Big John.Ο Ελληνας βασιλιάς των μπακάλικων του Μαvχάταν αποκαλύπτεται στους ΝΥΤ

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η διαμάχη τους ξεκίνησε από ένα cheesecake. Ο Γιάννης Ζωιτάς(69 ετών) και η σύζυγός του, Μαρία, διατηρούν παντοπωλείο στο κοντά στο Mπρόντγουέι, κοντά στην 110η οδό, στο Μανχάταναπό το 1977. Ο Γιάννης, γνωστός πλέον ως Big John, ήταν και
παραμένει θερμός υποστηρικτής της πώλησης φρέσκων προϊόντων στοιβαγμένων σε καφάσια.

Η κυρία Μαίρη μιλά με υπερηφάνεια για την τέχνη της στο μαγείρεμα που έμαθε στη Λευκάδα όπου μεγάλωσε τόσο εκείνη όσο και ο σύζυγός της.
Μαγείρευε καθημερινά συνεχώς για τα τρία παιδιά τους και πολλούς άλλους καθημερινά. Οταν τα παιδιά έφυγαν από το σπίτι, η Μαρία πρότεινε στο άνδρα της να πουλάει το φημισμένο cheesecake της, και άλλα φαγητά της στο μαγαζί τους.

«Ξέχασέ το» της είπε ο άνδρας της. «Ποιος θα έρθει σε σε ένα μπακάλικο για να αγοράσει έτοιμα φαγητά;»

Απτόητη η κυρία Ζωιτά, τοποθετούσε τα cheesecake της στα ράφια. Παραδέχεται ότι υπήρξαν φορές που αναγκάστηκε να πετάξει στα σκουπίδια τα απούλητα γλυκά της, αλλά τελικά τα κατάφερε».
Σήμερα, τα σπιτικά προϊόντα της Μαρίας, με την ετικέτα “Maria’s Homemade" βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων σε περίοπτη θέση.

Κάπως έτσι ξεκινά το αφιέρωμα των New York Times για τουςΕλληνες που έχουν εισάγει ένα νέο είδος καταστημάτων της γειτονιάς στους δρόμους του Μανχάταν. Και τονίζει ότι ο... πόλεμος για ένα Cheesecake είναι ένα από τα πολλά χαριτωμένα περιστατικά που έχουν εκτυλιχθεί μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση που αναπτύσσεται εδώ και 37 χρόνια.
Σήμερα έχουν δημιουργήσει ήδη πέντε καταστήματα West Side Market, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Μανχάταν και ένα στο Νιου Τζέρσεϊ. Τις επόμενες εβδομάδες, το 6ο τους κατάστημα πρόκειται να λειτουργήσει στο Μανχάταν.
Tα West Side Market είναι χωρισμένα σε κατηγορίες
Σε κάθε κατάστημα υπάρχουν ειδικοί διάδρομοι για οικογένειες, για εργένηδες, για φοιτητές, για εργασιομανείς, γιαεργαζόμενους σε βάρδιες, για άτομα με σφιχτούς προϋπολογισμούς αλλά και για... ανοιχτοχέρηδες.The man isle

Ενας άνδρας, μπορεί να πάει εκεί και να αρπάξει 5-6 πράγματα και να φύγει στα γρήγορα. Εξυπνο.

Παράλληλα, το κάθε κατάστημα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής που βρίσκεται. Για παράδειγμα: «Σε κάποια καταστήματα τα προϊόντα με έκπτωση πιάνουν σκόνη στα ράφια, ενώ σε άλλα, τα ίδια προϊόντα εξαντλούνται αμέσως» λέει ο γιος τους που εργάζεται και εκείνος στην οικογενειακή επιχείρηση.

Το πρώτο τους κατάστημα που βρίσκεται στην 110η οδό διαθέτει περισσότερες από 20.000 ποικιλίες προϊόντων! Από γάλα αμυγδάλου και γάλα καρύδας μέχρι βιολογικό γάλα. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και προϊόντα χωρίς γλουτένη. Υπάρχουν 48 ποικιλίες αυγών! Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη μπύρας. Και ένας ολόκληρος πλανήτης από τυριά!

Τα περισσότερα από τα West Side Market λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Το εσωτερικό του κάθε καταστήματος έχει σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Big John με μολύβι, χαρτί, ένα χάρακα και λίγες γόμες.
Τα έτοιμα φαγητά της Μαρίας
Μπορεί να άργησε να πείσει τον άνδρα της, αλλά η Μαρία Ζωιτά και τα έτοιμα φαγητά της έχουν πλέον περίοπτη θέση στα καταστήματα. Κάθε πιάτο παρασκευάζεται είτε από την ίδια, είτε από άλλους σεφ σύμφωνα με τις συνταγές της.Η χαμογελαστή κ. Μαρία Ζωιτά

Μιλώντας για τον άνδρα της, λέει ότι απλά δεν σταματά να δουλεύει. Η ζωή του είναι η οικογένεια και τα μαγαζιά του.
Τα δύσκολα παιδικα χρόνια του Big John

Ο 69χρονος Γιάννης Ζωιτάς είχε δύσκολη παιδική ηλικία. Μεγάλωσε στο χωριό Ρουπακιάς στη Λευκάδα. «Επτά αγόρια χωρίς φαγητό», λέει. Εργάστηκε από μικρός στα χωράφια με τον πατέρα του και σταμάτησε το σχολείο στην 6η Δημοτικού, κάτι που τον στεναχωρεί πολύ. Ο ίδιος θυμάται πώς έκλεινε τα μάτια του για να μυρίσει τις ντομάτες. Φορεσε παπούτσια για πρώτη φορά στα 10 του χρόνια.

Εφυγε από την Ελλάδα ως μετανάστης και στα 26 του, εργάστηκε ως αποθηκάριος σε ένα κατάστημα που έμοιαζε με μπακάλικο και πουλούσε βασικά είδη όπως ψωμί, κρέας και κονσερβοποιημένα προϊόντα σε μια γειτονιά που απευθυνόταν σε οικογένειες της εργατικής τάξης.
Αγόρασε το κατάστημα το 1977 με μια προκαταβολή και έναν όρκο να εξοφλήσει σε δόσεις και άλλαξε το όνομα σε WestSide Market. «Είναι το μωρό μου», λέει ο κ Ζωιτάς.  πηγη
Share this article :

0 comments:

Πείτε μας την γνώμη σας

Έχετε κάτι να μας'προτείνετε ... !

Οικονομία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Κράτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

ΥΓΕΙΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ναυτιλία

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Life Style

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ταξίδια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »

Ασφαλιστική Αγορά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία »
 
Support : Δημιουργία ιστοσελίδας | Al.Ge Template | Πρότυπο ΒΒ2
Copyright © 2013. "Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ" - All Rights Reserved
Τεχνική Επιμέλεια - Δημιουργία ιστοσελίδας - Εμπνευσμένο από Al.Ge
Proudly powered by Al.Ge Template