Επιστροφή στη Ρόδο...

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012


 Η πρώτη εικόνα που βλέπει κανείς από το παράθυρο του αεροπλάνου, καθώς προσγειώνεται στη Ρόδο, είναι μια ακτογραμμή κατειλημμένη από εντυπωσιακά σε μέγεθος ξενοδοχεία. Εδώ πραγματικά καταλαβαίνεις τι σημαίνει τουρισμός μεγάλης κλίμακας με ξενοδοχεία που αριθμούν τετραψήφιο αριθμό κλινών, πακέτα all inclusive και συμφωνίες με tour operators. Παρά όμως την οικονομική κρίση, που μεταφράστηκε σε μείωση αφίξεων γύρω στο 8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά με ενδείξεις ανάκαμψης για την υπόλοιπη σεζόν, η Ρόδος παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Οχι μόνο γιατί προσφέρει φθηνό μαζικό τουρισμό, όπως οι περισσότεροι πιστεύουν, αλλά και για την πληθωρικότητα και τα μοναδικά θέλγητρά της. Με σημαντικότερο βέβαια τη μεσαιωνική πόλη, που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Καθώς μπαίνουμε στην πόλη από την εντυπωσιακότερη πύλη της, τη Θαλασσινή ή Πύλη του Λιμανιού, και ιδιαίτερα εάν τύχει την ίδια ώρα να έχει φτάσει ένα τυπικό κρουαζιερόπλοιο με ύψος δεκαώροφης πολυκατοικίας, αναπόφευκτα θα νιώσουμε συμπτώματα... ασφυξίας. Δεν πρέπει όμως να μας αποθαρρύνουν. Οι εφήμεροι επισκέπτες κατευθύνονται στην οδό Σωκράτους, τον τουριστικό δρόμο, τον οποίο αξίζει να περιδιαβούμε αφού το κρουαζιερόπλοιο αποπλεύσει. Τότε όλα τα ρολά των καταστημάτων με τα φθηνά σουβενίρ και τα κινεζικά τσίγκινα κοσμήματα κλείνουν κι εμείς εύκολα θα ανακαλύψουμε τα λιγοστά μαγαζιά παλαιάς κοπής που έχουν απομείνει στην εμπορικότερη συνοικία της Παλιάς Πόλης: το τουρκικό καφενείο και το καφεκοπτείο του Μιχάλη Καμπέρη στη Σωκράτους, το κουρείο του Ευγένιου Παπασάββα στην Πλάτωνος και το σιδεράδικο του Μουσταφά Μερτζιμέκ στην Πυθαγόρα.



Η Παλιά Πόλη της Ρόδου είναι απόλυτο σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας. Για να αποσαφηνίσουμε τις αδρές γραμμές του ψηφιδωτού των ιστορικών περιόδων και των εθνοτήτων που πέρασαν από εκεί, δεν αρκεί μόνο μία μέρα. Μεσαιωνικά κτίρια, τζαμιά, η εβραϊκή συναγωγή, βυζαντινές εκκλησιές καθιστούν δύσκολο το σχεδιασμό ενός περιπάτου που θα συμπεριλάβει όλα τα σημαντικά μνημεία σε μια πόλη που εκτείνεται σε 800 τ.χλμ. Υπάρχουν όμως σημεία που αξίζει να σημειώσουμε και να απολαύσουμε. Ψηλά στη Σωκράτους, το εντυπωσιακό τζαμί του Σουλεϊμάν και την τουρκική βιβλιοθήκη Αχμέτ Χαβούζ, αλλά και το τουρκικό εγκαταλελειμμένο σχολείο νεοκλασικού ρυθμού μαζί με τον Πύργο του Ρολογιού. Στην πλατεία Αρίωνος, το εν ενεργεία Γενί Χαμάμ και το τζαμί του Σουλτάν Μουσταφά, όπου ακόμα τελούνται οι μουσουλμανικοί γάμοι.

Εκεί κοντά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, προστάτη της πόλης (σίγουρα θα βρούμε λίγη φρέσκια φανουρόπιτα), και στην πίσω πλευρά η πλατεία Δωριέως, με τους μεγάλους φουντωτούς φίκους και το εγκαταλελειμμένο, αλλά εντυπωσιακό, τζαμί του Ρετζέπ πασά. Επίσης, το κτίριο της Καστελανίας, του Εμποροδικείου της ιταλοκρατίας, που σήμερα φιλοξενεί τη δημοτική βιβλιοθήκη και το Αρχείο Δωδεκανήσου. Τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του Κάστρου, τον καθεδρικό των Λατίνων στην οδό Αμπελακίου, λίγο πιο κάτω την Παναγία του Μπούργκου, τη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της Ρόδου, μέσα από την οποία περνούσε κάποτε δρόμος, όπως και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, ο μιναρές της οποίας συνυπάρχει με την εκκλησία, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο. Στην πύλη D'Amboise οι υπαίθριοι ζωγράφοι, επαγγελματίες στην πλειονότητά τους -ένα αξιοθέατο οι ίδιοι-, θα μας απαθανατίσουν με τα πινέλα τους.

Ομως, η περιτειχισμένη πόλη δεν είναι μόνο αξιοθέατα. Κατοικείται αδιάλειπτα και το μόνο που αλλάζει ανά τους αιώνες είναι η σύνθεση του πληθυσμού της. Η τελευταία αλλαγή συνέβη τη δεκαετία του '90, όταν πολλοί αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν, ενώ άλλοι, καινούργιοι, κατέφθασαν. Επρόκειτο κυρίως για παλαιότερους κατοίκους που οδηγούνταν από τη νοσταλγία, αλλά και για αρκετούς ξένους, που το θεώρησαν καλή επένδυση. Ακολουθώντας το λαβύρινθο από στενάκια στα νότια της πόλης, θα γνωρίσουμε τις ζωντανές γειτονιές, που δεν θυμίζουν τίποτε από το τουριστικό της κέντρο. Μυρωδιές από φρεσκομαγειρεμένο φαγητό, ήχοι από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, συζητήσεις, ανοιχτές πόρτες, πιτσιρικάδες που παίζουν, σπιτονοικοκυρές που σε σταματούν για να σε τρατάρουν, αλλά και μαγαζάκια που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες: κρεοπωλεία, παντοπωλεία, ακόμη και σπίτια με «κόκκινα φώτα» υπάρχουν σε αυτή την πλευρά της πόλης.

Δεν νοείται επίσκεψη στην Παλιά Πόλη χωρίς να περάσουμε από τον πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό δρόμο της Ευρώπης: την Οδό Ιπποτών. Κατά μήκος της βρίσκονται τα καταλύματα των γλωσσών, κάτι μεταξύ ξενοδοχείου και λέσχης για τους ιππότες της ίδιας εθνικότητας, που σήμερα, διατηρημένα σχεδόν ανέπαφα, στεγάζουν δημοτικούς φορείς, ινστιτούτα, την Αρχαιολογία, ακόμη και σπίτια. Είναι όμορφη αυτή η πόλη. Δεν είναι μόνο οι μουσειακές μνήμες τόσων αιώνων που φωλιάζουν ανάμεσα στους πορώδεις τοίχους και στα βοτσαλωτά σοκάκια. Είναι και το ότι εδώ υπάρχει πραγματική ζωή.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ

Αφάντου (18 χλμ. από την πρωτεύουσα). Αμμουδιά 3 χλμ. με οργανωμένα και λιγότερο οργανωμένα σημεία και παραλιακές ταβέρνες.
Τσαμπίκα (26 χλμ. από την πρωτεύουσα). Ο παράδεισος των παιδιών, με ρηχά νερά, ψιλή άμμο και θαλάσσια σπορ.
Γεννάδι (63 χλμ. από την πρωτεύουσα). Αχανής παραλία με βαθιά νερά, την οποία προτιμούν περισσότερο νεαρές ηλικίες, για τα beach bars και τις απόμερες γωνιές.
Πρασονήσι (95 χλμ. από την πρωτεύουσα). Δύο πανέμορφοι όρμοι με αντίθετο προσανατολισμό προσφέρουν από τη μια γαλήνια νερά και από την άλλη τεράστια κύματα για τους λάτρεις του σερφ.
Στο δρόμο προς την Κατταβιά θα βρείτε τις «κρυφές» -και φυσικά χωρίς οργάνωση- παραλίες του νησιού. Είναι η αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου και ο μοναχικός Μαύρος Κάβος με άμμο και κέδρα.
Η πρόσβαση μέσα από ένα δίκτυο χωματόδρομων είναι δύσκολη και απαιτεί τετρακίνητο όχημα. Λιγότερο γνωστή είναι και η παραλία Φούρνοι στο χωριό Μονόλιθος (78 χλμ. από την πρωτεύουσα) με μικρές παραλίες ανάμεσα σε θεαματικούς βράχους.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ



Πέριξ της Παλιάς Πόλης, το παλαιό ενυδρείο, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1934, το ναό του Πύθιου Απόλλωνα, που βρίσκεται στο λόφο του Μόντε Σμιθ και προσφέρει εξαιρετική θέα, το εξαιρετικά ανακαινισμένο Ξενοδοχείο των Ρόδων στο Νιχώρι, χτισμένο την περίοδο της ιταλοκρατίας, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, καθώς και έναν περίπατο στο πάρκο Ροδίνι.
Στον όρμο της Καλλιθέας τα ανασκευασμένα ιαματικά λουτρά, όπως και τα παραδοσιακά σπίτια με τις πολύχρωμες προσόψεις στo χωριό Κοσκινού.
Την Κοιλάδα των Πεταλούδων, τον γνωστό βιότοπο, σπάνιας οικολογικής αξίας, όπου ζουν οι πεταλούδες της συνομοταξίας Panaxia quadripunctaria.
Τους αγγειοπλάστες στον παραδοσιακό οικισμό του Αρχαγγέλου. Στην ευρύτερη περιοχή, τη Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, η οποία θεωρείται θαυματουργή για τις άτεκνες γυναίκες και γι' αυτόν το λόγο θα δείτε δεκάδες κέρινα ομοιώματα μωρών ως αφιερώματα, αλλά και τις ειδυλλιακές Επτά Πηγές.
Την «κυκλαδίτικη» Λίνδο με τα καπετανόσπιτα και την αρχαία ακρόπολη.
Στην Κάμειρο τον αρχαιολογικό χώρο, το γραφικό λιμανάκι Φάνες, καθώς και τα παραδοσιακά -λιγότερο τουριστικά- χωριά Σάλακος και Ελεούσα.



ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Αεροπορικώς σε 1 ώρα από την Αθήνα με την Οlympic Air (www.olympicair.com, T/801 8010101) και την Aegean Airlines (www.aegeanair.com T/801 11 20000). Διαφορετικά, μπορείτε να επιλέξετε τη σύνδεση διά θαλάσσης. Το πιο γρήγορο πλοίο (14 ώρες) είναι της Blue Star Ferries (T/210-89.19.800).

ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Hotel Via Via (Πυθαγόρα 45, Τ/22410-77.027, www.hotel-via-via.com) Στην καρδιά της μεσαιωνικής πόλης, φιλόξενα και απλά διακοσμημένα δωμάτια. 40 - 90 €.
Μarco Polo Mansion (Αγίου Φαναρίου 42, 22410-25.562, www.marcopolomansion.gr). Ρομαντικός ξενώνας, με έντονα χρώματα και αντιθέσεις που δημιουργούν ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Διαθέτει επίσης αξιόλογο εστιατόριο. 90 - 160 €.
Nikos & Takis (Παναιτίου 26-28, Τ/22410-70.773, www.nikostakishotel.com). Οι γνωστοί σχεδιαστές Νίκος και Τάκης αναπαλαίωσαν με το δικό τους γούστο το παλιό αρχοντικό ακριβώς πλάι στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Εντονα χρώματα στα δωμάτια, φιλική ατμόσφαιρα και εσωτερική αυλή με θέα στα πολλά θετικά του. 150 - 290 €.
Spirit of the Knights (Αλεξανδρινού 14, T/22410-39.765, www.rhodesluxuryhotel.com). Εξι ευρύχωρες σουίτες, πολύ όμορφα διακοσμημένες - η μία εξ αυτών διαθέτει χαμάμ. Το πρωινό προσφέρεται σε μια εσωτερική αυλή με τρεχούμενα νερά. Η Αγγλίδα ιδιοκτήτρια προσφέρει μοναδική οικογενειακή φιλοξενία. 200 - 350 €.
Avalon (Xάρητος 9, Τ/22410-31.438, www.avalonrhodes.gr). Σε ένα κτίριο της περιόδου των ιπποτών, οι καλαίσθητες ευρύχωρες σουίτες πλαισιώνονται από μια όμορφη εσωτερική αυλή για το πρωινό. 215 - 370 €.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ



• La Varka (Σοφοκλέους 5, Τ/22410-75.688). Ποικιλία πιάτων εξαιρετικής ποιότητας σε λογικές τιμές, μακριά από τουριστικές επιρροές.
• Μoooie (Αρίωνος 1, Τ/22410-76.973). Bar-restaurant με λίγα πιάτα ιταλικών επιρροών, σε έναν, μοντέρνο χώρο με όμορφη διακόσμηση.
• Μπουκιά Μπουκιά (Πλάτωνος 22, Τ/22410-36.144). Κλασικό μαγειρείο στις τιμές και στην ποιότητα.
• Dinoris (Πλατεία Μουσείου 14). Παραδοσιακή ταβέρνα με φρέσκο ψάρι σε μεσαιωνικό περιβάλλον για διάσημους που φιγουράρουν στους τοίχους και άσημους που απλώς απολαμβάνουν.
• Aλέξης 4 Εποχές (Αριστοτέλους 33, Τ/22410-70.522). Εστιατόριο διασήμων και κλασική αξία στα ψαρικά.
• Χατζηκέλης (Σ. Αλχαδέφ 9, Τ/22410-27.215). Φρέσκο ψάρι σε περιβάλλον κλασικής ταβέρνας στα όρια των τειχών.
• Φώτης Μέλαθρον (Παρ. Σωκράτους 41Τ, Τ/22410-24.272). Ομορφα αναπαλαιωμένο αρχοντικό, ξεχωρίζει για τα ιδιωτικά διαμορφωμένα δωμάτια, το καθένα ιδιαίτερης αισθητικής. Προσφέρει κυρίως ψαρικά.
.kathimerini.gr


Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template