ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ 60% έπεσαν τα ακίνητα - 8 φορές πάνω οι φόροι!

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Συνεχίζεται η πτώση που καταγράφεται στις τιμές των κατοικιών σε όλη την Ελλάδα, με ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες να πωλούν όσο όσο τα ακίνητά τους για να αποφύγουν τους απανωτούς φόρους.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 250.000 απούλητα σπίτια, ενώ την ίδια ώρα το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας είναι ανύπαρκτο, γεγονός που σε συνδυασμό με τον οκταπλασιασμό των φόρων στα ακίνητα μέσα σε μία πενταετία έχει οδηγήσει σε καθίζηση των τιμών.Μάλιστα, όπως προκύπτει από αγοραπωλησίες, η τιμή που ζητεί αρχικά ο ιδιοκτήτης είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με αυτήν στην οποία πραγματοποιείται τελικά η συναλλαγή.
Την ίδια στιγμή, η ύφεση στα ακίνητα αναμένεται να βαθύνει ακόμη περισσότερο το 2014, καθώς από τον Ιανουάριο καταργείται η δυνατότητα που είχαν, μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν, ώστε να μη φορολογηθούν για αυτά.

Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, έως ότου ο κακοπληρωτής ενοικιαστής εγκαταλείψει το διαμέρισμα.
Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο… εκρηκτικό, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σχεδιάζει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του διπλού φόρου στα ακίνητα (ξεχωριστός φόρος επί κάθε ακινήτου και φόρος στη συνολική ατομική περιουσία του φορολογουμένου, εφόσον η αντικειμενική αξία αυτής υπερβαίνει το όριο των 300.000 ευρώ).

Εν μέσω κρίσης, σε όλη την Αττική, οι τιμές έχουν υποχωρήσει έως και 50% σε σχέση με το 2008, ενώ στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές μεγάλες επαρχιακές πόλεις η πτώση αγγίζει το 60%. Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 1.000 ακίνητα πωλούνται με ζητούμενη τιμή έως 30.000 ευρώ, ενώ μεγάλος αριθμός αυτών διατίθεται προς 20.000 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Την ίδια ώρα, ακόμη και η μέχρι πρότινος «ανθεκτική» κτηματαγορά των βορείων προαστίων έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πολυετή ύφεση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του δικτύου μεσιτών Re-max, το ενδιαφέρον για αγορά σπιτιού σε Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη και Δροσιά περιορίζεται σε ακίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από 15 ή 20 χρόνια.
Παράλληλα, έξι στους δέκα αγοραστές προτιμούν διαμερίσματα από 70 τ.μ. έως 120 τ.μ., ενώ σχεδόν τα περισσότερα ακίνητα σε Μαρούσι, Εκάλη και Δροσιά έχουν πουληθεί σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική τους αξία, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ σε σχέση με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό (από 3% έως 11%).
Επίσης, τους τελευταίους μήνες, ολοένα και περισσότεροι πωλητές προχωρούν σε μειώσεις τιμών από 10.000 έως 50.000 ευρώ για σπίτια με τιμή από 200.000 έως 300.000 ευρώ. Για παράδειγμα, στην Κηφισιά μεζονέτα 200 τ.μ., που κατασκευάστηκε τέλη του 2000 και διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, κήπο και playroom, πωλείται σήμερα προς 305.000 από 340.000 ευρώ πριν από μία εβδομάδα.
Πέραν των βορείων προαστίων, το κέντρο της Αθήνας κρατάει τα σκήπτρα στην πτώση τιμών. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Κυψέλη, όπου η μείωση των αξιών έχει ξεπεράσει το 60%, και ακολουθούν τα Πατήσια.
Η υποβάθμιση των συγκεκριμένων περιοχών έχει οδηγήσει τους λιγοστούς εναπομείναντες ιδιοκτήτες να πωλούν τα ακίνητά τους ακόμη και προς 400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πολύ χαμηλότερα, δηλαδή, από την τιμή που προσδιορίζει η εφορία και διαμορφώνεται από 900 έως 1.000 ευρώ / τ.μ
defencenet.gr
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template