personal finance απαιτούν τη διαχείριση σημαντικών ποσοτήτων αριθμητικών data. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να εντοπίσει τάσεις στις αγορές, να διαπιστώσει ποιες επενδύσεις ενός χαρτοφυλακίου αποδίδουν καλύτερα ή χειρότερα και να «ψάξει» στα οικονομικά στοιχεία εταιρειών για να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες.

· Traders

Πολλοί ρόλοι trader στη Wall Street και στα άλλα χρηματιστήρια μπορεί να επηρεαστούν από το ΑΙ. Στις θέσεις αυτές, οι junior traders συνήθως προσλαμβάνονται μόλις αποφοιτήσουν και περνούν τα επόμενα 2-3 χρόνια κάνοντας τη δουλειά ενός «ρομπότ», δηλαδή γράφοντας νούμερα στο Excel και φτιάχνοντας οικονομικά μοντέλα. Αυτό είναι κάτι που μπορεί εύκολα να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη.

· Graphic designers

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης εκτιμάται ότι θα πλήξει οικονομικά όσους πληρώνονται για να δημιουργούν και να επεξεργάζονται εικόνες, ειδικά για εκείνους που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις.
· Λογιστές

Οι λογιστές θεωρούνται γενικά ένα επάγγελμα με σταθερότητα, όμως δεν αποκλείεται να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

· Θέσεις στην εξυπηρέτηση πελατών

Σε πολλές εταιρείες, η εξυπηρέτηση πελατών είναι ήδη ένα ρομπότ, όμως η τάση αυτή αναμένεται να διευρυνθεί. Μελέτη του 2022 της Gartner προέβλεψε ότι τα chatbots θα αποτελούν το βασικό κανάλι για την εξυπηρέτηση πελατών για 1 στις 4 εταιρείες έως το 2027.

moneyreview.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template