Οι τελευταίες ώρες του Μουαμάρ Καντάφι

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012


 Οι τελευταίες ώρες του Μουαμάρ Καντάφι

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπινων Δικαιωμάτων δημοσιεύει λεπτομερή έκθεση
Ο δικτάτορας της Λιβύης αιμόφυρτος από τους ξυλοδαρμούς, λίγο πριν από την εκτέλεσή του με συνοπτικές διαδικασίες στη Σύρτη τον Οκτώβριο του 2011. (AP Photo/APTN)
Η 50σέλιδη έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -HRW) με τίτλο «Ο θάνατος ενός δικτάτορα: Αιματηρή εκδίκηση στη Σύρτη» περιγράφει με λεπτομέρειες τις τελευταίες ώρες της ζωής του Μουαμάρ Καντάφι και τις βίαιες συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε.

Ο Μανσούρ Ντάο, επικεφαλής ασφαλείας του Καντάφι, καταθέτει ως αυτόπτης μάρτυρας στους συντάκτες της έκθεσης με ποιο τρόπο η αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να φυγαδεύσει τον έκπτωτο δικτάτορα δέχθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011 νατοϊκή αεροπορική επίθεση και ο λίβυος ηγέτης αναγκάστηκε να κρυφτεί, μαζί με μερικούς από τους σωματοφύλακες του, σε ένα υπόγειο αγωγό αποχέτευσης, από όπου και τον ξετρύπωσαν οι αντάρτες.

«Η επίθεση στο κομβόι κατέστρεψε 14 αυτοκίνητα και σκότωσε τουλάχιστον 53 μέλη της συνοδείας του Καντάφι. Οι υπόλοιποι διαφύγαμε πεζή, προσπαθώντας να βρούμε καταφύγιο με μια παρακείμενη έπαυλη», λέει ο Ντάο.
Και προσθέτει : «Εκεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον Καντάφι να περιφέρεται φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος και να κραδαίνει ένα αυτόματο όπλο στο χέρι του. Ομως και η έπαυλη δέχτηκε επίθεση. Του μίλησα και τον έπεισα να κρυφτούμε στους αγωγούς αποχέτευσης».

Ο Καλίντ Αχμεντ Ραϊντ, τοπικός διοικητής των ανταρτών στη Μισράτα, περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του δικτάτορα, λέγοντας πως «η όλη κατάσταση ήταν χαοτική. Η σκηνή ήταν βίαιη. Οταν ο Καντάφι συνελήφθη, λίγο μετά, τον έβαλαν να σταθεί πάνω στο καπό ενός αγροτικού φορτηγού, αλλά εκείνος έπεσε από εκεί. Η κατάσταση ήταν πολύ μπερδεμένη, αφού πολλοί προσπαθούσαν μέσα στην οργή τους να τον χτυπήσουν για να πάρουν εκδίκηση, αλλά εμείς καταλαβαίναμε πως θα πρέπει να τον προσάγουμε σε δίκη, αλλά δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε το πλήθος». Και τονίζει:«Οταν ο Καντάφι μπήκε στο ασθενοφόρο ήταν σχεδόν ολόγυμνος και είχε χάσει τις αισθήσεις του. Οταν φτάσαμε στη Μισράτα, δύο ώρες μετά, ήταν ήδη νεκρός».
Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι οι αντάρτες στη Μισράτα αιχμαλώτισαν και αφόπλισαν τα μέλη της αυτοκινητοπομπής του Καντάφι και αφού τους είχαν υπό πλήρη έλεγχο τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια και πολλούς τους εκτέλεσαν επιτόπου.

«Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ομάδες ανταρτών της αντιπολίτευσης εκτέλεσαν τουλάχιστον 66 αιχμάλωτους του κομβόι που συνόδευε τον Καντάφι στην Σύρτη -πατρίδα του λίβυου δικτάτορα», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκαερτ, διευθυντής του HRW, επισημαίνοντας πως «πολλοί από αυτούς είχαν ακόμα τα χέρια τους δεμένα πίσω από τη πλάτη όταν βρέθηκαν. Οι φόνοι αυτοί συνιστούν την πολυπληθέστερη εκτέλεση αιχμάλωτων από δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά την οκτάμηνη σύγκρουση στη Λιβύη».

troktiko
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template